Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Hazánkat duplán sújtja a klímaváltozás

Szeged - Nem igaz, hogy Magyarország túl kicsi ahhoz, hogy tegyen valamit a klímaváltozás lassítására – állította Fodor Gábor pénteken Szegeden. Világszerte átlagosan egy fokkal, hazánkban várhatóan másfél-két fokkal nő az átlaghőmérséklet. VIDEÓVAL
Magyarországot kétszeresen sújtja a klímaváltozás. Amíg a világ többi részén átlagosan egy fokkal, addig a Kárpát-medencében földrajza miatt másfél-két fokkal nő az átlaghőmérséklet. Már egyfokos növekedés is pusztító árvizeket okoz, növény és állatfajok százait pusztíthatja ki. 2080-ra a hideg telek szinte teljesen eltűnnek, a száraz, forró nyarak azonban egyre gyakoribbak lesznek egész Európában. Egyre kevesebb csapadék hullik, hazánkban a 20. század elején mért mennyiségnek csupán 75 százaléka. A kevesebb eső nagy része azonban özönvízszerűen zúdul ránk. A Föld édesvízkészlete csökken, 2025-re 1,8 milliárd emberre vár állandó vízhiány. Amíg egy átlagos magyar naponta 110 liter vizet fogyaszt, a Szaharában élőkre csak napi 20-30 liter jut. Az Európai Bizottság felmérése szerint Magyarország éves áramfogyasztásának megfelelő mennyiségű energia vész kárba az EU-ban az összes kikapcsolt, de készenléti állapotban tartott elektromos berendezés miatt – beszélt Fodor Gábor a környezetvédelmi tárca klímakörútjának szegedi állomásán. A miniszter szerint nem igaz, hogy Magyarország túl kicsi ahhoz, hogy tegyen a klímaváltozás ellen, hiszen EU-tagok vagyunk, bármely fontos döntést tudjuk befolyásolni.

Tavaly január végén a vihar elvitte a kiszombori ház tetejét. Fotó: Schmidt Andrea
Tavaly január végén a vihar elvitte a kiszombori ház tetejét.
Fotó: Schmidt Andrea

A klímakörút célja egyébként az egyes emberben tudatosítani: ő maga is tehet a klímaváltozás lassítása érdekében. Ha például elzárjuk a csapot fogmosás közben, akár 65 liter vizet is megspórolhatunk. Ha egy kiló papírt újrahasznosítunk, 900 grammal kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe. Egyetlen sör dobozának gyártásához annyi energia szükséges, mint amennyit egy férfi egy év alatt használ el villanyborotvája rendszeres működtetéséhez.


A klímaváltozásról.


– Soha nem szabad másra várni, mindenkinek a saját felelősségét kell mérlegelni. Ha az ember unokái egyszer felteszik a kérdést: te megtettél-e mindent annak idején, hogy segíts, fontos, hogy azt tudja válaszolni: igen, megtettem – reagált a miniszter arra a kérdésre: miért mondana le valaki például a dobozos sörről, amikor illegális szemétlerakókat lát maga körül. Hozzátette: a közös felelősségre is épít a minisztérium, megerősítették például a természetvédelmi őrszolgálatot. Soha annyi természetvédelmi őr nem dolgozott még Magyarországon, mint amennyien idén dolgoznak majd.

Tavaly nyáron sokszor 40 fok feletti volt a hőmérséklet. Fotó: frank Yvette
Tavaly nyáron sokszor 40 fok feletti volt a hőmérséklet.
Fotó: Frank Yvette

Szeged hosszú távú tervei között szerepel a belváros autóforgalmának jelentős csökkentése. Mit szól ehhez? – kérdeztük Fodor Gábort, aki így válaszolt: világszerte ez a trend. Budapesten is fontos lenne egy zöld gyűrű létrehozása, ami csak a fővárosban 35 százalékkal csökkentené a légszennyezést.

