Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Haza és haladás az örökség napján

A kulturális örökség napján megnyílnak a középületek megyeszerte. Mától víztoronyba, szombaton és vasárnap sétálni mehetünk – könyvtárba, kultúrházba, múzeumba, valamint a MÁV-palotába és motorgarázsba kirándulhatunk.
Húsz éve, francia kezdeményezésre indították útjára a kulturális örökség napját. Több mint tíz éve hazánk is csatlakozik a programhoz. A mostani hét végén kétszázhatvan hazai település, közel hatszázötven helyszínén nyílnak meg egyáltalán nem, vagy csak ritkán látogatható épületek a nagyközönség előtt. Idén a Haza és haladás címet viselő programsorozat középpontjában a reformkor és a klasszicizmus építészete áll.

Péntektől, három napon át, délutánonként 5 óráig ingyenesen látogatható Szegeden a Szent István téri víztorony. Az Öreg Hölgy lábánál a Csemete Egyesület országjáró környezetvédelmi kiállítása látható – Tégy a klímaváltozás ellen! címmel. Ma délután 2-kor Tóth Mihály egykori városi főmérnök szobrát avatják fel a torony másik oldalán, közreműködik Császár Angela színművész.

Feltárulnak a Somogyi-könyvtár elzárt terei, mindkét napon ingyenes vezetéssel látogathatók 10 és 18 óra között a raktárak, gyűjtemények, gépészeti helyiségek, még a lapos tető is. A reformkorban jelentős szerepet betöltött könyvtáralapító, Somogyi Károly gyűjteményéből erre az alkalomra külön válogatott könyvkiállítást rendeztek. A városi bibliotéka két „kul-túrára" is invitál. Tíztől négyig, óránként, a földszinti aulából egy klasszicista és egy reformkori séta indul a város jellegzetes épületeihez.

Az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Házban Takács János építész előadása hallható holnap 10 órától. Szombaton este 8-ig megtekinthető Zombori László festőművész kiállítása, a Bálint Sándor-emlékszoba, az Újszeged – múlt és jelen, valamint a Szabadkőművesek Szeged 1870 című kiállítás. Este 6-tól Időtlen szegedi képek címmel Polner Zoltán költői estje kezdődik. Vasárnap este 6-ig látogatható a kultúrház.

A MÁV Szegeden a Pfaff Ferenc tervezte Anna-kúti MÁV-palotát és a Vasúttörténeti Alapítvány kincseit – köztük az épület udvarán álló gőzmozdonyt – mutatja be. Szentesen a Korsós sori motorgarázsba kalauzolnak, amely egyidős a magyar vasúti motorkocsi üzemmel, és Közép-Európa első motorgarázsaként épült meg nyolcvan éve. Mindkét épület szombaton 9 és 16, vasárnap 9 és 12 óra között látogatható.
Hódmezővásárhelyen ingyenesen tekinthető meg az Emlékpont – Fél évszázad Vásárhelyen, a Humán Oktatási Központ állandó kiállítása.

Mindkét napon 11 és 16 órakor külön tárlatvezetéssel is várják az érdeklődőket. Szombaton 11-kor Dömötör János, a Tornyai János Múzeum nyugalmazott igazgatója beszél a város klasszicista épületeiről. Felidézi a református ógimnázium, az egykori présház, a régi városháza és Fekete Sas fogadó épületét. Vasárnap 4 órától Bereményi Géza Széchenyi István életéről szóló filmjét, a Hídembert vetítik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi rekordkaralábé

Szeged - Óriásdinnye és égbe meredő kukorica után egy újszegedi gazdasszony lepett meg bennünket a… Tovább olvasom