Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

Havazás: Szeged megint megúszta

Szeged – Gyorsan szánkózzanak, hógolyózzanak egyet, amíg lehet, Petőfiék ráérnek. Építsen kokárdás hóembert! Várjuk fotóikat a március 15-i télből! Útinformmal!
Vasárnap, 08:36 Köszönjük olvasóinknak, hogy ilyen lelkesen fotóztak és sokan meg is tették, amit kértünk: kokárdás hóembert építettek. Itt van valamennyi fotó, tartsák meg jó szokásukat, és küldjenek nekik máskor is ilyen sok, szép képet!

Március 15-i hóhelyzet, ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)

* * *

16:21 Szegeden minden út jól járható, 14 centiméter hó esett, nagyon lassan már elkezdett olvadni, bár jelenleg mínusz 1-2 fok körüli a hőmérséklet. Szombaton a minimum mínusz 8, a maximum hőmérséklet 1 Celsius-fok körül várható, többórás napsütésre számíthatunk, számottevő csapadék nem várható - tudtuk meg Aszalos Istvántól, a szegedi meteorológiai állomás munkatársától.

Vasárnap hajnalra nagyon hideg lesz, mínusz 12-15 fok körül alakul a hőmérséklet. A maximum ezen a napon 0 fok körül várható. Egyre melegebb légtömegek érkeznek majd, így tfőn már 7, kedden 12 fokra számíthatunk, visszatér a tavasz, megszűnnek az éjszakai fagyok is.

14:43 A hó, ahogy olvasóink látják, 4. rész.

Március 15-i hóhelyzet, ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)

13:16 A hó, ahogy olvasóink látják, 3. rész.

Március 15-i hóhelyzet, ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)


Március 15-i havazás Szegeden és Csongrád megyében. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

11:04
Így látják olvasóink a március 15-i havat, 2. rész. Legnagyobb örömünkre, régi, kedves petőfitelepi olvasó-tudósítónk, Géza is felébredt hosszú téli álmából, és küldött néhány képet nekünk. Kicsit aggódunk egyébként, nehogy a hó miatt újra visszafeküdjön, és hónapokig ne halljunk megint semmit róla...

Március 15-i hóhelyzet, ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)

10:49 Előrejelzés: a hóeltakarítással lehet várni, vasárnap már két fokig emelkedik a hőmérséklet, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőre újra 8, keddre pedig már ismét tavaszias, 13 fokra számíthatunk.

10:47 Szeged havat takarít.

Március 15-i havazás Szegeden és Csongrád megyében. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

10:33 Így látják olvasóink a március 15-i havat, 1. rész

Március 15-i hóhelyzet, ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)

10:14 Nem bírta a nehéz, vizes hó súlyát egy fa az egyik, Takaréktár utcai bérház udvarán. A növény megroppant, és az udvaron parkoló autókra dőlt. A tulajdonosok szerencséjére a fa ágai hamarabb földet értek, semmint a törzse kár tett volna a járművekben. A szegedi tűzoltók összeaprították.

10:04 A belvárosi járdák már szinte hómentesek, egy-két szegedi viszont úgy gondolta, megtartják a városi ünnepségeket és a Klauzál tér környékén várakoztak. Amikor megtudták, országszerte elmaradnak a megemlékezések, hazaindultak. Az ünnep hóba fagyott, Kossuth kalapja is tiszta fehér. A Klauzál téri szobor talapzatát a gyerekek legnagyobb örömére 20 centi jégcsapok díszítik.

Március 15-i havazás Szegeden és Csongrád megyében. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

09:38 Szegedet az 5-ös és az 55-ös úti autópálya-lehajtótól könnyedén meg lehet közelíteni, a közútkezelő alapos munkát végzett. A nyomvályúkban viszont a tolólapozás ellenére hóbuckák alakultak ki, ezért érdemes óvatosan közlekedni. A dorozsmai út is sónedves.

09:36 A Szeged-Békéscsaba vasútvonalon negyven percet késnek a vonatok.

