Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Házhoz megy a betegápoló

Sokkal több idős, beteg ember szorul segítségre, ápolásra, mint ahány hely van a szegedi szociális otthonokban. Egy éve ápolási magáncég működik a városban.
Rónyainé Bucsi Márta és Csányi Antalné, aki mostanában SMS-ezni tanul. Fotó: Frank Yvette
„Cégünk olyan idős, egyedül maradt, ápolásra szoruló emberekkel foglalkozik, akiknek nincs segítségük. Most széleskörű szolgáltatásainkkal megszokott környezetében, otthonában gondozást, ápolást biztosítunk!" – olvasható annak a szegedi bt.-nek a szórólapján, amely a magányos betegek segítését tűzte ki célul.

Rónyainé Bucsi Márta egy éve alapította a gondozással foglalkozó céget. Környezetében több segítségre szoruló, idős, beteg ember élt, akiknek rokonaik nem tudtak segíteni. Mivel az államilag finanszírozott szociális otthonokban kevés a hely, megesik, hogy akár másfél évet is kell várnia a rászorulónak a bejutásra. Ez idő alatt is szükség van a segítségre, ezért hozták létre az ápolási magáncéget. Ápolóik órabérért segítenek a betegeknek a tisztálkodásban, bevásárlásban, ha igénylik, elkísérik őket a temetőbe vagy az orvoshoz. A mindennapi élet alapvető dolgaiban való segítség mellett legalább annyira fontos a lelki támasz is, amit a betegeknek nyújtanak. – Az ápolóinkat hamar a szívükbe zárják a gondozottak – mondta Rónyainé. – Ha valamelyiküket kiküldjük egy beteghez, ragaszkodik hozzá, soha többé mást nem akar.

Ha valaki felhívja a szórólapokon, hirdetésekben szereplő számot, a gondozók először kimennek a beteghez, megbeszélik, mire van szüksége, és a feladathoz választják ki az ápolót. Egyelőre három szakápoló és egy gondozó tevékenykedik a cégnél, de ha valaki igényli, akár gyógytornászt is tudnak mozgósítani.

Csányi Antalnénak korábban agyvérzése volt, ezért van ráutalva a segítségre.
– Már a tudat, hogy az ember számíthat valakire, megkönnyebbülés, és rájuk a legmesszebbmenőkig mindenben számíthattam – mondta az asszony. – Hogy mást ne mondjak, például amikor az unokám esküvője volt Budapesten, az egyik gondozó az autóján elvitt engem a lakodalomba – mesélte az idős nő. Csányi néni ma már az Őszidő szociális otthonban él, de a magáncég ápolója máig gyakori vendég nála.

– Anett sokszor megfordul itt, mostanában SMS-ezni tanít engem – mesélte Csányi néni. – Újévkor kaptam üzeneteket, de nem tudtam rájuk válaszolni, ezért mondtam neki, hogy ezt haladéktalanul meg kell tanulnom.

Anett a kezdetektől részt vesz a gondozók munkájában. – Minden betegemmel szoros a kapcsolatom, nagyon szeretem őket – mondta az ápolónő. – A munka legnehezebb pillanatai, amikor rosszkedvűek, és előtörnek belőlük a régi, fájó emlékek. Ilyenkor nem könnyű megvigasztalni, felvidítani őket, de azért legtöbbször sikerül mosolyt varázsolni az arcukra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyvédi irodákba törtek be

Betörtek az egyik legnagyobb szegedi ügyvédi irodába. A tolvajok átkutatták az összes helyiséget,… Tovább olvasom