Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Hatodikosok vették rá a környezettudatosságra az egyik szegedi pékséget

Szeged - Hatodikos diákok vették rá egy pékség tulajdonosát, hogy ne adjon feleslegesen sok nejlonzacskót a termékeihez. A házi feladatból indult akció olyan sikeres lett, hogy az üzletvezető azóta környezettudatosan dolgozik, a gyerekek pedig oklevéllel díjazták, hogy meghallgatta kérésüket.
Egy Föld napja alkalmából tartott órai beszélgetésen merült fel tavaly tavasszal a szegedi Gregor József Általános Iskola ötödikesei között, hogy kedvenc reggelizőhelyükön rengeteg felesleges nejlonzacskót használnak.

– Két péksüteményhez négy csomagolóanyagot kaptunk, és ezt még akkor is így csinálták, ha kifejezetten kértük, hogy ne tegyék – mesélték a gyerekek, akik 8 nap alatt 26 nejlonzacskót gyűjtöttek így össze hét gyerek reggelijének csomagolásából. A zacskótéma az idei tanévben ismét előkerült, mivel az intézmény ökoiskola címet kapott, az immár hatodikos angolos csoport pedig elhatározta, beszél a pékség vezetőjével, hogy változtasson ezen a gyakorlaton.
A hatodikos gyerekek kérésére az egyik újszegedi pékségben már nem használnak feleslegesen sok nejlonzacskót. Fotó: Kuklis István
– Igazgatói engedéllyel két hete felkerestük Tonit. Plakátokat készítettünk, amelyeken a tengeri állatokat veszélyeztető műanyag hulladékot szemléltettük, és megkértük, hogy használjon papírzacskót, vagy kérdezze meg, szükségük van-e a vásárlóknak a nejlonra. A gyerekek nagyon izgultak, hogy mit fog szólni, de szerencsére jól sül el a dolog – mesélte K. Szabó Ágnes angoltanár.

– Hallottam már korábban is a műanyag zacskók környezetkárosító hatásáról, de sok vevőm kifejezetten kéri ezeket – mondta Artoh Thaq üzletvezető. – Természetesen nem haragudtam a gyerekekre, hogy felhívták a figyelmemet erre a problémára, sőt, jónak is tartom, hogy így tanítják őket. Azóta igyekszem erre odafigyelni: a gyerekeknek az uzsonnásdobozukba teszem a megvásárolt reggelijüket, és lehetőség szerint papír csomagolóanyagot használok más vevők esetében is. Sokan egyébként már szintén átvették ezt a mentalitást: a gyerekek akciója óta többen vászontáskát vagy saját zacskót hoznak a vásárlásukhoz.
A hatodikos gyerekek kérésére az egyik újszegedi pékségben már nem használnak feleslegesen sok nejlonzacskót.
Oklevelet adtak a gyerekek a pékségnek. Fotó: Kuklis István
A pékség vezetője oklevelet és emblémázott iskolapólót is kapott a gyerekektől, így köszönték meg neki, hogy komolyan vette kérésüket. Hogy lesz-e akciójuknak folytatása, azt egyelőre nem döntötték el, otthon azonban mindenki rászól a szüleire, ha egyesével kezdenek zacskókba csomagolni különböző termékeket egy bevásárláskor. Még akkor is, ha erre azt a választ kapják: „most nem az iskolában vagy".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés lesz a fűszerpaprika: a minőség, a színezék rendben, de az idei termés csak fele az átlagosnak

Kevés lesz a fűszerpaprika: a minőség, a színezék rendben, de az idei termés csak fele az átlagosnak
Ha nagyon nem csípi meg a fagy a paprikát, korrekt, jó minőségű és festéktartalmú lehet az idei termés, ám mennyiségre alig több mint a fele a tavalyinak. Tovább olvasom