Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Hatvankét éve nem mértek ilyen meleget

Szegedre tegnap beszökött a nyár. Ma folytatja, úgyhogy aki mediterrán hangulatot akar, ne utazzon sehova, maradjon itthon, üljön ki egy belvárosi cukrászdateraszra, és nyaljon szicíliai vecsernyét. Hatvankét éve volt Bonifáckor a tegnapinál melegebb – ma sem várható rekorddöntés, „csak" 31 fok.
Kéken-sárgán fortyog a nyár – pedig csak május közepét írjuk! Két lány előttünk, egyikük kezében ásványvíz, másikuk kezében jégkrém. Ez, óvatos és visszafogott becslésünk szerint kánikulára utal. Az ásványvíz Lakatos Anett kezében, a jégkrém Kovács Csilláéban. Mindketten jogászok, gondolatvilágukat kitöltik a közelgő vizsgahegyek. – Hogy lehet ilyen melegben tanulni? – kérdezzük. – Röviden: sehogy – mondják. – És hosszabban? – kérdjük. – Valahogy azért mégis – mondják. Tovább gyalogolunk, bár erős késztetést érzünk beleülni a tőlünk pár lépésre lévő kajakba. Ezzel alapesetben nem is lenne baj, csakhogy a kajak a járdán foglal helyet, és a mögötte lévő sportüzlet választékának része.

Rekordközelben

Bár nehezen hihető, volt már Bonifáckor melegebb is Szegeden, 33 és fél fok, 1945-ben – tudtuk meg a szegedi meteorológiai szolgálattól, melynek központjában „csupán" 30 fokot mutatott a hőmérő, árnyékban. A minapi felhőszakadás miatt átnedvesedett talaj folyamatosan párásítja a levegőt – mintegy két-három fokkal visszább fogva a hőmérsékletet. Hogy a párolgás hőelvonással járó hatása mily mértékű, példázza ezt Baja esete: ott csak kevés eső esett minap, és ott 32 fokig szökött fel a hőmérséklet. Ma, fagyosszentek után egy nappal 31 fok körüli hőmérséklet várható, ez már közel lehet az 1983-ban mért 32,6 fokhoz. Szerdától visszaesik a hőmérséklet.

A Kárász utcán az A Cappella cukrászda előtti teraszon fagylaltozók üldögélnek, üldögélők fagylaltoznak. – Ilyenkor, hőségben felszökik a fagylaltkehely-fogyasztás – mondja Balog Zsuzsanna, az egyik tulajdonos. Bezúdul egy turistacsoport, rendelnek: limoncello, szicíliai vecsernye; és mon cherry, az évtizede még különlegesnek számító pisztácia elnevezés oly mértékben hétköznapi, mint egykor volt a puncs.

Itt volt Pongrác, Szervác, itt van Bonifác, a közmondásos fagyosszentek, és ehhez képest hőségben úszik a város. Visszafoghatná magát a globális fölmelegedés, de nem fogja. Káprázó szemmel haladunk és letargikusan elolvassuk a szűk utcában elaraszoló autóbusz föliratát: Siobusz. Oldalán színes-vidám Balaton-térkép; a füstszínű ablakok túlfelén, az „utastérben": iskoláscsoport. Micsoda? Már a Balatonról is Szegedre járnak az emberek? Most megtudják, hol lakik az úristen, eljönnek ide a szellős-üde Dunántúlról, és a légkondis buszból kikászálódva hirtelen homlokon csapja őket a dél. Egyikük – lefelé a meredek buszlépcsőn – a következőket kommunikálja: „Phűűű!" Ezzel egyetértünk.

A Kígyó gyógyszertár sarkán a hőmérőben harmincnégy foknál áll rezzenéstelen a higany. – Lesz ez még több is – mondja egy idős házaspár, turistának látszanak, kezükben dobozos sör. A
Z. Nagy cukrászda előtt forró szél lebegteti a napernyőket. Dél-görög szigeti a hangulat, tenger nélkül.

Fagyosszentekre utaló hőmérséklet idén csak fagylalt, illetve jeges kávé formájában jelent meg Szegeden.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged napja: készülődik a város – Holnaptól borfesztivál

Az utolsó simításokat végezték el a holnap megnyíló 13. borfesztivál pavilonjain tegnap. Lázasan… Tovább olvasom