Facsemete, játékok

Tegnap Szegeden levetítették Al Gore Kellemetlen igazság című klímaváltozásról szóló filmjét. Kovács Kálmán államtitkár és Nagy Sándor alpolgármester elültettek egy facsemetét, és környezetvédelmi játékokat adtak át a diákoknak a Krúdy Gyula Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában. 16 órakor Fodor Gábor megnyitotta a lakossági programot – koncertek, játékok – a Széchenyi téren.

Olvasóink írták

 • 17. András 2008. április 24. 15:10
  „Tisztelt Waterbear!

  A víz hová lesz? Elpárolog, meg szennyezett lesz. Minél melegebb van, annál több vízgőz oldódik a levegőben. (Na nem szapulni akarlak, de ez is fizika.) A vízkészleteket meg agyonszennyezzük, otthon is, meg bármit veszel, biztos hogy használtak hozzá vizet, amit általában tisztítás nélkül visszaengednek (kb. 500 évig nem ajánlatos meginni). De bármilyen gyár hűtéséhez is azt használják, és a 10 fokos folyóból lesz 23-24. A csapadék megoszlása is teljesen rossz, mindent öntözni kell, mert a termő időszakban a 2-3 eső nem elég ( a termesztett kultúráinknak). Gondold csak el, ha az alföldi búza-kukorica mezőket 2hetenete öntözni kell, az mennyi vizet pazarol el, ami vagy a növények által párolog el, vagy lent gyűlik össze a föld alatt, és fúrhatunk állandóan újabb és újabb kutakat. (ergó soha nem látod többet).
  Amúgy meg szerintem nincs pánikhangulat, mert az emberek 95%-a magasról tesz az egészre. Azért én mégis rendesen el fogom zárni a csapot, nem állítóm a légkondit nyáron "pulcsis-hidegre", és kisebb fogyasztású motorral járok a gépkocsi helyett.
  Na mindegy, én nem akarok erről vitatkozni, meg persze nekünk úgyis mindegy, ezt a pár évtizedet már féllábon is kihúzzuk, nem? :) Aztán meg majd a gumicsónakgyárak kaszálnak, ha mégis emelkedik a tengerszint. (Lehet alapítok is egyet gyorsan.)”
 • 16. micsibucsi 2008. április 14. 06:51
  „Ahhoz nem szükséges az állami támogatás, hogy az emberek fejében tudatosodjon a személyes felelősség vállalása. Mindenki tehet valamit a maga módján, és az apró dolgoknál kellene kezdeni!”
 • 15. k 2008. április 13. 23:40
  „Nos ha klímaváltozás, miért nem támogatja az állam/az unió hogy Mo.-on épüljön szélerőmű,napkollektorok,napelemek,utóbbi kettőt családi házakra tervezve,így is csökkentve a kiadásokat, terhelve a környezetet.Nem beszélve még az új üzemanyagokról pl.: hidrogén, bioetanol, ill. nagyobb teret engedni az Adblue technologiának,CNG-s buszokról, LPG autók stb...
  Miért nem lehet itt olyan? Azért mert nem akarják azok az emberek, akik nem látnak benne pénzt, pedig van benne, nem is kicsi!!

  Ezt a kérdést a kedves újságíró fel tehetné azoknak az embereknek akiknek a keze elér oda.
  De ezt itt Mo-on LESZARJÁK!!!

  De ide is írhat nyugodtan választ a kérdésemre!!Várom!!”
 • 14. micsibucsi 2008. április 13. 19:50
  „Üdv és köszönet a hozzászólóknak! Hát van itt mindenféle teoria, észrevétel! Örülök, hogy többen emlegették a régi idők nyarait, hát igen én is emlékszem amikor a nyári napsugarak még kellemesen simogatóak voltak az embernek, most meg szinte éget, perzsel a nap. Az is tény hogy gyermekkoromban egészen más volt a gyümölcsök zöldségek íze, amely ízt azóta sem találok a mai termesztésű növényekben.
  Lehet ezt a világméretű problémát nem komolyan venni, de sajnos ez akkor is napirenden marad és egyre elkeserítőbb lesz ha nem fogunk össze, mi emberek.
  A munkámhoz nekem is nélkülözhetetlen az autó használat, de a mai napig hülyének néznek az autóstársak amikor a pirosnál arra az 1 percre is leállítom a motort! Pedig ha mindenki csak ennyit megtenne naponta minden jelzőlámpánál, szép kis megtakarítás lenne az is!”
 • 13. waterbear. 2008. április 13. 13:26
  „És akkor néhány tény is a világvége ellen:

