Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Hazafelé már csak roller lehet a kerékpár

Szeged - Akár százezer forintra is büntethetik az ittasan kerékpározókat. Sokan nem tartják be a szabályt és szalonspiccesen tekernek. Idén eddig 57 biciklist jelentettek fel a rendőrök.
- Egy jól sikerült névnapi buliról tartottam hazafelé, amikor megbüntettek. Egy ideig toltam a biciklit, de mivel senki nem bóklászott rajtam kívül az utcán, úgy döntöttem, felpattanok rá, úgysem veszélyeztetek senkit. Pechemre éppen arra járőröztek a rendőrök. Kiszúrták, hogy csalinkázok. Megállítottak és igazoltattak. Szondát fújattak velem és megbírságoltak. Ötvenezer forintot fizettem be csekken – hallottuk Kis Lajostól, akit a büntetés végleg elrettentett attól, hogy szalonspiccesen kerékpározzon.

A szegedi kocsmák előtt – napszaktól függetlenül – mindig áll néhány drótszamár, amelyet gazdáik akkor is irányításuk alá próbálnak vonni, amikor teljesen elhagyta őket egyensúlyérzékük. – Ide mindenki biciklivel jár. Nekik már nem árt az alkohol. Hozzá vannak szokva – legyintett az egyik alsóvárosi kocsma pultosa. A talponálló előtt ottjártunkkor egy fekete, 28-as kerékpár árválkodott. Gazdáját nem találtuk. A pultnál iszogató középkorú férfi azonban hosszasan taglalta: kivételes alkalom, hogy nem biciklivel érkezett. Ha ugyanis iszik, mindig drótszamárra pattan, hogy a rendőrök ne vegyék el a jogosítványát. – Rendesen megyek én attól, hogy megiszom egy kis tütükét. Egyenesen gurulok az út egyik széliről a másikra – ecsetelte közlekedési stílusát a férfi, akivel közöltük: nem kell ahhoz autóba ülnie, hogy megbüntesse a rendőr. Kérdésünkre, mihez kezdene, ha megállítanák, azt válaszolta: eldobná a kerékpárt, és gyalog battyogna tovább.

 A szabály szerint hazafelé már csak tolhatják kerékpárjukat a kocsmák vendégei. Fotó: Frank Yvette
A szabály szerint hazafelé már csak tolhatják kerékpárjukat a kocsmák vendégei. Fotó: Frank Yvette

A Petőfi sugárúthoz közeli ivó előtt három kerékpár várta gazdáját. A „Kivert kutyák baráti körének" tagjai két korty sör között elárulták: jövet a drótszamáron tekertek, hazafelé azonban már csak tolják, vagy rollereznek rajta.

Idén 53 kerékpárost büntettek meg

– Az ittasan közlekedő kerékpáros szabálysértést követ el – tudtuk meg Tuczakov Szilvánától, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől. A rendőrök a bírságot a véralkoholszint mértékétől függően állapítják meg. Amennyiben nem éri el a 8 ezreléket, szabálysértési feljelentést tehetnek, vagy helyszíni bírságot szabhatnak ki, melynek összege 3 ezertől 20 ezer forintig terjedhet. Ha a véralkoholszint eléri a 8 ezreléket, akár 100 ezer forint bírsággal is sújthatják az ittasan kerékpározót. Az idei év első félévében 57 biciklist jelentettek fel, közülük eddig 53-at büntettek meg. A büntetési tétel átlagosan 26 ezer forint volt.

Olvasóink írták

 • 16. okz63 2009. augusztus 10. 07:44
  „Flexsnake szerintem sem "ölték meg" azt a kerékpárost, ugyanis senki nem mondta neki, hogy a felbontott szakaszon kerékpározzon. Ez evidens szerintem...”
 • 15. okz63 2009. augusztus 10. 07:42
  „Biztos volt egy jó ügyvédje, mint egy bizonyos közlekedési klubnak itt Szegeden :D

  5. hozzászólás KolompárRómeó 2009.08.07. 14:30
  A nemeteknel ha ittasan kerekparozik a joember, akkor a jogsi IS ugrik, ha van.
  Kapott Csaszar Elod 50ezer Ft buntetest, mert betepve megolt egy embert? Csak ugy kerdezem...”
 • 14. okz63 2009. augusztus 10. 07:40
  „Geza nincs igazad! Mindkettőt nagyon súlyosan meg kell büntetni, mert mindkettő vétett a közlekedési szabályok ellen!
  Nincs kivétel!

