Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Hazáig követték a kerékpártolvajt

Szeged - Ellopták a Tolvajkergetők lezárt, műholdas nyomkövetővel felszerelt csalikerékpárját, amelyet másfél óra múlva egy Boldogasszony sugárúti épület előtt találtak meg. A tetten ért K. Sándor ellen lopás és garázdaság miatt indult eljárás.
Ismét lecsaptak a Tolvajkergetők Szegeden. Vasárnap kora délután lopták el az önkéntesek csalikerékpárját a rókusi templom mögött a Pulz utcából. Az akciócsoport tájékoztatása szerint a tolvaj a Boros József utcán Móraváros felé haladva, néhány poharazós megállót útba ejtve a Boldogasszony sugárút 65. szám alá vitte a biciklit. Dovalovszki András biciklis aktivista, a Tolvajkergetők szegedi csoportjának tagja elmondta, az elkövető nem élvezhette sokáig a szerzemény nyújtotta örömöket, mert másfél óra elteltével a kétfős különítmény egy operátor irányításával jelentkezett a bicikliért.

Műholddal kergetnek

A Tolvajkergetők csapatát budapesti biciklisták szervezték, akiknek elegük lett az egyre növekvő kerékpárlopásokból. Műholdas nyomkövetővel felszerelt kétkerekűeket helyeznek ki csalinak, megvárják, amíg ellopják, majd üldözőbe veszik a tolvajt. Amikor biztossá vált, hogy hová rejtették el a járművet, szólnak a rendőröknek. A legtöbb akciójukat videofelvételen rögzítik, ezekből interneten futó sorozatot készítettek. Egyesületté alakultak, felálltak a vidéki csapatok, így már Szegeden mellett Debrecenben és Győrben is működnek.

– A saját védelmünk érdekében minden akciót rögzítünk, ha lehet, két különböző irányból. Az önbíráskodásnak a látszatát is szeretnénk elkerülni. Az elkövetők gyakran ellentmondásba keverednek, amivel akár a bizonyítási eljárást is segíthetjük – magyarázta az aktivista.

A tolvaj előbb azt állította, a testvére vette a kerékpárt, de végül azt mondta, visszaadja, és letámasztotta az utca közepén.

– Zokon vette, hogy kamerával rögzítettük az eseményeket, ezért megfenyegetett, többször felém rúgott, és megpróbálta kirúgni a kamerát a kezemből – tette hozzá az aktivista. A tolvajt a kiérkező rendőrök megbilincselték és a Szegedi Rendőrkapitányságra szállították. A Tolvajkergetők legutóbb június végén az egyik Cserepes sori ház kertjében találták meg az ellopott csalibringát. Akkor ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést.

Elmondták azt is, a csalikerékpár az akcióban nem sérült, a tolvaj csak a zárat vágta le róla, így újra Szeged utcáin kelleti magát, áldozatra várva.
A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Jászai Linda elmondta, a 41 éves szegedi K. Sándor támadólag lépett fel az őt tetten érő személyekkel szemben, ezért lopás mellett garázdaság miatt is eljárást indítottak ellene.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. Arpiel 2013. július 31. 22:36
  „J.G. Ha tényleg úgy van ahogy mondod, akkor le a kalappal a rendőrök előtt ! Az lenne a legjobb, ha ez az egész ügy precedens értékűvé válna, szokást teremtene és sok más területen is alkalmaznák. De legyen itt is sikeres !”
 • 45. Minibusz 2013. július 31. 21:07
  „43. J.G. 2013.07.31. 09:52
  A feltett 15 videót néztem meg, és abból szűrtem le ezt.
  1-2 esetben még partnerek, de utána már nem.
  Én erre gondoltam.
  Bocsánat, a cikket elolvastam és ott is azt láttam, hogy kijöttek meg intézkedtek.
  De a 3.-4. után is ott lesznek, vagy segítenek?
  Én lennék a legboldogabb, ha minden nap arról lenne cikk, hogy még egy tolvajt zártak be, akár itt Szegeden, akár máshol!
  Én szeretném, ha tényleg kihasználná a rendőrség ezt a kezdeményezést!”
 • 44. Mox 2013. július 31. 14:53
  „Hajrá Tolvajkergetők!!! Csak így tovább!”
 • 43. J.G. 2013. július 31. 09:52
  „37. Minibusz 2013.07.30. 20:01
  "Nem ezzel van a gond, hanem hogy nem partnerek!"