  Az Unesco mérései csak és kizárólag meteorológiai, 90%-ban városi és városközeli meteorológiai állomások adatiból állnak.
  Nem korrigálták az urbanizációs hősziget hatást, így ez bőven benne van az elmúlt száz év adataiban.
  A légköri és geostacionális műholdakkal, szondákkal mért adatok ezt a melegedést nem támasztják alá, tehát csak a földfelszín melegszik az UNESCO szerint.
  A Föld történetének ~100 évnyi adataiból hogyan lehet évezredekre következtetni hitelesen??
  Vita ez ügyben nincs, csak és kizárólag a fenti szervezet adatai az irányadóak a politikában.... hihető ez így?

  Ezek csak kérdések, de ha valaki veszi a fáradtságot és csak éppen elgondolkodik rajta, már megérte ennyit írnom. És nem azt kérem, hogy senki se vegye komolyan a globális felmelegedést, hanem csak azt, hogy nézze meg az érem másik, nem nagyon ismert oldalát is...”
 • 12. waterbear. 2008. április 13. 13:07
  „Érdekes és hisztériát, pánikot keltő gondolat a vízkészletek drasztikus csökkenéséről beszélni ebben az "üvegházban"...
  Hová lesz a víz? Valakik belenyúlnak az örök körforgásba? Ellenséges űrhajók elviszik a vizet a Földről? Mert ha nem, akkor annak itt kell lennie, csak meg kell keresni..vagy nem így van?
  Általános iskola, fizika, környezetismeret... csak idáig kell visszanyúlni.. Fodornak is.

  "2025-re 1,8 milliárd emberre vár állandó vízhiány"

  Az elmaradott, fejletlen országokban most is így van, de nem azért mert nincs víz, hanem azért mert a fejlődési szintjükön a víz kinyerése még nem lehetséges...

  Talán segíteni kellene ebben nem pedig pánikot kelteni...
  Mintha a rómaiak sok sok kilóméteres vízvezetékeket építettek anno a pánikkeltés helyett...

  Személy szerint azt gondolom, nagyjából 10 éven belül kiderül, hogy ez igaz vagy csak egy világméretű marketing fogás... a kényelemre, a lustaságra, a pazarlásra, a gazdasági érdekekre alapozva...
  És kíváncsi vagyok arra is, vajon a világvége tábor tagjai közül valaki vette-e a fáradtságot, hogy utána nézzen a nagy reszketés, remegés közepette, hogy az UNESCO vizsgálatai mögött kik is a támogatók??
  Csak pár órát kell szörfölni az Interneten, meg egy kis angol tudás is szükséges ugyan, de összefüggések vannak, szép számmal, nagyon szép számmal....
  És utána más szemszögből vagy némi fenntartással lehet nézni az eddig "hitelesnek" vett agymosó tv műsorokat, a pozíciókat csak megerősíteni szándékozó, divatos politikai nyilatkozatokat...
  De ez mindenkinek a saját döntése kell hogy legyen!”
 • 11. waterbear. 2008. április 13. 11:00
  „Kedves manojano!

