Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Havi 8000-ből él a kétgyermekes család

Dóc - Lakhatatlan a gyermekeit egyedül nevelő Szélesné Csókási Olga dóc-bodorszéki tanyája: a falak feláztak, nincs kicsempézve a fürdőszoba, hiányzik a konyha. A 42 éves asszony három éve munkanélküli, két hitelt görget maga előtt. Önerőből képtelen felújítani otthonukat.
– Semmit sem szeretnék jobban, mint hogy legyen munkám, hogy a tanyánkat fel tudjuk újítani, hogy normális életfeltételeket biztosíthassak a gyerekeimnek – hallottuk Szélesné Csókási Olgától. A 42 éves asszony végső elkeseredésében fordult lapunkhoz: egyedül neveli két fiát, a 9 éves Balázst és a 12 éves Dávidot. Három éve munkanélküli.

– Amikor elváltam a férjemtől, nem volt hova mennünk, a gyerekekkel hónapokig anyaotthonban laktunk. Később megismerkedtem az élettársammal, egyenesbe jött az életem. 2007-ben döntöttem úgy, hogy hitelt veszek fel, és megveszem ezt a tanyát. Elkezdtük csinosítgatni, a felújításhoz újabb hitelt vettem fel. Közben azonban munkanélküli lettem. Az önkormányzattól 28 ezer 500 forint segélyt kapok, ebből 20 ezret rögtön oda is adok az édesanyámnak, hiszen az egyik hitelt az ő nevére vettük fel. Ezenkívül 29 ezer 600 forint családi pótlék jár nekem, amiből a másik hitelt törlesztem. Vagyis alig több mint 8000 forintból élünk. Ráadásul gyógyszereket szedek: antidepresszánst és vérnyomáscsökkentőt – magyarázta Szélesné Csókási Olga.

Az édesanya állást szeretne, hogy felújíthassák házukat. Fotó: Karnok Csaba
Az édesanya állást szeretne, hogy felújíthassák házukat.
Fotó: Karnok Csaba

Időközben szakított élettársával, az asszonyt és gyermekeit mégis befogadta a férfi, amikor tavaly ősszel elromlott dóc-bodorszéki tanyájuk házi vízműve. A gyermekeit egyedül nevelő édesanya azonban nem akar visszaélni volt élettársa jóindulatával, saját lábára akar állni. Célja, hogy minél hamarabb visszaköltözhessenek tanyájukra, amelynek azonban rengeteget romlott az állapota, amióta nem lakták. Sok munkába és pénzbe kerülne kicsinosítani. A régi vályogház döngöltföld-padlóját le kellene betonozni, a falakat megerősíteni, mert feláztak. A fürdőszoba nincs kicsempézve, nincs konyha, hűtő, gáztűzhely. Mindössze két apró szoba, ősrégi bútorokkal. A család az ivóvizet ártézi kútból hordta. A fiúk ahol tudnak, segítenek édesanyjuknak, Balázs a húsvéti locsolkodásból összegyűjtött pénzét is odaadta neki, a felújításban is segédkeznének.

– Takarítócégekhez, panziókhoz adtam be az önéletrajzomat. Semmi visszajelzés. Két hónapig a dóci önkormányzatnál dolgozhatok közterületi munkásként, de utána mi lesz? Regisztráltam állásportálokon, bármit szívesen elvállalnék a környéken. Nagyon szeretnék Dócon maradni. Itt születtem, itt nőttem fel, és az új otthonomat is itt szeretném kialakítani – mondta kétségbeesetten az asszony.