  A szegediek igen. Szerintem a cikket nem is olvastad el. En ott voltam, amikor targyaltunk a rendorokkel. Igenis partnerek, es ha jol emlekszem eppen ok kerestek meg a tolvajkergetoket, hogy a segitseguket kerjek es egyuttmukodjenek. Ahogy elnezem mukodik a dolog.
  Ha nezted a pestiek videosorozatat, ott azt hathattad, hogy keruletenken teljesen maskepp alltak hozza. Persze nehez ugy egyuttmukodni, ha az illetonek mar korabban meggyult a baja a rendorseggel.”
 • 42. cruiser 2013. július 31. 08:12
  „Nem a rendőrökkel van a gond. Azt teszik amire utasítják őket. Az, hogy merre áll az autó orra arra van egy passzus a KRESz-ben. Ha nem tartom be joggal büntet.
  <moderálva>
  Jogában áll becsületesen élni!”
 • 41. Zuperman 2013. július 31. 04:04
  „:-D”
 • 40. tirpák 2013. július 30. 23:28
  „39. nem több börtön kell hanem nagy gödrök”
 • 39. Arpiel 2013. július 30. 22:05
  „Nagyon jó ötlet a pestiek részéről ez a módszer. Én még azon csodálkozok, hogy ennyi sikert össze tudnak hozni. Ha ez így menne más területeken is, akkor a bűncselekmények (de még a vétségek és szabálysértések is) szép számmal csökkennének. Csak attól tartok, hogy tényleg nem ez a cél. Ez csak a propaganda. Így is kevés börtön van, hányszor többet kellene építeni ?”
 • 38. Arpiel 2013. július 30. 22:00
  „Zuperman, elárulnád, hogy mire alapozod ezt a rendes kis fenyegetést ? A rendőrség szarul végzi a munkáját. Ez ténykérdés. Legalábbis a kérdéses ügyben. De az is igaz, hogy a tökkelütött, impotens balfékek ülnek az ország élén, és ők hozzák a törvényeket (ez enyhíti a rendőrség munkájának kritikáját). De azért mert te rendőr vagy, esetleg közeli ismerős, még fenyegetőzni kell ? Arrogánsan, félelmet keltően ? Visszaélni a hatalommal és az esküvel ?”
 • 37. Minibusz 2013. július 30. 20:01
  „"A tolvajkergető kezdeményezés jó dolog node akkor mire van a rendőrségen az operatív nyomozók szövetkezete?!
  Nekik miért nem jut ez eszébe???"
  Nem ezzel van a gond, hanem hogy nem partnerek!
  Pedig ha belegondolnának a rendőri vezetők abba, hogy nem 10-20 embert kell 1-1 ügyre ráállítaniuk csak mondjuk 2-t, aki ott van az önkéntesekkel, akkor is tudnának eredményeket felmutatni kisebb befektetéssel.
  Nem értem, hogy miért félnek ennyire attól, hogy esetleg el is kapnak valakit.
  Persze jó a statisztika, hogy nincs biciklilopás, mert ugye már senki sem jelenti be, mert minek, márpedig ha nincs lopás, akkor nincs tolvaj sem. Ez is egy szempont.”
 • 36. Minibusz 2013. július 30. 19:54
  „Megnéztem az összes filmet ezen az említett oldalon.
  Tény és való, hogy mindig az jár pórul, aki segíteni akar, ezért is van az, hogy inkább félrefordulnak az emberek, ha esetleg látnak is valamit.
  A másik észrevétel, ha nem Tomcat vezetné ezt az akciót, sokkal pozitívabban állnának hozzá, akár a rendőrök is. De ez csak egy magánvélemény.
  Végül is hepiend lett, azokat csukták le, akik segíteni akartak, a "rosszfiúk" meg szabadlábon.
  Ilyenkor mondom mindig:
  No comment”
 • 35. carlosx 2013. július 30. 18:02
  „K mint Kolompár... feltételezem még egy rejtett erőforrás...

  Mindazonáltal nem az első volt neki, és ha dolog elleni erőszakkal követi el (mert a zárat valahogy le kell tépni) az már erőszak és az nem egy alkalmi lopás hanem rablás, és nem számít az 50.000 Ft-os határ!

  A tolvajkergető kezdeményezés jó dolog node akkor mire van a rendőrségen az operatív nyomozók szövetkezete?!
  Nekik miért nem jut ez eszébe???