09:29 Talán az enyhe péntek reggelnek is köszönhető, hogy a Szegedre lehullott, mintegy tizennégy centiméternyi hó nem okoz fennakadást a közlekedésben. Végigautóztunk a megyeszékhelyen, és azt tapasztaltuk, hogy a kör- és sugárutak csupán nedvesek, március idusának hava, mindössze a mellékutcákban maradt meg. A tömegközlekedés zavartalan és autóval is bátran el lehet indulni a városban.

08:30 Makray László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. első embere arról tájékoztatott, már negyven hómunkással dolgoznak Szegeden. Az igazgató azt is közölte, felkészültek a havazásra, már csütörtök este még mielőtt elkezdett havazni "alásózták" az utakat, hogy gyorsabban olvadjon a lehullott hó.

08:17 Katasztrófavédelmi összefoglaló
Csütörtök este Maroslele térségében egy árokba csúszott autót drótkötéllel vontattak vissza az útra a tűzoltók. Kora hajnalban az 55-ös úton egy üres kamion keresztbe fordult, amelyet ruzsai tűzoltók mentettek meg, és fordítottak vissza a helyes menetirányba.
Péntek reggel Hódmezővásárhely-Kútvölgyön egy autóbusz csúszott árokba, a hódmezővásárhelyi tűzoltók vontatták vissza az úttestre. A buszon hat utas tartózkodott, az esetnél senki nem sérült meg.
Csongrád megye útjai havasak, hókásásak, a Magyar Közút Zrt. 15 munkagéppel végzi a síkosságmentesítést. A megye autópályái jól járhatóak, a vonatközlekedésben nem volt fennakadás.
A Katasztrófavédelem kéri, hogy Nyugat- és Észak-Magyarországra ne induljanak útra, és a megye területén is csak a téli közlekedésre alkalmas gépjárművekkel induljanak el, és a megszokottnál hosszabb menetidővel számoljanak.

07:42 Nemhivatalos mérésünk szerint 14 centiméter hó esett Szegeden. Eddig.

07:13 Kollégánk, Segesvári Csaba Rózsa utcai tapasztalása.

Március 15-i havazás Szegeden és Csongrád megyében. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

07:08 Szegeden a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. négy hómunkással, tíz hókotróval és nyolc járda és kerékpárút-takarító kisgéppel tisztítja az utakat. Elsőnek szokás szerint a Belvárosi hidat, a rakpartot valamint a körtöltés útátjáróról takarítják, takarították el a havat, majd következnek a „Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése 1/2005.(II.2.) Kgy. rendelete alapján az I.-II.-III. Közútkezelési osztályokba tartozó helyi közutak, valamint az önkormányzati kezelésben lévő gyalogutak, járdák, kerékpárutak, buszmegállók", ezek után pedig a „IV. közútkezelési osztályokba tartozó főbb belterületi közutak."


Március 15-i havazás Szegeden és Csongrád megyében. Fotó: Garai Szakács László (galéria)

Korábban írtuk:

Csütörtök estére elérkezett a havazás Szegedre is.Fotó: Panek Anna (galéria)

Nem vagyunk meteorológusok, ezért csak óvatosan kezeljék a lentieket:

Bicikli, hó, víztorony, romantika március 14-én 2013-ban. Fotó: Garai Szakács László
Bicikli, hó, víztorony, romantika március 14-én 2013-ban. Fotó: Garai Szakács László

saját tapasztalásunkra alapozva jelentjük ki bátran, hogy vizes, tapadós hó esik, amely meg is marad, köszönhetően a mínuszoknak. A kinn hagyott biciklik bizony pórul jártak csütörtök este: a vázra, ülésre, pedálra tapadt havat elég nehéz eltávolítani. A levegő hőmérséklete folyamatosan hűl, hajnalra mínusz négy fok lesz. Szinte biztos, hogy bejön a tíz centinyi előrejelzett hó, a hamarjában megnézett diagramok a meteorológiai szolgálat honlapján tartós havazást jeleznek.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. zorba5 2013. március 19. 12:35
  „Makón miért nincs hóeltakarítás sohase??????????????????
  Ki veszi ezt észre végre már?

