Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Hatvanezerért adtak volna el emberi koponyát?

Az egyik kereskedelmi csatorna megdöbbentő képkockákat mutatott be magazinműsorában. A rejtett kamerás felvételekből egyértelműen kiderült: a Szegedi Tudományegyetem orvoskarán, a Pathológiai Intézetben jártak, ahol emberi koponyát kerestek megvételre.
A patológia főbejárata – itt jutottak be a tévések rejtett kamerájukkal az intézménybe. Fotó: Schmidt Andrea
Rejtett kamerával jutottak be az egyik kereskedelmi csatorna riporterei a szegedi orvosegyetem patológiájára, ahol emberi koponyát kerestek megvételre. A riport szerint ezelőtt próbálkoztak a szegedi kórbonctanon és a Belvárosi temetőben, de kategorikusan elutasították kérésüket, mondván ez szervkereskedelemnek minősülne. A temetőben azt ajánlották nekik, a patológia „főboncmesterénél" próbálkozzanak.

A felvételek tanúsága szerint az intézetben nem lepődtek meg kérésükön. A portás a riportereket egyből az ez ügyben „illetékes" orvoshoz irányította, aki kijelentette: „Lesz olyan állapotú, amit érdemes eladni". A derekától lefelé mutatott fehér köpenyben, nadrágban és cipőben ülő orvos hozzátette, ha megvan a koponya, értesíti őket telefonon, mert az emberi maradványt máshol kell majd átvenniük. Az árral kapcsolatban csak annyi derült ki: az orvos hatvanezer forintnál olcsóbban tudja beszerezni az emberi koponyát.

A patológia vezetője a képkockákon egyértelműen felismerte az intézet bejárati csarnokát. Fotó: Schmidt Andrea
Mikó Tivadar, a Pathológiai Intézet igazgató professzora külföldön volt, hétfőn tért haza. – Megnéztem az interneten a műsort. A bemutatott film néhány jelenetében valóban azonosítani tudtam az általam vezetett intézetet. Azonnali belső vizsgálatot rendeltem el a tények megismerése végett – mondta. A lehető legrövidebb idő alatt le kívánja zárni a vizsgálatot, hiszen még a gyanú látszatát is el akarják kerülni. – Mint intézetvezető, egyszerűen kizártnak tartom, hogy innen emberi testrészek kerüljenek ki – mondta. A megszólaló orvosról kijelentette, mindössze egy fehér köpenyben ülő alakot lehetett látni, akiről azt állították, hogy orvos. – Egy fehér nadrágszár alapján nem tudom azonosítani a munkatársaimat, a hang pedig erősen torzított.

Találgatásokba nem bocsátkozom a felvétel valódiságáról, de mivel az általam vezetett intézet bejárati csarnokát valóban azonosítottam, a vizsgálatot elrendeltem – magyarázta Mikó Tivadar, aki már lépéseket tett annak érdekében is, hogy az eredeti felvételeket megtekinthessék.
– Arra törekszünk, hogy tisztázzuk a dolgot, de kizárt, hogy innen bármilyen testrész kikerüljön. Főboncmesteri állás pedig nem is létezik az intézetben – reagált a műsorban elhangzott személy kilétéről az intézetvezető.


Minden rendben volt

– Teljességgel elképzelhetetlennek tartom, hogy ilyesmi előfordulhatna – nyilatkozta lapunknak még a debreceni eset kirobbanásakor Mihály András tanszékvezető egyetemi tanár, a szegedi orvoscentrum Anatómiai- Szövet- és Fejlődéstani Intézetének igazgatója. – A mi intézetünkben állandó, éjjel-nappali portaszolgálat van, egyébként éjszaka zárva van az intézet. Hét végén a portások ellenőrzik, ki megy be, meddig tartózkodik itt, mikor megy ki. Mihály András a leghatározottabban megerősítette: az intézetben tanulási céllal végzett anatómiai boncolások a szabályok szerint, mindig szakmai felügyelettel, a kegyeleti előírások betartásával folynak.

Országos botrány – hamis felvételek

Több mint másfél éve országos méretű botrány kerekedett ki azokból a felvételekből, amiket norvég televíziósok készítettek a debreceni orvosegyetemen, ahol norvég hallgatók a tanórán kívül némi pénz fejében bemehettek a boncterembe, emberi szöveteken gyakorolhattak, amiket el is vihettek magukkal. A rendőrség akkor az egyetem feljelentése alapján kezdett el nyomozni az ügyben, amit éppen a napokban zártak le. Kiderült, hamisított felvételeket mutattak be tavaly a norvég televíziósok, továbbá arra sem találtak bizonyítékot, hogy szerveket csempésztek volna ki az orvoscentrum anatómiai intézetéből. 

Bűncselekmény

A Csongrád Megyei Főügyészségen elmondták, ha a fent említettek valóban megtörténtek, a rendőrségnek hivatalból eljárást kell indítania, hiszen emberi szervvel való üzletelés szervkereskedelemnek minősül. A BTK 173/I. paragrafusa az emberi test tiltott felhasználásával kapcsolatban leírja, aki emberi gént, sejtet, ivarsejtet, embriót, szervet, szövetet, halott testét vagy annak részét jogellenesen megszerez, vagyoni haszonszerzés végett forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az előző bekezdésben meghatározott bűncselekményt gyógyintézet alkalmazottja a foglalkozása körében követi el. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amire nincs orvosság

Dobra veri a szegedi önkormányzat az üresen álló nővérszállót és a volt fertőzőkórházat. Lapunk… Tovább olvasom