Olvasóink írták

93 hozzászólás
 • 93. hajnal11 2011. május 20. 17:56
  „Üdvözlöm Önöket!
  Nagyon nagy Kéréssel fordulok Önökhöz.Bács-kiskun Megyében Lakom a családommal férjemmel és a Súlyos fogyatékos Lányommal,Nehéz anyagi körülmények között élünk,A házunk élet veszélyes állapotba került,az utca felőli sarok rész meg van repedve annyira,hogy bőven bele fér a két kezem, az ablakokkal együtt,hogy nagyon rövid időn belül Ránk szakadhat a ház fala,Sajnos anyagi körülményeink nagyon rosszak.Nem tudjuk meg csináltatni.Mert Én Ápolási díjon vagyok a Lányom betegsége miatt ami 34-ezer Ft a 24-éves Lányomnak a Rokkant nyugdíja 33-ezer Ft amiből élünk.A férjemnek néha van alkalmi munkája egy kevés. Kérem Önöket,,ha Tudnak segítsenek Nekünk Nagyon el vagyunk keseredve,,hogy semmi megoldást nem találunk.Bár mi segítséget elfogadunk és meg köszönjük. Nagyon félünk már a házban,hogy mikor bukik ki a fal éjszaka nem sokat alszunk mert nem tudjuk mikor omlik össze,Az szoba ablakunkat már alig tarja a vakolat,nem tudjuk ki nyitni teljesen körbe van repedve potyog ki a repedésből a föld.mivel vert falból van a ház.Nem kérünk sokat csak egy kicsit lakhatóbb és biztonságosabb ház legyen a fejünk felet.Nagyon várjuk válaszukat.És nagyon bízzunk abban,hogy valakik még tudnak segíteni.Féltem a Lányomat is mert Ő nem tudja ezt fel fogni,,hogy mi történhet akkor,ha a ház ránk dől.Nagyon köszönöm a segítségüket.Válaszukat előre is köszönöm.email:mialyna@gmail.com”
 • 92. lidocain 2011. május 18. 09:03
  „sajtkukac, baktó azért lett volna jó,mert hozzánk nagyon közel van,könnyen megközelithető. azért köszi! :)”
 • 91. rizoma 2011. május 18. 08:00
  „Azt kívánom aki segíteni tud segítsen mégpedig úgy, hogy állást adjon az anyukának!!!
  Ha kapna állást 2-3 műszakban biztosan "rendbe" jönne az élete!
  Sok sikert az álláskereséshez a "családfenntartónak"!”
 • 90. CID 2011. május 17. 19:56
  „jozko : bizonyára igazad van. Kicsit elszomorítóak ezek a cikkek. Vannak ebben a nagy büdös országban sorsok, amiket leközöl a média, vagy nem. Lehet, igazad van és szarházi, semmirekellő a nő, de lehet nem, és neki az e csekély segítség sem adatott meg mint neked ( már a kora miatt sem ) . Én sem dőlök be minden siránkozónak, de jelen szitut összefoglalva, csak munkát kért. Nem havi 300.000. nettót, csak valami takarítói állást.
  Sajna a tényeket nem tudjuk. Kicsit ferdít az ember, kicsit felnagyít dolgokat, tényeket, kicsit elhallgat ezt azt, aztán meg szerencsétlen kommentelő nem igazán tudja, hogy mi is a valós helyzet, és bizonyos esetekben inkább csendben marad..

  sajtkukac : gratulálok az akaraterődnek, kitartásodnak, és a hölgynek is hasonló tulajdonságokat kívánok.

  lidocain : Jaja, sok szarházi vetítőgép írogat ide. Pláne a nyuggerek :)”
 • 89. Toxic 2011. május 17. 18:25
  „ez egy vicc : /
  nem hiszem el...”
 • 88. sajtkukac 2011. május 17. 15:35
  „lidocain, subasai kiskert nem érdekel?”
 • 87. lidocain 2011. május 17. 10:21
  „ez a nő munkát kért,nem ajándékot. aki nem tud neki segiteni az ne is fikázzon. megmondta,hogy pár éve jobban éltek,egy parabola nem a világ,mert az az előfizetnőnél marad ha már nem fizet akkor is. csak a beltéri egységet kell visszaadni. egyébként nem láttam a hsz-ek között,hogy bárki konkrétan munkát ajánlott volna ennek a hölgynek. a másik:

  CID itt ne várd senkitől,hogy majd érdemi választ kapsz ha konkrétan kérdezel, itt volt például nórikám esete. köpködött itt,hogy senki nem akar dolgozni,csak a kész kéne,mert a barátnője nem tudja művelni a kertet baktóban,de a kutyának nem kell,pedig nem kérne érte semmit. jeleztem felé,hogy engem érdekel a dolog és komnolyan. kérte az elérhetőségemet.
  kb 2 héten keresztül írtam ide az email cimemet,válaszra sem méltatott pedig írt rendszeresen a cikkekhez,látnia kellett. nagy kamu volt az egész. hang emberek,de jól esik névtelenül rugdosni a már amugy is földön fekvőket,pláne következmények nélkül.”
 • 86. babérka 2011. május 17. 07:16
  „tetszett sajtkukac amit írtál. Én csökkent munkaképességűként is dolgozom , már 11 éve a Szefoban , és úgy alakult az életünk hogy az egészséges férjem munkanélküli lett ,így az én fizetésemből és a 27 ezres járadékomból élünk. Nyomorgunk inkább. Megtanultam sütit sütni, olcsó alapanyagokból főzni, bálás ruhákat hordani és akciósan vásárolni! Iszonyatosan nehéz így élni, de a gyerekek miatt muszáj végig csinálni.”
 • 85. sajtkukac 2011. május 17. 05:25
  „CID! Képzeld el, saját tapasztalat írta belőlem, amit írt! 86 ezer forint nettóból nevelek egy izomsorvadásos, nappali tagozaton tanuló gyereket úgy, hogy jómagam 13 műtéten estem át! DE! Nem adtam fel az életem, nem az újsághoz rohantam, hanem beosztva, rohadt szerényen a pénzemet megvettem a vetőmagot, és nem nagyüzemi termelésben kell gondolkodni, ami egy családnak elég termés. És megvettem a 10 tyúkot, szólok, most szólok, hogy van 300 forintért, mennyi kell? És sütöttem a hókiflit boldog-boldogtalannak, ismerősnek, ha éppen arra volt igény, és sütöttem a beiglit, a pogácsát, ha az kellett! Nem az újsághoz rohantam segítségért, hanem megjártam a poklok poklát, nem kell azt hinni, hogy én a kacsalábon forgó palotából osztom az észt, egyáltalán nem, mert nem így van. Sajnos, vagy hálistennek, a tapasztalat az, ami miatt merészelek egészséges! embertársamnak tanácsot adni! 37 éves koromig volt egy életem, dolgoztam mint az állat, de jött egy betegség és oda az egész! És mégsem az újsághoz fordultam, vagy a környezetemhez, hogy segítsenek megoldani! Amit és ahogyan tudtam önmagam tettem meg. Mindezek ellenére ahol tudtam segítettem a szerencsétlenül járt embereken, önzetlenül, nem öntömjénezve! Szóval biztosan van itt a hozzászólók között olyan, akinek valóban lenne miért a lelke mélyére nézni, de az nem én vagyok. Elnézést, hogy a magánügyemmel "szórakoztattam" a többieket, de még mielőtt kikiáltanának közellenségnek, azt hiszem ennyit meg kellett osztanom az életemből a sok kritikus olvasóval, bár ez töredéke annak, amit évek alatt át kellett élnem, a legnagyobbal, a gyerekem betegségével az élen! Az illessen kritikával, ki maga is így él, vagy rosszabbul! Szép napot olvasók!”
 • 84. jozko 2011. május 16. 23:59
  „Kiegészítés a 83-hoz:

  Az utosó sort a gép "elszerkesztette":

  Nem mindenki zenész, aki hegedűtokkal jár:
  ezt a mondást azokra kívántam alkalmazni, akik a rászorulót alakítva sírnak-rínak-idejük ugyan bőven lenne mindenre, de rendetlenek, koszosak, ápolatlanok-és csakis külső segítséggel tudják elképzelni az életük
  jobbra fordulását!”
 • 83. jozko 2011. május 16. 23:42
  „CID :

  Köszönöm az őszinte véleményedet.Senki ne gondoljon rólam többet, mint ami vagyok.
  Annyi nekem bőven elég.
  Nem születtem rakétamérnöknek-tanultam a diplomáért, elég szigorú körülmények között- amíg mások talán egy
  kicsit kötetlenebbül éltek!
  Csóró szülők gyereke voltam - akik kiizzadtak a 2 testvéremnek is egy - egy diplomát.
  A Kádár rendszerben ez nem került sokba -de azért nem volt ingyen 3 gyerek taníttatása a szüleimnek!
  A Szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumnál rosszabb iskoláim -és tisztelettreméltó tanáraimnál gyengébb
  iskoláim és tanáraim soha nem voltak, pedig megfordultam itt-ott a világban.
  Egész életemben hálás leszek az alma maternek!

  A veszélyek és kihívások elől nem bújtam el-és az a hívatás azzal járt.
  Tizenöt év után -miután összefoltoztak- nem kunyeráltam rokkantnyugdíjat -
  tartalék állományba kértem magamat, szereztem egy "civil" diplomát - azt sem a legyek hordták össze!

  Semmilyen kiváűltságot nem élvezek /és nem is kértem/ sem a hívításos állományviszonyom,
  sem az utána még huzamosabb időn át ellátott állami szolgálat után!
  Nyugdíjat nem az akkor kapott magas fizetések után remélhetek-1988 óta a magam ura vagyok-
  és ott már nem tudtam olyan magas nyugdíjalapot produkálni!
  Ami 1988 előtt volt - elúszott!

  Közönséges porbafingó vagyok - mint itt a legtöbben, ha meg nem sértem őket!