  Felháborító, h onnan sosincs tudósítása a DM nek a hóhelyzetről pedig szépeket lehetni írni, fotózni”
 • 61. queenmargareth1 2013. március 17. 16:47
  „kedves x.nem néztem csak most rá az én utolsó hsz-m már csak poén volt azért volt ott a vigyor jel.meguntam a vitát, ennyi.”
 • 60. x 2013. március 17. 12:57
  „Jól van, egyem meg a szíveteket, a moderátor gondoskodott róla, hogy Margitkáé maradjon az utolsó szó.”
 • 59. queenmargareth1 2013. március 16. 20:52
  „szóltak neked, hogy nincs már hó?:)vagy esetleg szántóföldekre mégy?Még jó hogy csak egy kromoszóma vagy.”
 • 58. x 2013. március 16. 20:20
  „57. queenmargareth1, jól van, ez való neked, hűséges állatok és tartói (lásd lent). Inkább havat lapátolok.”
 • 57. queenmargareth1 2013. március 16. 19:51
  „52. x 2013.03.16. 13:15
  és ebben mi a szégyen?Én ERRE BÜSZKE VAGYOK EMBER!De egy hűséges állatról és tartóiról, hogy nyilatkozhat így egy "ember"?! Költői”
 • 56. x 2013. március 16. 18:40
  „55. macs 2013.03.16. 17:42 "48. x, ugye nem gondolod komolyan?"
  És, ha igen, miért ne? Még 45.-nek is beszóltam. Ez a véleményem a tapasztalaim alapján. Vannak kutyafajták, a lépcső horror nekik, például.
  48. x: ..., hogy mennyire természetellenes a városi lakásokban tartott kutyáknak az az életmód, és hogy mennyire bántó a kutyák jelenléte a városlakó embereknek!
  45. x: ... A városi lakásokban kutyát tartók tulajdonképpen a sötét középkorba, sőt, az őskorba valók lennének, amikor az állatok és az emberek a kunyhókban vagy barlangokban egy fedél alatt laktak, úgy melengették egymást télvíz idején.
  Kitaposott ösvényeken dagaszthatnátok a sarat, úgy jobban éreznétek magatokat. Nem kell nektek a civilizáció.”
 • 55. macs 2013. március 16. 17:42
  „48. x,
  ugye nem gondolod komolyan?”
 • 54. rika10 2013. március 16. 16:44
  „Akinek nincs gondja a jelenlegi havazással jöjjön Sziksós fürdő belterületére, lesz része meglepetésben. Járhatatlan, kátyús, ingoványos utak, bugyogó pöcegödrök, elárasztott vízórák. Még hogy Sziksós belterület. Keskeny utcák, csatorna és vízelvezető árok nélkül. Vereshomok utcában több a kátyú, mint kutyában a bolha. Ja kimaradsz
  , mint kutya<moderálva> a hóból. Én is felsóznám a járdát, ha lenne.”
 • 53. _csutak_ 2013. március 16. 15:03
  „Ambivalens vagyok, mert a járdák a környékemen tisztességesen le lettek takarítva, de az utak már tévedésből sem.
  Még jó, hogy három nappal a hóesés előtt a média erről szónokolt.
  Mondjuk még most is van elakadt jármű, (a Kossuth rádiót hallgatom épp) tehát Ártunk és kormányunk megint bebizonyította, hogy alkalmatlan emberek vannak felelős beosztásban.
  Pintér Sándor büszkén beszélt a rádióban, miközben a rendőrei valóban hősies munkát végeznek a tűzoltókkal (juszt se katasztrófavédők, mert védje meg Orbán a katasztrófát!), és Pintér saját magának tulajdonítja az eredményeket!
  Én bizony helyette is szégyellem magam.”
 • 52. x 2013. március 16. 13:15
  „50. queenmargareth1, az eszembe sem jutott volna, nyilatkoztál eleget a magad nevében, lásd lent.
  Delmagyar.hu 2012-08-29
  Queenmargareth így nosztalgiázik: 1983-1991: Székkutas a legszebb időszak volt az életemben iskolai éveket tekintve. Sajnos fotóm nincs, viszont mekkora élmény volt kisdobosnak lenni, felöltözni, szíj, kendő, egyenruha őrs alapítás, összejövetelek. Papír és fémhulladékgyűjtő versenyek! Úttörőként meg már "nagynak számítottunk". Piros kendő, bizony :) Zászlófelvonulások, rajokba rendeződések, szeptember 29.: Fegyveres Erők Napja: rengeteg kúszó-mászó verseny, tényleg, mindig voltak versenyek, testnevelésben is, vagy tornában! Énekversenyek, foci-kézilabda meccsek, edzések! Teljesen le voltunk kötve és alig vártuk, hogy másnap legyen és újra nevethessünk. Szép volt. Kedves tanáraink is voltak, egyet-kettőt kivéve, de az élet megdolgoztatta aztán őket is és mások lettek. Ráadásul én az orosz nyelvet is szerettem, főleg az orosz népdalokat...
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szerdai_legesleg_mikor_volt_a_legjobb_kisdiaknak_lenni/2295168/”
 • 51. bánki 2013. március 16. 12:34
  „Én menetrendszerűen felszórtam a járdát, Te összeszedted a kutyaszart ?