  Nem tagadom a klímaváltozást, mert ahhoz hinnem kellene benne. Egy szervezet véleménye számomra nem mérvadó, még ha nemzetközi szervezetről van szó is.
  Vannak ellenvélemények azok közül a tudósok közül, kik nem tagjai ennek a szervezetnek.
  Új fúrási eljárások vannak, a geotermikus energia hasznosításával 5-20 éven belül változni fog a szénhidrogén felhasználásunk gyökeresen.
  A föld mindig változik, a hőmérséklete is, ha valaki veszi a fáradtságot és utána olvas, megbizonyosodhat róla.
  Én is emlékszem a 25 évvel ezelőtti nyarakra, mint nagykorú...
  És megpróbálom a jó oldalát nézni a dolognak, a kisebb fűtésszámlát, a változó mezőgazdaságot..... és elnézést ha nem veszek részt ebben a világméretű riogatásban.
  Mindemellett azért előnye is van a "világvégének", takarékosságra nevel... ezt látom az egyetlen előnyének, az összefonódott gazdasági szervezetek által dotált vizsgálatnak és annak eredményének.”
 • 10. CsImre 2008. április 13. 10:41
  „Ha a ragadozók nagyon elszaporodnak, felfalják a zsákmányt, majd hullanak, mint a legyek, míg annyian nem lesznek, amennyien meg tudnak élni a maradékból.

  Ha az emberek nagyon elszaporodnak és felélik azt, ami élteti őket...
  Elkezdődött.”
 • 9. Zoeld 2008. április 13. 08:50
  „Az emberbnel kartekonyabb allat nem letezik!”
 • 8. manojano 2008. április 13. 08:42
  „Az biztos, hogy nekunk vegunk. Mar csak lassitani lehet a folyamatot, visszaforditani nem. Fenntarthato fejlodes ? Folyamatosan novekvo nepesseggel egy zart, meghatarozott mennyisegu eroforrassal rendelkezo rendszerben ? Baromsag.
  Sajnos a Fold es a fogyasztoi tarsadalom erdekei meroben ellentetesek (fogd vissza magad, mindenbol annyit hasznalj, amennyit nagyon muszaj / tekozolj, habzsold az eletet, akarj tobbet).
  A klimavaltozast tagadni meg eleg meresz dolog, nem tudom, hany eves a lenti kollega, de meg en is fel tudok fedezni nemi kulonbseget mondjuk a 25 evvel ezelotti nyarak, meg a mostaniak kozott.
  A klimavaltozas nem feltetlenul azt jelenti, hogy innentol csak melegebb lehet, de a tendencia az.”
 • 7. dova 2008. április 13. 01:20
  „Sajnos, tudomásul kell venni, hogy a fogyasztói társadalom mindenféle szemetet termel.(anyagit és emberit is)

  A szelektív hulladékgyűjtés, meg az önmegtartóztató vízcsap elzárás csak mind "lelkiismeret mosoda".

  Nem tagadom, hogy van hatásuk, csak az a baj, hogy nem ezzel kellene igazán visszafogottnak lennünk, hanem azokkal a trendekkel kell csínnyán bánni, amik mind a pazarlást sulykolják belénk, fogyasztókba.
  Tudom demagóg, de....
  Miért is kell a fogkefén enyhe "S" alakban végignyomni a fogkrémet?
  Miért is kell magasból fél doboz mosószert a gépbe önteni?
  Miért rágjuk az Orbitot kettessével és miért is gazdaságos az új csomagolásban?
  Miért is kell "városállónak" hírdetett terepjárót használni ott ahol gyalog is minden 10-15 percen belül elérhető?
  stb. stb...

