Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Hatvanöt éve együtt a Rutai házaspár

Hatvanöt éve él békés házasságban a szegedi Rutai Gergely és felesége. Napjaikat keresztrejtvényfejtéssel, főzőcskével, sétával töltik. Néha ugyan összevesznek, a harag azonban másnapra mindig elpárolog, hiszen ma is szeretik egymást.
Ilonka néni és Gergely bácsi hat és fél évtizede él együtt. Fotó: Segesvári Csaba
A nappali asztalán egy 65-ös számmal felszerelt csokitorta fogadott bennünket tegnap, amikor meglátogattuk Rutai Gergelyt és feleségét. A szám nem az életkorukra, hanem az elmúlt, házasságban együtt töltött időre utalt. A különleges napot éttermi ebéddel és püspöki áldással koronázta meg a pár.

Gergely bácsi márciusban múlt kilencven – bár korából akár tizenöt esztendőt is letagadhatna –, felesége, Ilonka néni nyolcvanhat, csillogó kék szeme azonban fiatalos szellemről árulkodik. A szoba falán gobelinek: a háziasszony korábbi hobbijának emlékei. A tizedik ikszbe lépett Gergely bácsi, mint mondta, a sportolásnak köszönheti jó kondiját, fiatalon tizennégy évig vízilabdázott és úszott az SZVSE-ben, és fél évvel ezelőttig hetente háromszor is lejárt az uszodába.

– Kaptam egy bőrgyulladást, de hála istennek, kikezeltek. Alig várom már, hogy újra lemenjek úszni, mert nagyon hiányzik – beszélt az egykor többszörös országos hátúszóbajnok kedvenc sportjáról. Az idős férfi napközbeni elfoglaltsága manapság a keresztrejtvényfejtés, de szívesen olvas folyóiratokat is, vagy sétál a Tisza-parton. Ez utóbbit többnyire Ilonka nénivel együtt teszi – ilyenkor gyakran elmennek fagyizni.

Felesége a délelőtti órákat főzéssel és kedvenc sorozata aktuális epizódjával tölti, majd jön az ebéd és a pihenés. Mosni és takarítani is Ilonka néni szokott – csak akkor vette át Judit lányuk a napi házimunkát, amikor az idős asszony pár hétre kórházba került. Az egészségügyi „kényszerüdülés" alatt Gergely bácsi nem hűtlenkedett: azokban a hetekben reggeltől estig ott ült felesége ágyánál, csak ebédelni ment haza, de neje még akkor is hiányzott neki.

A gyémánt házassági évfordulóját ünneplő pár fiatalon ismerkedett össze – Ilonka néni tizenhárom, Gergely bácsi tizenhét volt –, öt évbe telt, mire az oltár elé állhattak. Szüleik eleinte nem voltak lelkesek az ötlettől, mert Gergelynek nem volt munkája, 1937-ben azonban már el tudott helyezkedni a MÁV-nál, negyvenkét évvel később onnan is ment nyugdíjba. Mivel munkaköre sok és hosszú hónapokig tartó kiküldetésekkel járt, gyakran hiányzott neki a felesége. Az egyik ilyen alkalommal azt mondta a főnökének, szívesen megy, de már csak akkor, ha feleségét is viheti. Onnantól kettesben, majd lányukkal hármasban utazták be Európát.

Az idős házaspár csak ritkán vitatkozik – legtöbbször a tévéműsoron. Ilonka néni nem akar lemaradni kedvenc sorozatairól, Gergely bácsi viszont a sportműsorokról nem mond le szívesen. Bármiről is legyen azonban szó, a harag másnap reggelre mindig elpárolog.

– Nem tudunk meglenni egymás nélkül, én még mindig szerelmes vagyok a feleségembe – magyarázta Gergely bácsi a hosszas együttélés titkát, miközben átölelte mosolygó nejét.
– Néha odaadnám két fillérért, mérges vagyok rá, mert széthagyja a dolgokat a lakásban, de ha nincs otthon, mindig nagyon hiányzik – vallja Ilonka néni férjéről egy huncut félmosollyal a szája szegletében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszközgyűlés Szeged napján

Szeged városi rangra emelésének évfordulója alkalmából díszközgyűlést tartottak tegnap a városházán.… Tovább olvasom