Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Háttérmunkások a szabadtérin

Szeged - Rengeteg ember összehangolt munkájának eredménye a produkciók sikere a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Bár nincsenek reflektorfényben, a háttérmunkások is részesei az alkotó folyamatnak. A kulisszák mögött hangmérnökkel, jelmeztárvezetővel és fodrásszal beszélgettünk.
– Öröm, amikor a művészeknek olyan segítséget tudunk nyújtani, hogy a színpadi jelenlétük, a játék, az ének és a zenekari hangzás mind úgy jöjjön a néző felé, ahogy ők elképzelték – mondja Pánczél Lajos, aki a hat emberből álló hangosító csapatot vezeti a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

– 1999-ben, amikor a Dóm téri munkát kezdtem, a Szegedi Nemzeti Színháznál dolgoztam, és egy vendégjátékkal jöttünk. Én a keverésért felelek, de van, aki a mikroportokért, más a zenekari, színpadi mikrofonokért vagy a sugárzók elhelyezéséért felelős. A kőszínházakban változó, hogy mikor kapcsolódunk be a produkció előkészületeibe, a szabadtérin viszont az első perctől fogva kint vagyunk a téren – magyarázza Pánczél Lajos. Magyarországon nincs speciális hangmérnökképzés, így főleg mérnöki, illetve zenészi képzettséggel dolgoznak.

Pánczél Lajos, a szabadtéri hangja. Fotó: Frank Yvette
Pánczél Lajos, a szabadtéri hangja. Fotó: Frank Yvette


Tóth Ágnes jelmeztárvezető csaknem 30 éve van a szakmában: öltöztetőként kezdte a Szegedi Nemzeti Színház és a szabadtéri játékok stábjában. – Raktárilag az összes jelmez hozzánk tartozik. Az öltöztetők irányítása, beosztása is feladatom. Mindennap produkál valamit az élet, tehát változatos a munkánk. Jó érzés látni a darabokat az elejétől fogva a bemutatóig. Az idén nagyon tetszett a Jekyll és Hyde, amelyet 10 éve játszottak a nagyszínházban. Jó volt visszaemlékezni rá – halljuk Tóth Ágnestől. Produkciónként változik az öltöztetők száma, általában nyolc és tizenhat között alakul. A kisebb javításokat maguk is elvégzik a jelmezeken, de ha nagyobb a baj, a varrónők mindig készen állnak.

– A szabadtéri „ajándék munka" számomra, és megtiszteltetés, ha szükség van rám. 14 éves koromban statisztáltam a Dóm téren, de nem voltak színészi ambícióim, mert öt mondatnál többet nem tudok megjegyezni – meséli Bodnár György főfodrász, aki a Szegedi Nemzeti Színház évadjainak befejeztével „költözik ki" a fogadalmi templom alatti műhelybe.

Bodnár György soha nem fest hajat, hiszen színházi fodrásznak lett kiképezve. Fotó: Schmidt Andrea
Bodnár György soha nem fest hajat, hiszen színházi fodrásznak lett kiképezve. Fotó: Schmidt Andrea


– Parókákat készítek műhajból, szakállat, bajuszt ragasztok és sminkelek. Sok olyat viszont nem csinálok, amelyek egy külső fodrászatban mindennapos dolgok, például nem festek hajat. Színházi fodrásznak lettem kiképezve. Mindegyik munka emlékezetes marad, amelyre azt mondja a művész, hogy köszönöm, szépen dolgoztál – vallja a szabadtérin 1971 óta tevékenykedő Bodnár György. Közvetlen kollégái, Oláh Tamás és Vági Holka mindenben segítik, sok kelléket Budapestről tudnak beszerezni. Elárulta: az idén a Mágnás Miskához kell nagyobb előkészület, mert sok parókát és fejdíszt viselnek majd a szereplők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltómunka a szegedi iskolákban

Csak tűzoltómunkát végeznek idén nyáron az önkormányzati fenntartású szegedi iskolákban, ennek pénzhiány az oka. Tovább olvasom