  41. CID 2013.03.15. 15:48

  Ja ! Fritmann még kitart !”
 • 50. queenmargareth1 2013. március 16. 12:21
  „48. x 2013.03.16. 11:08 az én nevemben ne nyilatkozz, én szeretem a kutyákat is. Városban is.Látod, egy-két embert, mint pl te: nem szeretem.
  Csodás élmények maradtak ki az életedből, pedig csak a karodat kellett volna kinyújtani:)
  mindegy, megmosolyogtattál.
  Amúgy GSZL Úr:)Szombat van:)”
 • 49. uborka 2013. március 16. 11:49
  „Na látjuk, hogy az itt leírtak alapján többre tartjuk a kutyánkat, mint aki ezeket a mocskolódó irományokat írják.Valóban az én kutyám többet ér mint több mocskolódós ember.. Igaz barátja, kizárólag a kutya. Mivel ember már többször elásta magát a másikkal szemben!!!!!!!!!!!!!!! Hazug aljas emberek vannak, kik kihasználják a másikat, a kutya miért nem????????????????? Hát itt az igazság drága bunk... társak....”
 • 48. x 2013. március 16. 11:08
  „47. queenmargareth1, azon gondolkozzál inkább, nagyranőtt úttörőpajtáslány, hogy mennyire természetellenes a városi lakásokban tartott kutyáknak az az életmód, és hogy mennyire bántó a kutyák jelenléte a városlakó embereknek!”
 • 47. queenmargareth1 2013. március 16. 10:43
  „45. x 2013.03.16. 10:35 most látom, hú ez mocskosul szélsőséges és bántó!nézz egy kicsit magadba.”
 • 46. queenmargareth1 2013. március 16. 10:39
  „https://www.facebook.com/photo.php?fbid=584926471520635&set=a.187196544626965.47654.157312080948745&type=1

  HÓEMBERCSALÁD SZEGEDEN:)”
 • 45. x 2013. március 16. 10:35
  „41. CID, ha földszintes a kutyád, ha emeletes, lehet felőlem génmanipulált többemeletes:
  A városi lakásokban kutyát tartók tulajdonképpen a sötét középkorba, sőt, az őskorba valók lennének, amikor is az állatok és az emberek a kunyhókban vagy barlangokban egy fedél alatt laktak, úgy melengették egymást télvíz idején.
  Kitaposott ösvényeken dagaszthatnátok a sarat, úgy jobban éreznétek magatokat. Nem kell nektek a civilizáció.”
 • 44. queenmargareth1 2013. március 16. 10:21
  „jók a hóemberek:)”
 • 43. bánki 2013. március 15. 19:49
  „41. CID 2013.03.15. 15:48

  Környezetbarát és rohadt drága !

  Van aki kutyát van aki gyereket sétáltat !
  Melegedjetek össze !”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy régi vágású kocsmáros a Diófa árnyéka alatt

Törzsvendégei miatt tanult meg ultizni, egykor övé volt négy szegedi halászcsárda is, tavaly nősült harmadjára. Tovább olvasom