Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 29°C Még több cikk.

Házhoz mennek a hulladékért: közel 1600 gyűjtőedényt kapnak a belvárosiak és a panelban lakók

A napokban kezdték kiszállítani a lakosságnak azokat a kisebb-nagyobb kukákat, amelyekbe a szelektíven gyűjthető hulladékot dobhatják majd a nagykörút és a Tisza közti területen, illetve a lakótelepen élők. A begyűjtés május végéig mindenütt elindul.
– Mi egyedül kevesek vagyunk. A lakosság együttműködése is kell ahhoz, hogy jól menjen a szelektív hulladékgyűjtés, és ne váljanak idővel illegális hulladéklerakóvá a gyűjtőszigetek, ami sajnos állandó problémát jelent sok helyen – mondta lapunknak Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. igazgatója.
 

A napokban elindult program ehhez is igyekszik hozzájárulni azzal, hogy közel 1600 szelektív gyűjtőedényt osztanak ki a lakóknak a nagykörút és a Tisza közti területen, illetve a paneles övezetekben.

Így a lakóknak már a gyűjtőszigetekig vagy a hulladékudvarokig sem kell elmenniük, ha a szelektíven gyűjthető hulladékuktól akarnak megszabadulni. Gyakorlatilag saját lakhelyükön kidobhatják az újrahasznosítható papír-, illetve tisztára mosott műanyag- és fémhulladékokat, ami így nem a háztartási szemétben végzi.

 A nagykörút és a Tisza közti területen összesen 1448 darab 120, illetve 240 literes kukát szállít ki a cég, a közös képviselőkkel és társasházkezelőkkel történő előzetes egyeztetés alapján. Ezzel egyszersmind bővítik a belvárosi szelektív hulladékgyűjtési lehetőségeket is, amelyről korábban megírtuk, hogy jelenleg mindössze két gyűjtősziget található a kiskörúton belül. A szelektív kukákat a tervek szerint még a jövő hét folyamán megkapják a házak, a gyűjtés ugyanis ezen a területen május 4-én indul. Várhatóan kéthetente péntekenként lesznek szelektív gyűjtőjáratok – a lakókat arra kérik, aznap reggel 5-ig tegyék ki a szelektíves kukákat.

A lakótelepeken 143 darab lezárt, 1100 literes gyűjtőt helyeznek ki május 15-éig, a begyűjtés május végéig indul el. Fontos tudni, hogy az üres üvegeket továbbra is csak a gyűjtőszigetek megfelelő edényébe szabad bedobni vagy a hulladékudvarokban leadni. A most kiosztott gyűjtőedények összértéke 17 millió forint, amit a cég saját költségvetéséből fedez. A magánházas övezetekben marad az eddigi sárga zsákos rendszer.

 A szelektív gyűjtés bővítésének újabb lépcsője ősszel várható, amikor összesen 33 ezer gyűjtőedényt osztanak ki a szegedieknek, amelybe a zöldhulladékot lehet majd bedobni. Ennek a programnak az összköltsége 300 millió forint, amelyre pályázati forrást nyert a hulladékgazdálkodás.

 Fotó: Török János

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együnk pitypangot! - még kávét is pótoltak a gyökerével

Együnk pitypangot! - még kávét is pótoltak a gyökerével
Hívják disznósalátának, ebtejnek, kákicsnak és barátfűnek is - és nem csak a levele, a gyökere is ehető. Jó étvágyat! Tovább olvasom