  A helyett, hogy a rendőrség információvásárlás címen odafizet egy-egy füves cigis infóért 100.000-reket, simán megvásárolhatna egy pár ilyen nyomjelzőkészüléket, és kevesebb tolvaj lenne szabadlábon!

  De mint azt tudjuk nem ez a cél! - Bizonyítja ezt az is, hogy egy ország miniszterelnöke nyíltan kijelentette, hogy "jobban megéri ezeket szabadlábon hagyni mint börtönben etetni napi 9.000 Ft-ért"!!!”
 • 34. J.G. 2013. július 30. 16:57
  „33. FreeSpeechForTheDumb 2013.07.30. 16:28
  Ez egyebkent iszonyu nagy gond, hogy nalunk a lopas mar nem is szamit bunnek... 50ezer ft alatt miert nem buncselekmeny? Szabalysertes es ejnyebejnyevel haza HA elkapjak (altalaban nem). Aztan lehet h a tizedik utan felemelik a hangjukat az ejnyebejnyezeskor... Igy nem lehet a bun ellen fellepni.. Szanalmas.”
 • 33. FreeSpeechForTheDumb 2013. július 30. 16:28
  „Minden tiszteletem az övék!

  15. Bogárka67
  Nekem most lopták el, ma voltam bent. Tettem feljelentést, készségesek voltak. Ugyan csak kisértékű lopásnak számít (20 ezer Ft-ban határoztam meg az értékét), és így az elkövető nem hinném, hogy kap bármilyen büntetést, de engem úgyis csak az érdekel, hogy valahogy megkerüljön.”
 • 32. Zuperman 2013. július 30. 16:24
  „Remélem, hogy a rendőrséget folyamatosan szidalmazók messzire elkerülik a rendőrséget, és eszükbe sem jut segítséget kérni, ha valaki szájbacsapkodja Őket, vagy megszabadítja némi értéktől!”
 • 31. hrdflr 2013. július 30. 13:42
  „Ha ilyenek lelkiismeretesek és becsületesek lennének a rendőrök, mint ezek a srácok, egy szebb, élhetőbb országban élnénk. Csak így tovább, mutassátok meg hogy kell csinálni!”
 • 30. K.T. 2013. július 30. 13:40
  „A fanyalgóknak jelzem, hogy az elkövető feltehetően már a hűvösön csücsül és várja a bíróság ítéletét.
  Bár tény, hogy a BTK a szigorodásról szóló "hírek" ellenére a lopás tekintetében július 1-től enyhült a nagy értékre elkövetés értékhatára (érthetetlen: 200 eFt-ról 500 ezerre emelték az alsó határát), de ettől még bűncselekmény maradt a kerékpárlopás (50 eFt feletti érték esetén) és a tettes mivel ezt zártöréssel követte el, ennek megfelelő súlyosabb büntetésre is számíthat.

  Az akció - mind a Tolvajkergetők "működése" - kapcsán a rendőrség minden tagja készséges és együttműködő. Jól végzik dolgukat, csak dicséret illeti őket!”
 • 29. alfoldi 2013. július 30. 13:33
  „Egy jó hír:

  http://365.postr.hu/elektromos-kerekpar-europa-forgalom-kornyezetvedelem-kozlekedes”
 • 28. macs 2013. július 30. 13:13
  „Ennek és a hasonló akcióknak csak annyi haszna lesz, hogy egyesek lemondanak arról, hogy nem 0 Ft-os beszerzési áron tegyenek szert cangákra, akkor elértek valamit.
  Bár javaslom, hogy a csalit sűrűn cserélgessék, mert egy idő után felismerik. :-)
  10. papsajt,
  én többször láttam már, hogy a traffipax mellett elszáguldott egy autó, majd jó 1 km-rel feljebb a rendőrök lemeszelték.”
 • 27. geza 2013. július 30. 13:07
  „Valahol olvastam hogy kvázi semmit nem ér, mert a bűncselekmény értékét felemelték 500.000 ft-ra.
  Ergó K <moderálva> úr kap egy ejnye bejnyét és kész.
  A bizonyított orgazdákkal sem tudtak/akartak mint kezdeni.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezer utas Röszkénél

Mintegy százezer utas lépte át a magyar–szerb határt a hétvégén a röszkei átkelőnél, ahol időnként többórás várakozásra kényszerültek az autósok. Tovább olvasom