Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Házikanra nem lövünk!

Ásotthalom - Jól jövedelmez a vaddisznótartás, még ha speciális helyre van is hozzá szükség, és jóval több ideig tart, mint házi sertést tenyészteni – hallottuk az ásotthalmi Dani Zsolttól. A tenyésztő továbbra is vadássza, főzi és eszi a vaddisznót.
Az ásotthalmi vadász és autókereskedő Dani Zsolt nyolc éve vette az első két vaddisznó tenyészkocáját. Könnyen boldogult, ezért fejlesztett. Most azt mondja: pár év, és megél belőle. Az átokházi határban négy hektáron közel százas törzsállományt nevel. Szaporulattal együtt mintegy 300 jószágot tart.

Igazi erőd épült az erdő alján. Vaddisznócsaládonként kettős drótkerítés határolta kifutóudvarok, hozzá zuhanyzós dagonyázóhely. A napi menü: zöldség, árpa, kukorica, lucerna, tojás. Vadon élő vaddisznók nem élnek ennél komfortosabban! Vágyakoznak is be, ostromolják a zárt tenyészetet. – Vadon befogott disznóból nem lesz nevelhető jószág. Tenyészteni is csak az kezdjen, aki teljesíti a speciális igényeket – magyarázta Dani Zsolt. Nem elég a rendkívül ijedős szelídített vaddisznónak a zaj-, mozgás- és embermentes környezet. Szállítani is csak zárt kocsiban, ládában szabad, különben elpusztul a stressztől. A vérében örökre vad marad – sokszor támad, harap.

– Mindegyik vaddisznó más, szépnek az összképe alapján tekinthető. Intelligensebb a kutyánál is – mondta a tenyésztő. Az ásotthalmi telep legszebbjeit hazai és külföldi vadasparkok nevelik tovább, ahonnan nagy vadászati területekre engedik ki őket. Ott rövidesen visszavadulnak. A gazda kezes bárányaiból, ha nem is dúvadak, de vaddisznók lesznek.

Dani Zsolt: A tenyésztett vaddisznó is visszavadul. Fotó: Frank Yvette
Dani Zsolt: A tenyésztett vaddisznó is visszavadul.
Fotó: Frank Yvette

A megyében – a mezőgazdasági hivatal adatai szerint – tenyészetben megközelítőleg összesen 500 vaddisznót nevelnek Derekegyházon és Ásotthalmon. A szabadban élők számát 300-ra becsülik.

Noé bárkája

Vadászni a tenyésztő továbbra is jár – vaddisznóra is. Főzi is, eszi is – de nem a saját neveléseit. Az udvaruk Noé bárkája, aki oda bejutott, legyen csirke, kacsa, gyöngytyúk – életben marad. Ezek helyett vásárolják a fazékba valót. Mennyit élhet egy vaddisznó? Dani Zsolt becslése szerint 15 évig – nála. Szabadon feleennyit sem, több száz kilósan kiváló szaglása, érzékei sem mentik meg, nem tud elrejtőzni.

Évente 2-4 malac

Hálás feladat a vaddisznótartás, noha feleolyan gyorsan fejlődik, mint a házi sertés. A kocát kettő, a kant négy évig kell tartani. A felnevelt szaporulat töredéke a házi disznóénak: évente kettő-négy malac. Az ára viszont – az idei gyengébb évben is – négyszerese a házinak. Élő állat kilóját átlagosan 1000 forintért lehet eladni 50 kilósig. Száz kilóig 50-70 ezer forintért viszik darabját, a nagyobbakat 70-90 ezerért. Egy négyéves kanért megadnak akár 250-300 ezret is.

Olvasóink írták

 • 1. Lemba 2008. október 13. 19:27
  „Ezt a hozzaszolast olyan szemely irja, aki vegetarianus.
  Erdekesseg kedveert a kovetkezoket szeretnem a cikkhez hozzafuzni.
  A diszno inteligenciaja magasabb mint a kutyae. Egyes velemenyek szerint egy 5-7 eves gyerek inteligenciajaval azonos. Nem egyenlo!
  Genetikailag a diszno 90%-ban azonos az ember genetikajaval. Ezert volt lehetseges az elso szivmutet.
  A disznohusban vannak olyan enzyme-ok amit nem tudunk megemeszteni, ezert egy resze a disznohusnak rohadni kezd a vastagbelben. A kovetkezmenye az, hogy tovabbi toxinok /exo-toxin/ jutnak a verkeringesbe amit az immune rendszernek kell semlegesiteni.
  A hunter-gatherer diet-nek resze volt a moderalt huseves. 35000 evvel ezelott a homo sapience sapience diet-ja paleontological diet volt, ha levadaszott egy allatot az egesz csoport megette. Ha nem, akkor maradt a gyujtogetes. A mai diszno kover, fergekkel teli, antibiotic-mal telepumpalt, betegseget terjeszto szerencsetlen cannibal valami. Joetvagyat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szellemhonvédek állnak Lenin helyére

Szeged - Két láthatatlan katona szélfútta kabátját, ruházatát, fejfedőjét ábrázolja az a szobor, amelyet a szegedi Rákóczi téren szeretne felállítani a megyei önkormányzat. Tovább olvasom