Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Havonta kilencven látogató a Fehér-tó mellett

Csongrád megye madárnagyhatalom – az ökoturizmus elsősorban madármegfigyelést jelent. De puszta- és láprétnagyhatalom is vagyunk, ennek megfelelő látványosságokkal.
Walterné Böngyik Terézia kétszeresen is ökoturista. Részint hivatalból, mint a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola és Halmay Zoltán Szakiskola pedagógusa – másrészt magánemberként. Előbbi minőségében rendszeresen visz iskoláscsoportokat a vásárhelyi kubikgödröknél kialakított tanösvényhez, kerékpártúrára. Magánemberként a családdal nemrég volt a debreceni Nagyerdőben és a Hortobágyon, ahol a szürkemarhagulya megfigyelése nagy élményt jelentett számára.

A szegedi Dávid Henrietta, aki nemrég lépett be a madártani egyesület megyei csoportjába, nemrég a Fülemüleéj elnevezésű rendezvényen éneklő fülemüléket cserkészett be a késő esti órákban, az újszegedi Ligetben. Az ökoturizmus a középiskolás, szintén szegedi Lázár Bence számára is elsősorban madármegfigyelést jelent. – A szegedi Fehér-tóra, a sándorfalvi Fertőre járok. Természetvédelmi területről és tógazdaságról van szó, látogatásukhoz a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságától és a Szegedfish Kft.-től is kell engedély. Az engedélyeim meg is vannak, a madártani egyesület révén – halljuk tőle.

Csongrád megyei „madárnagyhatalom" a közelmúltban nyílt, de máris nagyon népszerű, tanösvénnyel egybekötött, Fehér-tó melletti Tisza-völgyi bemutatóház. – Csak a múlt hónapban kilencven egyéni látogatónk volt, plusz a csoportok – mondja Berkecz Nóra, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetének munkatársa. Az ásotthalmi Csodaréten – ugyancsak a Kiskunsági Nemzeti Park területe – is volt az idén már szervezett, meghirdetett túra, mocsárikardvirág-, egyhajúvirág- és orchideanéző. Július közepétől egy hónapon át madárgyűrűző tábor várja a Fehér-tavon a jelentkezőket, a várható résztvevők – az évtizedes tapasztalat szerint – főként középiskolá-
sok lesznek. A szálláshelyet a nemzeti park biztosítja, jelképes összegért – ennek fejében a résztvevők a megfigyelések adatait a nemzeti park rendelkezésére bocsátják.

A Körös-Maros Nemzeti Parknak Csongrád és Békés megye határán, Kardoskúton van bemutatóközpontja. Teljes elkészülte ugyan évek óta halasztódik, pályázati összeg kellene a megnyitáshoz. De még így is mennek oda turisták. A szürkemarhagulya, racka-, cigájanyáj a fő látványosság, és ősszel a madárvonulás. Szürkemarhagulyát már a szintén e nemzeti park keretei közé tartozó Csanádi-pusztákon is látni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatatérré vált a nagyszínház a nyári szünetben

A függöny helyén hatalmas nejlonfólia lóg a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol már felszedték a… Tovább olvasom