Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Házhoz jön az igenekért az anyakönyvvezető

Szeged - Ismét ki lehet mondani a boldogító igent Szegeden a házasságkötő termen kívül is. Az ilyen ceremónia 75 ezer forintba kerül. Extrém helyszínekre azonban továbbra sem mennek ki az anyakönyvvezetők.
– Egy jogszabályváltozásnak köszönhetően ismét lehet Szegeden, a városházán kívül házasságot kötni – mondta el lapunknak Bacsik Sándorné, az anyakönyvi hivatal csoportvezetője. A hírnek bizonyára sok jegyespár örül, így ugyanis a szerelmesek a füvészkertben, az általuk kiválasztott étteremben vagy akár saját magánházukban is kimondhatják a boldogító igent.

Az anyakönyvvezetők azonban kizárólag Szeged közigazgatási területén belül teljesítenek feladatot, a párnak biztosítania kell az anyakönyv és az anyakönyvvezető biztonságát. Így extrém kéréseket továbbra sem teljesítenek, vagyis aki levegőben vagy vízen köttetett szegedi nászról álmodik, mondjon le róla.

A kihelyezett esküvőket a jegyző engedélyezi. A jegyespárnak nem kell sorban állnia az időpontért, csak beadja a kérelmet, elbírálás után pedig – jó esetben – megkapja az engedélyt. Január elseje óta 15 kérelem érkezett az anyakönyvi csoporthoz. Van, aki a Maty-éren, a Borostyán Birtokon, más az Eko-parkban vagy a Halácsi Majorban szeretne örök hűséget esküdni párjának.

Janics Natasa és Csányi Szilárd a Maty-éren, a kajak-kenu-pálya mellett mondta ki a boldogító igent. Fotó: Karnok Csaba
Janics Natasa és Csányi Szilárd a Maty-éren, a kajak-kenu-pálya mellett mondta ki a boldogító igent.
Fotó: Karnok Csaba

– Csak olyan helyszínre megyünk ki, ahol biztosított a házasságkötés színvonala – szögezi le Bacsik Sándorné. A szabadban tervezett esküvőre például ajánlatos az időjárás szélsőségeinek kivédésére zárt helyszínt is biztosítani. De más zavaró tényezőre sem árt odafigyelni: kellemetlen szituációkhoz vezethet például, ha egy étteremben ültetjük le a násznépet, és a legnagyobb odafigyelés ellenére is hallatszik a szertartás idején a poharak koccanása vagy a vendégek suttogása.

Hogy a nagy napon minden rendben menjen, arról a városházi esküvőszervező Pleskó-Almási Anita és csapata gondoskodik. A külső helyszíneken is ugyanaz a koreográfia, mint a házasságkötő teremben. Lehet pezsgőt kérni, gyertyát gyújtani, megajándékozni az örömszülőket.

– A mi feladatunk, hogy méltó körülményeket teremtsünk a ceremóniához, ami így 60 ezer forinttal kerül többe, mint ha a városházán tartanák, vagyis 75 ezer forintot kell fizetni érte az ifjú párnak – tudtuk meg az esküvőszervezőtől.

Egyik helyről a másikra

A szegedi anyakönyvvezetők 3-4 helyszínre is el tudnak menni egymás után. A dokumentáció megoldott: a városházán, a házasságkötő teremben marad az egyik anyakönyv, a külső helyszínekre pedig az úgynevezett „repülő anyakönyvet" vihetik magukkal, amelyből kettő is van Szegeden.

Olvasóink írták

 • 7. Teo 2010. február 11. 20:04
  „Na és mi az a plusz 60 ezer ft költség???”
 • 6. csiperke73 2010. február 11. 16:48
  „Nem kő itten extrázni !!!”
 • 5. DeeJay1 2010. február 11. 16:44
  „Gratulálok már nagyon ideje volt! Mi is kerül + 60 000ft ba a Szegedi adófizetőknek ebben a történetben? A benzin? Vagy az órabére az anyakőnyvezetőnek? Egy átlag Szegedi 1 hónapig dolgozik ezért a pénzért!!!!”
 • 4. IVY 2010. február 11. 16:38
  „Nati itt szép volt.”
 • 3. flexsnake 2010. február 11. 12:56
  „mi az hogy extrém helyszín? Putri? Tisza medre 4méter mélyen? Disznóól?”
 • 2. AN 2010. február 11. 11:49
  „Az ott a képen nem a Rácz Tibor művész úr???”
 • 1. sbert 2010. február 11. 09:29
  „Köszönjük szépen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Blama a Bamako-ralin

Szeged - Csalódott a Budapest–Bamako raliban a Szegedről induló csapat. A terrorveszély miatt… Tovább olvasom