  Csak egy példa. Ha kicsit visszagondol mindenki a gyerekkorára, mit is ivott akkoriban a felfrissülése érdekében?
  Én pl . 11-12 évesen csak hétvégén ittam az egy literes(!) üveg palackba töltött(!) Orange nevű üdítőt.
  Hétköznap tej, tea, víz, esetleg nagymamám gyümölcs(!)szörpje volt a lehetőség.
  Most naponta csurognak le a kétes tartalmú 2 literes löttyök a torkomon.
  Gyász.
  .. és ez most önkritika is.”
 • 6. Egy autós 2008. április 12. 19:34
  „6 millió túlsúlyos van és többsége autóval jár. Hát itt vannak a bajok! Többet kellene kerékpározni, vagy gyalogolni...ja, hogy az már büdös? Meg kell nézni a mai fiatalokat! Még az általános iskolát sem végezte el és már túlsúlyos! Sorkatona sem lesz belőle, hogy egy kicsit eddződne, mert az már ugye megszűnt. Húszéves korára fizikailag a nullával egyenlő fiataljaink lesznek! Ők keresik meg majd a nyugdíjunkat?
  Autózzatok sokat, de akkor ne panaszkodjatok, hogy emelik a benzin és a gázolaj árat! Van aki még a 00-ra is autóval jár!”
 • 5. waterbear. 2008. április 12. 19:08
  „...matt sötétség... sokaknál...

  Hogy is van ez? A baromi nagy klímaváltozás meg felmelegedés mindenfelé.... közben meg azt jósolják, hogy a következő 4-5 évben hidegebb lesz az időjárás. Persze ettől még nő az üvegházhatás, csak erre a pár évre szünetelni tetszik, de aztán reszkessetek, mert jöhet a magyar narancs és avokádó termesztés...!

  Fodornak mi is a szakmája? Van szakmája?
  Vagy egy politikus már hihető, megalapozott szavú polihisztor, mert valamelyik párt vezetésébe nyalta be magát???

  Pár év múlva majd kiderül, megalapozott volt ez a mostani világ vége divatirányzat, hiszen 2000-ben sem jött el a világ vége, pedig azt Nostredamus jövendölte, nem pedig Fodor...”
 • 4. CsImre 2008. április 12. 19:07
  „"Szeged hosszú távú tervei között szerepel a belváros autóforgalmának jelentős csökkentése. "

  Ezen kacagnom kell. Hosszútávú terv? Mikor még egyetlen (igen egy, azaz 1 db) parkolóhely megszüntetése is eretnekségnek számít? Hosszútávú terv hazánkban azt jelenti, hogy jól hangzó ígéret, amit el lehet puffogtatni médiának, környezetvédelmi miniszternek, stb. de nem több.

  Persze a szelektív hulladékgyűjtés, szennyvíztisztító, stb. mind nagyon pozitív dolgok, melyek létezését nem szabad tagadni.

  A díszkivilágításokat tényleg le lehetne kapcsolni, a város fölött akkora a fényszenyeződés, hogy csuda.”
 • 3. csingiz 2008. április 12. 18:51
  „....és lőn sötétség.”
 • 2. Kért Elek 2008. április 12. 17:30
  „Ha már az energia spórolásról beszélünk,a sok templom, intézmények meg/ kivilágitására mennyi energia megy el.??
  Ezeket miért fontos kivilágítani ??

  Nem csak a lakosságot kell kikiáltani pazarlónak!!!
  Hetente háromszor, vagy akár egész hétre is ki lehetne kapcsolni az ilyen épületek megvilágítását!!”
 • 1. micsibucsi 2008. április 12. 14:09
  „Bizony-bizony, ideje volna már felébredni nekünk magunknak is. Mert ha mi nem vagyunk képesek változni, változtatni, akkor mitől várjuk a változást. Ha mi magunk nem szolgálunk példával csak mindig a másoktól várjuk, hogy tegyen valamit, akkor tényleg nem sok mit hagyunk unokáinknak a természetből. Ennek érdekében mindannyiunkban erősíteni kellene a személyes felelősségvállalást, hiszen ez mindannyiunk érdeke is.
  Várom az ötleteket arra mit tehetnénk többet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi nagykörutat egy hét múlva kezdik aszfaltozni

Szeged - Leállhat a forgalom a hétfő reggeli csúcsban, mert egy sávra terelik a forgalmat Deszk határában, Klárafalva felé. A tájékoztatás szervezetlen, a Tisza Volán tőlünk hallott a várható torlódásról. Tovább olvasom