  A munkám - amiben még hála Istennek sokan számítanak rám és hasznomat veszik:
  most légy erős-rengeteg enpátiát kíván!
  Rengetegen ismernek és megkeresnek, ha segítsége van szükségük - és meg is találnak!

  Nem majomszeretettel segítem a rászorulókat - és ellenszélben is megérzem ki az ,
  aki tényleg segítségre szorul-és rendszerint jó eséllyel feltámasztom az önfenntartó, öngyógyító képességét, az önbecsülését
  Nem gazdagodtam meg-sem az állami szolgÁŰlatból, sem az elmúlt 20 év eredményeiből.
  Nem is ez a célom!Aki viszont a médiánál keres vigaszt - annak nem rám van szüksége!
  Legyen szerencséje a hölgynek, találjon minél több jóindulatú pártfogót!

  Én a magam véleményét tvábbra is fenntartom-akár csalódtál bennem, akár nem!
  Az őszinte vélemény-nyilvánításodat pedig továbbra is köszönöm!
  Sajnos nem minden rászorulónak - de nem is mindenki zenész, aki hegedűtokkal jár!”
 • 82. Neszemetelj! 2011. május 16. 23:31
  „Egy kis tolerancia emberek!!!
  Nehogymár a <moderálva> parabolán kattogjatok, mert lehet hogy volt 3 éve 1-2 hónapig, aztán már nincs már tv sem szegényeknek.
  Nem szép dolog a szegény embert lenézni, és negatív kritikákkal minősíteni. Van nekik elég bajuk!!!
  Nem tudom mit szólna egy-némelyik proli, ha dohos szagú, beázott, törött ablakú, beázós házban kellene laknia 1 hétig, és még gyermekei is lennének, akiknek enni kell adni naponta 3x legalább, és ez a minimum!?

  Szégyeljétek magatokat, és tanuljátok meg hogy a mezőgazdaság az nem úgy működik hogy megveszem a vetőmagot, és elszórom..., aztán várom a csodát. Nagyon sok minden kell még ahhoz hogy a paradicsom, paprika, kukorica, burgonya ehető állapotba kerüljön. Stimmelni kell az időjárásnak, ha sok az eső az nem jó, ha kevés az sem. Öntözni kell, mert egyébként kiszárad, beteg és gyenge lesz a növény. Használni kell néha-néha rovarölőt, gombaölőt. Ezeket a szereket nem ingyen adják ám okostojások!!! ...és nem is fillérekbe kerül!!!

  Ez az ország azért tart itt ahol tart, mert többségében SAJNOS rosszindulatú, negatív, írigy, primitív, maradi gondolkodású emberek lakják..., TISZTELET A KIVÉTELNEK!

  Egy kis tolerancia és empátia jár minden embernek, hangsúlyozom: MINDEN EMBERNEK, mert senki nem több a másiknál, hiába is hiszi azt!

  Szép napokat!”
 • 81. CID 2011. május 16. 22:30
  „jozko : azért, benned csalódtam, nem kicsit, nagyon. Kicsivel több empátiát gondoltam rólad. Oké, hogy ha valaki tanyán él, nehezen fog éhen halni, viszont itt vannak gyerekek, van hiteltörlesztés, lehet van DIGI TV, stb, stb. De, tudod az a nagy büdös helyzet, hogy nem mindenki születik rakétamérnöknek ( feltételezem, hogy nem csak pusztán proliszülők gyermekeként kapta mindenki a lehetőséget a tanuláshoz ) , van akinek, ha meg is adnak minden lehetőséget, akkor sem lesz szakmája, neadj isten diplomája, azon egyszerű oknál fogva, hogy nincs hozzá esze. Nem gondolom, hogy ettől még ilyen helyzetbe kellene kerülnie.

