Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Hatezer forint egy sör az utcán

Egy borfesztiválozó dilemmája kapcsán annak jártunk utána, mikor szabad és mikor tilos alkoholt inni Szeged utcáin. Van, aki szerint utcán sörözni, olyan, mint utcán enni: rosszul néz ki, de jólesik.
– Közterületen elvileg nem szabad alkoholt fogyasztani. Most akkor szabályt sértünk? – aggodalmaskodott kissé álszent módon a vasárnap zárult borfesztivál egyik vendége. Bár a nő feltehetően megúszta hatósági felelősségre vonás nélkül a poharazást, ő adta az ötletet, hogy utánanézzünk: „bűnöznek-e" azok, akik az otthonról hozott sört, bort, pálinkát fogyasztják a Tisza-parton?

Soha nem lehetett az utcán inni

– Nem lehet, soha nem is lehetett inni az utcán. Ezt egy rendőrtől tudom, aki azt mondta, hogy feljelent. Igaz, én nemcsak ittam, hanem a kukákat is kihúzkodtam a villamossínekre – mondta évekkel ezelőtti kalandját Máté. A fiatalember a szemeteseket már békén hagyja, de továbbra is rendszeresen sörözik a Dugonics téren („mert kellemes a szökőkút párája") és a Tisza-parton („hűvösebb, mint egy kocsma"). Szerinte olyan ez, mint az utcán enni. Rosszul néz ki, de jólesik.

– Rosszul néz ki, az biztos – reagált Máté véleményére Orsolya, aki Attila utcai albérletéből remekül rálát a ház előtt sörözőkre. A fiatal nő hétvégente kénytelen éjszakánként többször is végighallgatni a Kör közepén állok című Edda-slágert – az ott ivó tizenéveseknek valamiért ez a kedvencük –, reggelente pedig óvatosan lép ki a házból, nehogy beszennyezze a diákok „ajándéka". Orsolya is úgy gondolja, hogy nem szabad közterületen alkoholt inni, de erre még egyszer sem figyelmeztette a gyerekeket. Azt mondja, nincs rá szüksége, hogy elküldjék melegebb éghajlatra.

Tiltó rendeletek

Máténak és Orsolyának igaza van, szeszes italt közterületen fogyasztani szabálysértésnek minősül. Ezt egy kormányrendelet mondja ki, a részleteket viszont egy 1992-ben hozott önkormányzati rendelet szabályozza. Eszerint tilos szeszes italt fogyasztani Szeged közterületein, különösen élelmiszereket, italokat és élvezeti cikkeket árusító üzletekben, előtt és környékén, közforgalmú járműveken, a lakóépületek kapualjaiban, lépcsőházaiban, és idegenek számára az udvaron. Tilos alkoholt inni a beépítetlen, bárki által megközelíthető ingatlanokon is. Az említett borfesztiválozónak viszont nincs oka aggódni, a közterületen engedélyezett ünnepi és alkalmi rendezvényeken, valamint az év utolsó és első napján nem érvényesek a fentiek.

Maximum 50 ezer

Az önkormányzatnál megtudtuk: az utcán alkoholizálókat maximum 50 ezer forintra büntethetnék, de általában 6 ezer forintra szokták. A rendőrségi bejelentést – hetente egy-két alkalommal – többnyire a helyszínül választott utca lakói teszik, akiket jellemzően nem az ivás ténye, hanem a hangoskodás zavar.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiírták a pályázatokat az egynapos sebészeti ellátásra

Kiírták a pályázatokat az egynapos sebészeti ellátásra, a dokumentumokat május 31-éig lehet… Tovább olvasom