Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Hatásvadászat a pálinkafesztiválon

Ha lehet fesztiválja a spárgának és a tojásrántottának, a pálinkának miért ne? Szegeden meg is rendezték a műfaj első kirakodóvásárát, mely ötlet első hallásra életképes elképzelésnek tűnik.
Mars tér, U pavilon, péntek délután négy óra. Vagy az előérzeteink bicsaklottak meg, vagy a látszat csal: a pálinkafesztivál helyén ugyanis nyoma sincs emelkedett hangulatnak. A mahomet építmény sarkaiban eldugva csupán négy-öt kis kutricában mérik a nemes italt, de különösebb lökdösődés nem alakul ki a pultocskáknál.

Pedig már az elnevezések is beszédesek, úgymint Rézkatlan Szeszipari Korlátolt Felelősségű Társaság (óriási!), vagy újfehértói fürtös meggypálinka és így tovább. A fesztivál helyszínét röpke öt perc alatt bebarangolva és minden látnivalóval megismerkedve – a tesztre majd otthon kerül sor – leginkább a „pangás" kifejezést ízlelgetjük nyelvünk hegyén, a jóféle főzetek helyett. Botorságot követtünk volna el? Meglehet.

Eszünkbe jut még, hogy amíg a sör inkább mennyiségi fesztivált generál, addig a pálinka minőségit: jóból veszünk magunkhoz, keveset.

Nem utolsósorban azért, mert veszett drága. Szegeden jól érzékelhetően árkartellbe tömörültek a kiállítók, az árcetlikre sandítva kiderül, legolcsóbban 380 forintért vehetünk magukhoz négy cent töményt, az unikumra vágyók viszont akár nyolc darab százast is fizethetnek egy stampó italért. Adóügyileg jól ki van ez találva, úri huncutság válik hamarosan a pálinkázásból.

Mivel a jóféle párlatoknak nem vagyunk ellenségei, beruháztunk egy-egy kisüvegnyi ágyas barackba, illetve merlot törkölybe. És halkan megjegyezzük, szombaton a szabadkai piac mezőgazdasági szekciójában veszünk ezerkettőért egy liter hajdújárási kajszipáleszt. Ami éppen tizedannyiba kerül, mint a fesztiválon látott magyar megfelelője. Élvezeti értéke meg ugyanaz.
Sőt. A hatása is.

T. H. F.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombákat találtak a szegedi reptéren

Második világháborús lövedékeket találtak tegnap a szegedi repülőtér építése közben a munkások. A… Tovább olvasom