  3. hozzászólás geza 2009.08.07. 13:14
  inkább a száguldozó autósokat kellene büntetni, és nem feltétlen részegen járdán kerékpározókat.”
 • 13. flexsnake 2009. augusztus 09. 14:37
  „12. a szándékosság ott sem áll fent ahol részegen vezetsz. Mert vezetsz szándékosan de nem szándékosan hajtasz át valakin. Ha igen az szimpla gyilkosság. Akik az eset körülményeit ismerik azok is inkább balesetet mondanak.”
 • 12. KolompárRómeó 2009. augusztus 07. 20:52
  „10. hozzászólás flexsnake 2009.08.07. 15:35

  Betépve autót vezetni nem olyan, mint egy gödröt be nem keríteni. Az egyik aktív, a másik passzív veszélyeztetés.

  Mindkettő bűn, de a szándékosságban van egy kis különbség. Ja és ha már a társadalomra való veszélyességről van szó, akkor 6 spicces biciklizés egyenlő egy százmilliárdos sikkasztással? Princz Gáborra gondolok, aki 300ezer HUF büntetést kapot és a pofánkba röhögött.”
 • 11. KolomparBeyonce 2009. augusztus 07. 19:13
  „A jo oreg Mora poharazo, azok a szep gyermek evek... :-)”
 • 10. flexsnake 2009. augusztus 07. 15:35
  „5. Nem ölt meg senkit. Bár a szenzációhajhászok így szerették volna beállítani. Történt egy közlekedési baleset amiben meghalt egy rendőr. Közvetetten okozója volt. Ahogy közvetetten a tiszai hídon is hídmunkások ,,megöltek" egy kerékpározót azzal hogy nem volt megfelelően elkerítve a gödör.-”
 • 9. flexsnake 2009. augusztus 07. 15:33
  „3. szerintem az sem olyan nagy bűn ha leütnek és kirabolnak, inkább a gyilkosságokat kellene büntetni....
  Vagy nem így akartál fogalmazni? Nincs kisember meg nagy ember, bűnöző meg bűntelen van. Az utóbbi még nem bukott le.”
 • 8. flexsnake 2009. augusztus 07. 15:31
  „1 büntetik. Nem győzöm elmondani.
  Ma például Gyulán a román rendőrökkel járőröznek a rendőreink!
  Csak ez ugye nem hír!”
 • 7. comet 2009. augusztus 07. 15:26
  „és mi lesz akkor a magyar kocsma imázsával? Teljesen el-pub-osodunk.”
 • 6. Vöröske 2009. augusztus 07. 14:48
  „Igazatok van a román autósokkal,de valljuk be veszélyes az ittas biciklis is.Néha meg sem gondolnánk mennyi veszélyforrás is van az utakon.A románokkal meg az a baj,hogy hiába akarja megbüntetni a rendőr,ha "nincs" nála készpénz.A csekket meg lehet figyelni mikor fogja befizetni!”
 • 5. KolompárRómeó 2009. augusztus 07. 14:30
  „A nemeteknel ha ittasan kerekparozik a joember, akkor a jogsi IS ugrik, ha van.

  Kapott Csaszar Elod 50ezer Ft buntetest, mert betepve megolt egy embert? Csak ugy kerdezem...”
 • 4. MD2009 2009. augusztus 07. 13:29
  „Bizony, szerintem is az átvonuló, szabályokra, közlekedőkre fittyet hányó balkáni hordákkal kellene keménykedni tisztelt Rendőrség. Amíg ez nem történik meg, nagyon hiteltelen ez a büntetés hadjárat. Isteni ajándék, hogy eddig még nem történt nagyon komoly baleset Szeged körútjain.
  Ha már ilyen barom, állatok vagyunk, hogy nem büntetjük őket, legalább le kellene lassítani azt a nagy rohanást, egy kis igazoltatás, egy kis ellenőrzés..... Ott lehetne emberkedni tisztelt rendőr urak!!!!!”
 • 3. geza 2009. augusztus 07. 13:14
  „Részben értek egyet.
  Azt látni hogy a kisembert büntetni könnyebb, a milliárdokat sikkasztó politikusok meg élik világukat.
  Antikossal egyetértek, inkább a száguldozó autósokat kellene büntetni, és nem feltétlen részegen járdán kerékpározókat. Ha balesetet okoz akkor meszeljék el rendesen.”
 • 2. Carlo 2009. augusztus 07. 13:08
  „na végre”
 • 1. antikos 2009. augusztus 07. 13:08
  „Helyes!!! De a román gyorshajtókat is lehetne büntetni!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenéves az első szegedi tízemeletes

Szeged - Összesen hat paneles lakótelep – 825 tíz és ötemeletes lakótömb – épült házgyári elemekből a Tisza-parti városban. Tovább olvasom