Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Házaikat féltik az újszentivániak

Az újszentivániak egy része kételkedik abban, hogy a település határában épülő termálhotelhez megfelelő minőségű gyógyvizet találnak a szakemberek. A falubeliek féltik a házukat a nagy munkagépektől, amelyek a területen dolgoznak.
Az újszentivániak az építkezésből adódódó kellemetlenségek miatt aggódnak. Fotó: Karnok Csaba
Csak néhány napja tették le a Szentiván Thermal Hotel alapkövét, a helyiek közül többen máris tiltakoznak a beruházás ellen. Főként azok elégedetlenkednek, akik házaikat féltik a nagy munkagépektől. A területre földdel megrakodott teherautók járnak már most is, ugyanis a mélyen fekvő telket fel kell tölteni, mielőtt az építkezés elkezdődik.

Temesvári Károlyné azt mondja, hogy a poharak táncolnak az asztalon, amikor elmegy a háza előtt egy teherautó. Rigó Zoltán nyáron fejezte be háza építését. Most attól tart, hogy a teherautók folytonos dübörgése tönkreteszi az épületet. Csamangó Ferenc szerint az egykori lokátoros laktanyához vezető út rossz minőségű, és a rajta közlekedő járművek óriási kárt okoznak az út mentén lakóknak.

Gyorgyevity Dragan ennél is nagyobb gondnak tartja, hogy a beruházó Tisza–Maros 2005 Kft. korábban fúrt termálkutakra hivatkozott, amikor az önkormányzattól jelképes összegért, egy forintért megkapta a telket. Szerinte a településen ilyen nem található. Az újszenitváni férfi szerint nem előzték meg szakmai tanulmányok a tervek elkészítését, ezért felelőtlenség volt átadni a területet a vállalkozásnak.

Talpai János polgármester szerint azok, akik panaszkodnak, nem látják, milyen nagyszerű lehetőség a termálhotel megépítése a településnek. Az utat addig nem érdemes megjavítani, amíg nehéz munkagépek járnak rajta, az építkezés első ütemének befejezése után viszont felújítják az aszfaltot. A polgármester úgy tudja, van a település alatt termálvíz, és két új kutat fúrnak majd a hotel építésekor.

– Az egész megye alatt jó minőségű termálvíz található. A kérdés csak az, hogy milyen mélyről, hány fokos és milyen összetételű vizet akarunk a felszínre hozni – mondta kérdésünkre Tóth Zoltán termálkútfúró szakember. Tóth előzetes méréseket végzett a területen, mert a beruházó korábban szakvéleményt kért tőle. Elmondta: a két új kút fúrása több tízmillió forintba kerül.

Szincsok György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Papp Edina nem utazott Törökországba

Nem utazott Isztambulba a tavaly nyáron elrabolt és Törökországba vitt szegedi kisfiú édesanyja.… Tovább olvasom