Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Hatvan fok a síneken

Szeged - Közel 60 fokra hevültek tegnap a rókusi vasútállomás sínpárjai – ilyen hőmérsékletnél már szerkezeti változásoktól, vágánykinyomódásoktól lehet tartani. Ezért a MÁV napok óta fokozott pályafelügyeletet tart.
A Szeged-Rókus vasútállomás sínjére helyezett mágneses hőmérő közel 60 fokot mutatott tegnap délben. – A MÁV a hőség miatt szigorította a pályatestek ellenőrzését: kétóránként mérjük a sínek hőmérsékletét – tájékoztatott Kovács Péter pályamester, majd megmutatta az állomás másik mérőszerkezetét. A műhely előtt, egy daru lábánál álló, lakattal zárható sínfejbe fúrtak egy lyukat, ebben tárolják a higanyos hőmérőt.

– A sínekkel mínusz 30 és plusz 60 fok között nincs probléma. 1983 óta vagyok pályamester, de az utóbbi értékkel eddig még sosem találkoztunk. Ekkor már szerkezeti változások keletkezhetnek a sínekben, a vágányok a szabályos geometriai helyzetükhöz képest oldalirányban torzulhatnak, úgynevezett irányhibák, illetve súlyosabb esetben vágánykinyomódások jöhetnek létre – ecsetelte a veszélyeket Kovács Péter.

A MÁV a kánikula miatt napok óta fokozott pályafelügyeletet tart: a nap legmelegebb szakában a pályamesterek mozdonyon járják be a felügyeletük alá tartozó pályaszakaszt. Kovács Péter Kistelekig, kollégája, Kristóf János Orosházáig zakatolt. A karbantartók közül pedig valakinek gyalog is be kell járnia egy 10-11 kilométeres szakaszt – tudtuk meg a bennünket overallban kalauzoló Balogh Lászlótól, aki vigasztalásképpen megjegyezte: „inkább meleg legyen, a tél itt a vasúton nagyon kemény".

Ha marad a 60 fokos sínhőmérséklet, a pályamesterek szerint sebességkorlátozást vezethetnek be. Csongrád megyében ez még egyetlen vonalon sem esett meg, ám az országban akad olyan szakasz, ahol csupán öt kilométerrel lehet közlekedni.

A tartós meleg a vasúti biztosítóberendezésekben is zavart okozhat: meghibásodhatnak a fénysorompók, váltóhibák, kábelzárlatok fordulhatnak elő – ezeket is fokozottan ellenőrzik.

A MÁV az utasaira is gondol: amennyiben nem működik egy vasúti kocsiban a légjavító, visszatérítik a 390, illetve 220 forintos komfortdíjat. A személyszállító vonatok utasainak ásványvizet biztosítanak, amennyiben szerelvényük előre nem látható okok miatt tíz percnél többet várakozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Este is meleg van a Marica grófnő Dóm téri próbáin

Napközben még a viszonylag hűvös nagyszínházban, de esténként már a Dóm téren próbálják a szabadtéri… Tovább olvasom