Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Hazahozza az akadémia a fiatal tehetségeket

Szeged - Fiatal magyar kutatók visszacsábítása külföldről, illetve itthon tartásuk a fő célja a Magyar Tudományos Akadémia új programjának. A pályázat nyertesei közül ketten a Szegedi Tudományegyetem kutatói, ketten pedig a napfény városában szerezték diplomájukat.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) januárban hirdette meg Lendület elnevezésű programját, amelynek célja a külföldön dolgozó fiatal magyar kutatók hazacsábítása, illetve a szakemberek itthon tartása volt. A hat nyertes kutató közül négyen Szegedhez kötődnek, őket és kutatócsoportjukat 35–60 millió forinttal támogatják majd.

A Szegedi Tudományegyetemen 1996-ban fizikusként végzett Kiss Lászlót még jelenlegi munkahelyén, Ausztráliában értük utol telefonon. – Hét éve foglalkozom a Sydney-i Egyetemen csillagászattal, ha évente egyszer haza tudtunk jutni a családdal, már boldog voltam. Anyagilag kicsit rosszabbul járok majd, de ha a munkámmal a magyarországi csillagászat hírnevét öregbíthetem, megéri – beszélt visszatérése okáról a 36 éves kutató. Kiss László októberben települ végleg haza, csoportjával – benne egy másik szegedi kutatóval – azt vizsgálja majd, hogy mennyire gyakoriak az univerzumban a földszerű bolygók, várható-e azokon földi típusú élet kialakulása.

– A feleségem maradt volna Sydneyben, de a nagyobb gyerekünknek is jót tesz majd, ha hazamegyünk. Két éves kora ellenére még nem beszél, kicsit össze van zavarodva, hogy mi magyarul szólunk hozzá, körülötte pedig mindenki angolul beszél. Remélem, sikerrel járnak a kutatásaink, és az ötéves program letelte után újabb pályázati pénzeket nyerünk el. Bár Ausztráliában szebben ragyognak a csillagok, és az itteni állásom sem forgott veszélyben, hosszabb távra tervezek Magyarországon – mesélte Kiss László.

Szintén Szegeden szerzett biológus diplomát Szabadics János, aki az amerikai Irvine-ban található Kaliforniai Egyetemről tér haza Budapestre, ahol olyan módszert dolgoz majd ki, ami újszerűen közelíti meg az idegsejtek vizsgálatát.

Itthon maradnak

Buday László orvos-biológust és Papp Balázs rendszerbiológust itthon akarta tartani az akadémia. Mindkét kutató az MTA Szegedi Biológiai Központjában dolgozik, Buday a sejtnövekedési faktorok jelátviteli pályáját kutatja majd a programban, míg Papp Balázs egy automatizált kutatóberendezés kifejlesztését szeretné elérni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődött a szegedi dinnyeháború

Szeged - Nehéz felvenniük a versenyt az őstermelőknek a hipermarketekkel: előbbiek 120–160, utóbbiak 99 forintot kérnek a görögdinnye kilójáért. Idén a szokásosnál két héttel korábban kezdődött a szezon. Tovább olvasom