Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Hazavihetik, amit kifőztek

Hazavihetik, amit kifőztekA résztvevők a közösen megfőzött ételekből is bőségesen kapnak. Fotó: Kuklis IstvánA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
Szeged - Szerény körülmények között, kevés pénzből élőknek szervezett főzőtanfolyamot egy szegedi alapítvány. Próbálják őket arra tanítani, hogyan lehet bőséges és egészséges menüt főzni - olcsón.
– Negyvenhat éves vagyok, de még nekem is tudtak újat mutatni. Megtanultam például, hogy kell jól főzni a rizst. Nagyon örülünk ennek a lehetőségnek – mondta lelkesen Szélesné Csókási Olga, miközben a Kapocs Ételbár Jókai utcai konyhájában aprította a hagymát. Rajta kívül másik négy nő és három férfi szorgoskodott a konyhában, figyelve Újvári Tamás séf mozdulatait, hallgatva útmutatását.

A Szegeden két szociális étkezdét is működtető Egy Ebéd Egy Esély Alapítvány elsősorban szűkös anyagi körülmények között, hátrányos helyzetben élőknek szervezett tízalkalmas főzőtanfolyamot, ahol igyekeznek olcsó, tápláló, ugyanakkor egészséges ételek elkészítést megtanítani. A tanfolyamra – amelyen dietetikus is tartott előadást az egészséges étkezésről – a Tesco pályázatán sikerült pénzt nyernie az alapítványnak.

Általában nyolc-tíz résztvevő van, de előfordult már az is, hogy tizenhárom ember jött össze. Amellett, hogy a résztvevők sok új ismeretet szereznek, a közösen megfőzött ételekből is bőségesen kapnak. Egy-egy alkalommal 3-5 adag ételt tudnak hazavinni, amiből akár napokig jóllakhatnak.
 
Hazavihetik, amit kifőztek. Fotó: Kuklis István (galéria)
– Azt akartam, hogy valami újszerűt próbáljunk ki, úgyhogy most egy cukkinis csirkevagdalt készül párolt zöldséges bulgurral. Ez most kicsit drágább lett, mint szokott: adagonként úgy 400-450 forintból jön ki. Valaki életében most látott először bulgurt – magyarázta a séf, miközben a cukkinit hámozta.

Újvári Tamás azt mondta, egyszerű, letisztult ízekkel dolgoznak, családias hangulatban, a munkafolyamatokba pedig bevonnak minden résztvevőt. A főzés nem csak arra ad alkalmat, hogy az egészséges táplálkozásról szó essen, de közösséget is kovácsol a társaságból – fejtette ki a csirkemell felcsíkozása közben. Ezalatt a résztvevők tőle balra és a háta mögött szintén szeleteltek, csíkoztak, reszeltek, pároltak – és kérdeztek. Együtt készítették a menüt.

– Először elkísértem anyukámat, úgy csöppentem bele. Akkor láttam először, hogy dolgozik egy profi, és nagyon tetszett. El tudnám képzelni a konyhában a jövőmet – mondta a cukkinireszeléssel éppen végző Pachinger Dávid. A tizennyolc éves, csendes fiú korábban mezőgazdasági gépésznek tanult, de otthagyta a sulit, mert dolgozni akart. Most közmunkás. Tudja, hogy sokat kell még tanulnia, ha szakács akar lenni, de nagyon érdekli a dolog.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sinkó János festményei

Sinkó János festményei
Sinkó János Üzenetek című kiállítása a magyar tudomány napja alkalmából csütörtök este nyílt meg a SZAB-székházban. Tovább olvasom