Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Hatról húszmillióra nőtt a bírság

Csongrád megyében egyre többen élnek feketemunkából: bejelentés és munkaszerződés nélkül dolgoznak. Rizikóznak a munkáltatók és a munkavállalók is. A munkaügyi felügyelőség és a bevándorlási hivatal is azt ígéri: növelik az ellenőrzések számát. A munkaügyi bírság „plafonját" egy hónapja több mint háromszorosára emelték.
Az építőipar számíthat a fokozott ellenőrzésekre. Illusztráció: Schmidt Andrea
K. Jenő kora tavasztól késő őszig mindennap felköti az ásóját a kerékpárjára és elindul bojtos, piros csíkos „fityulájában" alkalmi munkahelyére. Korán kel, hogy néhány féldeci még beleférjen a fél hetes kezdés előtt. Jenő a város minden részén feltűnik, ahol ásni lehet. Alkalmazzák – „természetesen" feketén – építkezéseken és a mezőgazdasági betakarításkor is. Azt mondja, bejelentett munkahelye évek óta nincs. – Nem bolondultam tán mög, hogy fizessek adót. Van, ahun naponta ideadják a zsozsót, van, amikor ötezret is. Attól függ, mi a meló – meséli. Jenőnek havonta összejön így akár 150 ezer forintja is.

Bárdos Bélaként mutatkozik be az az ötvenes férfi, aki emésztőgödrök ásására specializálódott. Tíz éve még középvezető volt egy jól menő cégnél, de két infarktus után otthagyta munkahelyét és feketén dolgozgat. Az ásón kívül neki ugyan nem parancsol senki: nyugodt, az asszonnyal nem veszekszik, és a pénze sem sokkal kevesebb, mint régi munkahelyén. Tudja, hogy vét a törvények ellen, és nem is tartja követendő példának, amit tesz, de köszöni szépen, ebben a rendszerben így jól el van.

Jenőt és Bélát ugyan még nem alkalmazta, de másokat igen az a kisvállalkozó, aki elmagyarázza: a jelenlegi járulékfizetési rendszer mellett becsukhatná a boltját, ha a tizenkét munkása közül hatot nem feketén foglalkoztatna. Az iparos azt is bevallja, hogy rosszul alszik éjszakánként, de ennyit vállal a családért. – Ha a terheken enyhítenének, akkor biztosan nem rizikóznék, mindenkit szabályosan alkalmaznék – jelenti ki a vállalkozó, aki könyvelőjével kiszámolta: tízszázalékos járulékcsökkentés esetén minden embere – igaz, csak minimálbérért, de – hivatalosan dolgozhatna.

Külföldiek ellenőrzése

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatósága tavaly nyolcvanegy alkalommal összesen 559 külföldi állampolgárt ellenőrzött. Közülük 145-öt engedély nélküli munkavégzés miatt kiutasítottak az országból. A 23 munkáltatót összesen 2 millió 165 ezer forintra bírságolták. Az idei kilenc ellenőrzés után 1 millió 180 ezer forintot róttak ki. – Az adatokból arra lehet következtetni – mondta Petrik Orbánné igazgató –, hogy az ilyen jellegű ellenőrzések száma az igazgatóság részéről emelkedni fog.

Mindez nem lehet kifogás, ha a munkaügyi felügyelők megjelennek valamely munkahelyen. Tavaly július óta szigorúan fellépnek a munkaszerződés és bejelentés nélkül dolgozók valamint munkáltatóik ellen. A bírság legfelső határa 6 millió forintról egy hónapja 20 millióra emelkedett. Tavaly összesen 100 millió forint bírságot rótt ki Csongrád megyében a Dél-alföldi Munkaügyi Felügyelőség, az idén az első két hónapban már 31 milliónál tartanak. A bírságok kétharmad részét feketemunkáért szabták ki.

– Az idei legnagyobb szabálytalanságot Makón fedeztük fel, az őstermelőnek egymillió forintot kellett fizetni. Vásárhelyen nyolcszáz-, illetve ötszázezer forintra bírságoltunk két építési vállalkozót, mert a munkásait nem jelentette be – említi Balázs Mihály igazgató, akitől megtudjuk: a hét minden napján várható ellenőrzés az építkezéseken, a mezőgazdasági területeken, a vendéglátásban és a kereskedelemben is. A feketemunkásokat és foglalkoztatóikat keményen bírságolják, ha kell, a határőrséget és a rendőrséget is bevonják a razziákba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmerült a visszaélés gyanúja a zöld ajánlócéduláknál

A területi választási bizottság szerint a visszaélés gyanúja is felmerült az ajánlószelvények… Tovább olvasom