  sajtkukac : Nem tudom milyen tapasztalataid vannak a mezőgazdasági területen, de azt hiszem, kicsit bonyolultabb a dolog, minthogy veszel a Lidlibe két csomag vetőmagot, aztán jön a biznisz a piacon.
  Ha viszont, tudsz tyúkot 300 ft-ért ( baromfit ), légyszi szólj, jómagam is vevő lennék rá.”
 • 80. sajtkukac 2011. május 16. 21:02
  „té! Csak azért nem kívánok hasonlókat Neked, mert intelligensebbnek tartom ettől magam! Ha szövegértelmezési problémád van, akkor járj korrepetálásra, mert én ilyet nem írtam, hogy nem érdemli meg! Csak annyit, hogy nekem sántít a történet, és tudod, ha olyan nagy benned az empátia, akkor ne az én édesanyámat szidd ezen az oldalon, hanem a segítségedet ajánld fel, a két kicsi kezed munkáját, mert valószínű megteheted, s legalább a felesleges indulataidat a betonozásban levezetheted. De ha értelmesen végigolvasod a többi kommentet, akkor láthatod, hogy lenne önerős megoldás is (vásároljon vetőmagot, termelje meg önmagának amit csak tud, vegyen 300 forintért tyúkot, adja el a tojást, ja és persze a sok idejétől, ami van, hisz nem dolgozik, gazolja ki a környezetét) amiért nem mástól kell(ene) várni a segítséget! Mindenki önmaga életéért felelős elsősorban és csak rajta múlik, hogy az életét milyen irányba viszi. Persze, vannak kivételek, egy betegség, egy munkahely elvesztés emberi tragédiákhoz vezet, képzeld té, ezt is tudom! De miért könnyebb egy újságot megkeresni a gondjával, mint tenni valamit önmagáért, a gyerekeiért? És kedves té, az édesanyámat akkor emlegesd, ha adtál legalább annyit már bárkinek is segítségképp, mint én azt teszem és tettem, igaz nem csináltam magamból hőst, vagy celebet, de küldtem a vörösiszap károsultaknak, az árvízkárosultaknak, sőt roma gyerekeknek is már számtalan segélyt, olyat, amire igazán szükségük volt, és nem a megunt lomot. Tehát kettőnk közül valószínű az empátia felém billenti a mérlegét, és anélkül, hogy bárkit is leanyáznék, mert ez csak a Te unintelligens lényedet tükrözi! Majd légyszíves meséld el, Te mivel segítettél pl. ezen a családon!”
 • 79. aquila0126 2011. május 16. 20:57
  „Sokaknak szemet szúrt a parabolaantenna. Csak megjegyezném, hogy azt még az előző tulaj is otthagyhatta. Mellesleg 20-ért már vehetsz beltéri egységgel. Egy gond van vele - Nem lehet megenni!. Az a legnagyobb baj, hogy erről a szintről már szinte lehetetlen felemelkedni. A hitelt vissza kell fizetni. Ez még akkor is gáz, ha talál egy "zsíros" állást, ami itt Csongrád megyében akár 60-70e nettót is jelenthet. Ennek azonban nagyon kicsi az esélye. Kizárólag feketemunkát kaphat ha kitartóan keres (és nem a gazt gyomlálja a ház körül). Azt gondolom nem a délmagyarhoz kellene fordulnia hanem valamelyik TV társasághoz. Nem is lenne baj, ha ország-világ megtudná milyen világ van itt magyar honban. Komolyabb segítséghez juthatna, mint néhány okos tanács.”
 • 78. Horizont 2011. május 16. 20:33
  „Mást nem is lehet ebből kihozni. Nem olyan hideg a világ és nem minden fekete-fehér, ahogy azt páran gondolják.
  Színesek vagyunk, sokfélék, de egyben közösek. Bármikor kerülhetünk mi is bajba.
  S ha más nem, de a megértés bizony, szükség idején jól jöhet.”
 • 77. igazsagkereso 2011. május 16. 20:31
  „Tisztelt 76. Horizont, és 75. paprikáskrumpli! Bizalmon kell hogy alapuljon ez a remélhetően hosszútávú kapcsolat. Az e-mailt csak én olvasom. Nem akarunk mást, csak a rászorultakon segíteni. Egyébként előre is kösz a bizalmat és a felajánlást. Üdv :)”
 • 76. Horizont 2011. május 16. 20:00
  „igazsagkereso! Amennyiben szükséges és kellek, munkámmal hozzájárulnék a tanya rendbetételéhez! Láttam e-mail címet, azon jelentkezek. Igaz nő vagyok, de bármiben, amiben hasznom tudjátok venni, akik segítenek, a lényeg, ott leszek. Festésben, kert rendbetételében, ha kell, téglapucolásba is beszállok!”
 • 75. paprikáskrumpli 2011. május 16. 19:51
  „oké, az emailt te olvasod el vagy valaki más?”
 • 74. bánki 2011. május 16. 19:45
  „Lumpen !

  Ha értitek !”
93 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száguldás, traffipax, halál

Lassan járj, tovább élsz. A baleseti statisztika szerint vezető halálok a gyorshajtás. Az M5-ösön traffizó rendőrökkel a lézerblokkolókról is beszélgettünk. Tovább olvasom