Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Házasságok égben és földön

A vallásos emberek többnyire kényszernek tartják a polgári esküvőt, ha az állam hivatalosan is elismerné a templomban kötött házasságot, megszűnhetne egy fölösleges procedúra – állítja a KDNP elnöke. Egy szegedi családjogász és egy alkotmányjogász ezzel szemben úgy véli, a házasságok anyakönyveztetése számos ok miatt megkerülhetetlen.
Az egyházi esküvő ma ráadás – az anyakönyvvezető előtti igen után. Fotó: Karnok Csaba
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, Semjén Zsolt fideszes országgyűlési képviselő szerint jobboldali győzelem esetén biztosra vehető, hogy a kereszténydemokraták markáns egyház-politikai elképzelésekkel jelentkeznek.

A KDNP honlapján olvasható Semjén-nyilatkozat szerint „a vallásos emberek többnyire kényszerű kötelességként élik meg az állami esküvőt, számukra az egyházi szertartás a fontos. Ha az állam hivatalosan is elismerné a templomban kötött házasságot, senkinek a jogai nem sérülnének, viszont megszűnne egy fölösleges bürokratikus procedúra."
– Nem hiszem, hogy az emberek többnyire kényszerű kötelességként élnék meg az állami házasságkötést, de az vitathatatlan, nagyon felemelő az egyházi esküvő, miközben a hely szelleme gondolkozásra készteti a jelenlévőket.

Azonban nem véletlenül született meg az éppen száz éve hatályos, 1894. évi 31. törvénycikk, a családjogi törvény, amely előírja a házasságkötés anyakönyveztetését – reagált kérésünkre a KDNP elképzelésére Tóthné Fábián Eszter egyetemi tanár. – Szükségességét éppen az egyes egyházak egymástól is eltérő házasságkötési gyakorlata és nyilvántartása indokolta – hangsúlyozta. A családjogász szerint felmerül, hogy melyik egyház előírásai lennének elfogadhatóak, hiszen Magyarországon több mint 140 működik. Ráadásul a négy nagy történelmi egyház is eltérő álláspontot képvisel a házasságkötésről és annak esetleges felbonthatóságáról, a többiről nem is beszélve.

– Határozott véleményem, hogy éppen az érintettek érdekében nem lehet kikerülni a polgári anyakönyveztetést. Számos olyan jogszabály van, például az öröklés, a családtámogatás, mely elengedhetetlenné teszi az állami nyilvántartást – jegyezte meg.

Tóth Károly szegedi alkotmányjogász nem akart részletekbe belemenni, de annyit elmondott, hogy tőlünk nyugatra a templomi esküvők mellett is elengedhetetlen a polgári nyilvántartás. Van ország, ahol az egyházi ceremónián részt vesz az anyakönyvezető, s külsőségektől mentesen regisztrálja a házasságkötést. Tóth Károly megjegyezte: a javaslat egyébként számos törvénymódosítással járna együtt.

A KDNP szegedi alelnöke már árnyaltabban fogalmazott, mint Semjén. Kalmár Ferenc megismételte, ők azt szeretnék, ha az egyházi esküvő önmagában is hivatalosan elismert lenne Magyarországon, azonban a világi nyilvántartás szükségességét nem fogják vitatni. Kalmár Ferenc nyugati példákra hivatkozva nem értett egyet azzal a felvetéssel, hogy ha javaslatuk megvalósul, az jelentősen növelné az élettársi kapcsolatok és a házasságon kívül született gyermekek számát.


Az Egyházak és a házasság praxisa

A római katolikus egyház a keleti, ortodox egyházakkal együtt szentségnek tekinti a házasságkötést. A katolikus és az ortodox házasság felbonthatatlan, az egyházi bíróságok csupán megállapíthatják a házasságkötés érvénytelenségét. A református, evangélikus, szabadkeresztény vagy evangéliumi egyházak házasságjogi gyakorlata jelentősen igazodik az adott nemzet polgárjogi rendelkezéseihez, van ország, ahol bármely hivatalosan bejegyzett egyház polgári szempontból is érvényes házasságkötést anyakönyvezhet. Magyarországon a protestáns egyházak nem tekintik szentségnek az esküvőt, ami így felbontható. A világi bíróság által kimondott válást követően a protestáns hívő „akárhányszor" újraházasodhat gyülekezetének templomában. A zsidó vallási gyakorlat szerint a vallási vezetők kimondhatják a válást.

I. Sz.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autót nyerhet, aki elmegy a szűrésre

Nyereményjátékkal csábítja egy most induló kampány az érintett nőket méhnyakszűrésre. Aki februárig… Tovább olvasom