Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Hátrányban voltak Európában a magyar vállalkozások

Uniós versenytársaikkal szemben még hátrányban vannak azok a magyar vállalkozások, civil szervezetek, melyek az idén január elseje előtt pályáztak EU-s forrásra. Míg a többi országban a nyertesek visszakapták a beruházást megdrágító forgalmi adót, addig nálunk az nem igényelhető vissza. A helyzet csak az idén beadott pályázatoknál változott meg.
Étterem a Kenguru új szárnyában. Az uniós támogatás áfáját az állam nyelte le. Fotó: Tésik Attila
Érdekes helyzetbe került a vásárhelyi Kenguru panzió tulajdonosa. Kovács Gábor nemrég bővítette új szárnnyal panzióját, a 110 millió forintos beruházás negyven százalékát uniós pályázaton nyerte, ötvenmillió forintot pedig banki kölcsönként vett fel. Mint mondta, az uniós pályázat kiírásában nem szerepelt, hogy az áfát nem igényelheti vissza, ezzel a helyzettel csak a szerződéskötéskor szembesült.

– Nem volt más választásom, mint aláírni a szerződést, hiszen az építőanyagot már megvásároltam. Miután a forgalmi adót nem kérhettem vissza, az építkezés húsz százalékkal többe került, mint terveztem – tette hozzá azzal, jogtalannak ítéli az állam eljárását.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere, országgyűlési képviselő többször is lobbizott már a hátrányos jogszabály megváltoztatásáért. Mint mondta, törvény szabta meg, hogy az uniós pályázatoknál nem lehet visszaigényelni az általános forgalmi adót. A 2004–2006-ban érvényben lévő pályázati rendszert hektikusnak nevezte, hiszen – mint mondta – az esetek döntő többségébe nem igényelhető vissza az áfa.

Peches, aki korábban pályázott

Megváltozott a korábbi, a beruházásokat megdrágító, alkalmatlan rendszer. Most nyilván azok bosszankodnak, akik tavaly vagy azelőtt pályáztak, ám az elbírálás, illetve az elszámolás folyamata mostanáig nyúlt, azaz, most jutottak a pénzükhöz. Rájuk ugyanis a korábbi szabály érvényes, azaz nem igényelhetik vissza a forgalmi adót. A jogszabály csak az idén beadott pályázatokról rendelkezik.

– A kaotikus viszonyok miatt a pályázók mindenképen rosszul jártak, hiszen ezzel a beruházások költsége is emelkedett – tette hozzá. Nógrádi Zoltán tudomása szerint az Európai Unió 2007-től kezdődő hétéves költségvetésében megváltoztatta a szabályokat, s lehetővé tette, hogy az áfa elszámolható költséggé váljon. Hozzátette: a többi uniós országban a forgalmi adó azóta már visszaigényelhető lett, miután az Európai Bíróság elmarasztalt néhány országot. Magyarországról azonban még senki sem adott be ez ügyben keresetet.

Úgy látszik, már nem is lesz rá szükség. Kapás Ferenc szegedi pályázati szakértőtől ugyanis megtudtuk: idén január elsejétől teljes egészében visszaigényelhető az uniós pályázatok áfája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukdácsolnak a gyalogosok

Megint a régi rendben közlekednek az autósok a szegedi Anna-kútnál, a gyalogosok viszont még egy… Tovább olvasom