Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Hatvanöt esztendeje jóban és rosszban

Hatvanöt éve él boldog házasságban a szegedi Rigó Balázs és felesége, Ilona. Az együtt töltött évtizedek alatt – a jubileumot pénteken ünneplik – volt részük jóban és rosszban egyaránt. A megpróbáltatások azonban csak erősítették kapcsolatukat.
A keresztet, amelyre 65 éve hűséget esküdtek egymásnak, ma is nappalijukban őrzik. Fotó: Karnok Csaba
Egyszer volt, hol nem volt egy csinos, fiatal lány, Ilona. Ahogy az 1900-as évek első felében minden rendes lány, ő is zárdában tanult: főzéssel és varrogatással készült a jó háziasszony szerepére. Csakhogy a maga módján lázadt is: bár nem lett volna szabad, édesanyja beleegyezésével és gardedámkodásával titokban táncolni járt. Nem volt olyan bál, amiről hiányzott volna.

– A fiúk sokszor nem is mentek be a bálterembe, amíg nem érkeztem meg – dicsekedett nevetve a ma már 83 éves asszony, aki akkor még nem is sejthette, hogy táncos lábának köszönheti majd élete párját. A férfit, aki egyáltalán nem tud táncolni.

Rigó Balázs az egyik bálon úgy döntött: olyan lányt kér fel, aki nagyon népszerű a fiúk körében. – Mikor kiderült, milyen esetlen a parketten, mondtam neki: majd böködöm, hogy mikor melyik lábával lépjen – emlékezett vissza az első táncra az asszony, merthogy természetesen ő lett a kiválasztott. S hogy a mi fogta meg mégis a kétballábas, nála 10 évvel idősebb férfiban? – A vasutas egyenruhája, a fehér kesztyűje és a csákója. Nagyon fess fiatalember volt – áradozott Ilona néni. – Csak botlábú és lúdtalpú – tette hozzá a férje.

Egy évvel később össze is házasodtak, jöttek a gyerekek. Boldogságukat azonban beárnyékolta a háború. – Vagonban laktunk, amivel egészen az osztrák határig elmentünk – mesélték. – Onnan azonban visszafordultunk, mert nem akartuk elhagyni az országot. Két ökörrel, egy tehénnel, egy szekérrel és a két picivel gyalogoltuk át az országot, koldultunk. De mindez csak megerősítette a kapcsolatunkat.

Volt még valami, amit magukkal vittek az útra. Azt az egyetlen dolgot, amely életüket 65 éven át végigkísérte: egy feszületet. A fa keresztet ma is nagy becsben tartják, hiszen erre esküdtek örök hűséget egymásnak: a lakás fő helyén, a nappaliban őrzik, esküvői fotóik karéjában.

Rigóéknak négy unokájuk és hat dédunokájuk született. Mostanában már alig mozdulnak ki otthonról: az asszony kézimunkázik, férje kitalál valamit, amivel a kertjüket teheti még szebbé. – Nagyokat hallgatunk – mondta nevetve Ilona néni. – A férjem már nagyon rosszul hall, kiabálni kellene vele, a szomszédok még azt hinnék, hogy állandóan perlekedek. Pedig dehogy!

Mi a hosszú házasság titka? – kérdeztük búcsúzóul Balázs bácsitól. – Az, hogy borzasztóan szeretem a feleségemet – felelte. – A mosolyszüneteink is mindig csak rövid ideig tartottak. Piszi-puszi, és kész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami gondoskodásban élők tábora Szegeden

Több mint százharminc állami gondoskodásban élő gyermeket táboroztat július 31-éig Szegeden az Ágota… Tovább olvasom