Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Hatvan éve élnek együtt

Török Mihály és felesége, Irénke tegnap ünnepelték házasságkötésük hatvanadik évfordulóját. A Szegedi Ősz idősek otthonában élő házaspárt családjuk és lakótársaik is köszöntötték. A hosszú házasság titka Törökék szerint a tisztelet és a megbecsülés.
Hatvan év alatt egyetlen napot sem töltöttek egymás nélkül Török Mihályék. Fotó: Gyenes Kálmán
Török Mihály és felesége, Irénke 1946-ban ismerkedett meg az ipartestület tánciskolájában.
– Őt találtam a legbecsületesebbnek, komoly, finom úriember volt – emlékezett vissza Irénke, akiért esküvőjük napján fiákert küldtek, azzal ment végig a városon. A fogadalmi templomban mondták ki a boldogító igent. – Nehéz idők voltak a háború utáni évek, még a zsírt is jegyre adták. Nem is csaptunk nagy lakodalmat, csak a szűk családot láttuk vendégül ebédre. De akárhogy is volt, boldogok voltunk.

Akkoriban Mihály bácsi férfiszabóként dolgozott, a Széchenyi téren volt az üzlete. Ő készítette a MÁV-dolgozók egyenruháit. Irénke nénivel, aki varrónő volt, a munkában is kiegészítették egymást. – Együtt dolgoztunk, így aztán a hatvan év alatt egyetlen napot sem voltunk egymás nélkül – mesélte az idős asszony. A pár Szegeden kezdte közös életét, aztán föl kellett menniük a pesti ruhagyárba. – A férjem üzletét elvették, mert akkor bűn volt kisiparosnak lenni. Harminc évig Pesten éltünk. Mindent el kellett adnunk, mindent újra kellett kezdenünk az ismeretlen városban.

Idős korára Mihály bácsi és Irénke néni visszatért Szegedre. – Ahogy megöregedtünk, elhatároztuk, hogy bejövünk ide, a Szegedi Ősz idősek otthonába. A gyerekek is hívtak, hogy náluk is lenne helyünk, de jobb a fiataloknak külön. A férjem 90 éves, én 80 vagyok, bármikor megbetegedhetünk. Véletlenül sem akartunk a terhükre lenni – mondta Török Mihályné.

A hosszú együtt töltött idő titka a házaspár szerint az, hogy mindig megbecsülték egymást, soha nem volt közöttük összetűzés, hangos szó. – Azon iparkodjon minden fiatal, hogy tiszteljék és becsüljék meg egymást, mert ez nagyon fontos – figyelmeztetett Irénke néni, aki szerint a mai fiatalok helyzete nagyon nehéz, ezért gyakoriak a válások. – A nőkben is sok hiba van, nem tudják összetartani a családot. A mai fiatalok egyszerre akarnak mindent, ebből vannak a konfliktusok.

A Török házaspárt családja szerdán köszöntötte, tegnap pedig a Szegedi Ősz idősek otthona lakóival és dolgozóival együtt ünnepelték meg a jeles évfordulót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Domaszék a belvízzel küzd

Domaszék egytizede áll víz alatt. A külterületi utak járhatatlanok. A településen harmadfokú… Tovább olvasom