Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Hatvan év dalai két gitáron

A szegedi Peter and Pan májusban ünnepelte hatodik születésnapját. Lemezük még nincs, de tavaly 180 koncertet adtak az ország minden táján. Nem múlik el szegedi ünnep nélkülük, közönségük az óvodásoktól a nyugdíjasokig terjed.
Balázs Péter és Lengyel Tibor akcióban. Fotó: Miskolczi Róbert
Alig több mint hat éve alakította meg Balázs Péter és Lengyel Tibor a Peter and Pan nevű zenekart. Repertoárjukban ma már csaknem százhúsz dal szerepel több mint ötven előadótól az elmúlt hatvan év külföldi terméséből. Legtöbb feldolgozásuk a '60-as és a '70-es évek közötti rock and roll és beat lemezekről való, de játszanak néhány számot 1942-ből és a jelenleg a slágerlisták élén álló Robbie Williams-től is.

– Személyes kedvencem Paul Simon és régi együttese, a Simon and Garfunkel – mondja Balázs Péter, aki a számok zömét énekli, és hangkaraktere hasonlít az amerikai sztáréhoz. – A tévében egyszer úgy említettek bennünket, mint Simon- és Garfunkel-imitátorokat. Ezen jót mulattunk, mert az Elvis-imitátorok jutottak eszünkbe, fehér öltönyben, zselézett hajjal...

Ha minden jól megy, jövő év elejére elkészül az a nagyszabású műsor, amelyet Paul Simon legjobb dalaiból válogatnak össze. Ebben tíz zenésszel állnak majd színpadra, többek között az ex-Nyers dobosa Volent Zsolttal és a Sun City basszusgitárosával, Kecskeméti Sándorral.
A Peter and Pan koncertjein a Beatles, a Police, az Eagles, a Queen, Eric Clapton és az R.E.M. dalai mellett egyre több régi rock and roll és rockabilly számot hallhatunk. Ezek Lengyel Tibor kedvencei. – Kutattam régi felvételek után, és beleakadtam néhány ötvenes illetve korai hatvanas években készült felvételbe. Ezek nagyon rosszul szólnak, de árad belőlük a lelkesedés. Érezhető rajtuk, hogy akkor még nem a pénzről szólt a könnyűzene.

Az együttesnek gyermekműsora is van, amelyben saját gyermekdalaik is elhangzanak.
– Ilyenkor egy kicsit kultúrmissziót teljesítünk – mondja Tibor –, elvisszük a kicsiknek Halász Judit, Bródy János vagy a Kaláka igényes számait. – Saját gyerekdalainkban figyelünk arra, hogy azok értelmesek, tartalmasak legyenek – meséli Péter, aki a szövegeket írja –, mert sajnos sok dalszerző abban a hitben él, hogy a gyerekekhez gügyögni kell.
A zenekar évente több mint százötven koncertet ad, azon kevesek közé tartoznak, akik rendesen meg tudnak élni a zenélésből.

A Peter and Pan még nem készített lemezt, pedig a koncertjeik alkalmával sokan szeretnének hazavinni tőlük hallgatnivalót. – Gondoltunk már gyerek- és felnőttalbumra is – mondja Tibor –, de különböző kifogásokat szoktunk találni, hogy a lustaságunkat szőnyeg alá rejtsük. Nagy dilemmában vagyunk, mert élőben a két gitár jól szól, de lemezen ez hangzásbeli korlátokat jelentene. Az anyagi háttér is hiányzik.
Addig is, amíg a Peter and Pan lemezre vár a nagyérdemű, bőséges fellépések között válogathat.

Fazekas Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katica állami gondoskodásban marad

Már Katica születése előtt eldőlt, hogy állami gondoskodásba kerül, nem haza. Édesanyja minden követ… Tovább olvasom