Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Házimacska neveli a vadmacskát

Házimacska nevel kis vadmacskát a Szegedi Vadasparkban. Az igazi anya ugyanis magára hagyta a picikét. A kölyöknek ez a harmadik anyja – eddigi életének röpke pár hete alatt.
– Rohamléptekben azonnal új anyáról kellett gondoskodni a pici vadmacska számára, és a legkevesebb, ami ezzel kapcsolatban elmondható: nem volt egyszerű – mondja Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója. Az első házimacska, melynek éppen volt teje és nem voltak saját kölykei, egy ideig szoptatta a kiscicát, aztán azonban megszökött. A mostani viszont már valóban lelkiismeretesen gondoskodik a kis vadmacskáról, teljesen elfogadva őt saját kölykének.

– Az, hogy a kis vadmacskát sikerül házimacskával fölneveltetni, több szempontból is nagy jelentőségű – mondja az igazgató. A kis vadmacskának ugyanis mindenképpen az a legjobb, ha macskaanya neveli, még ha házi is. Hisz a különböző tejek közül a házimacskatej összetétele áll legközelebb a vadmacskáéhoz, továbbá a vad- és a házimacska viselkedése – bár más-más fajhoz tartoznak – nagyon közel áll egymáshoz. Tehát a kis vadmacska el tudja sajátítani a sikeres élethez szükséges tudnivalókat a házimacskától.

Egyébként a Szegedi Vadaspark tervezi: törzskönyvezteti a rendelkezésére álló vadmacskaállományt. Ez azért fontos, mert a vadmacska alkalmasint kereszteződhet elvadult háziakkal. A genetikai vizsgálatokat olaszországi kutatók végzik majd. A törzskönyv nélkülözhetetlen a rendkívül kis számú magyarországi vadmacskaállomány genetikailag is hiteles megőrzéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencven éve halt meg Tömörkény István

Kilencven éve hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, a Szeged környéki népélet írója,… Tovább olvasom