Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Házimunka: évente ötvenezer kalória

Ha harcolnod kell önmagaddal azért, hogy elmosogass, portalanítsd a polcokat, akkor jusson eszedbe ez a szám: 50 ezer! Ugyanis átlagosan egy év alatt ennyi kalóriát égethetünk el egyszerű házimunkával, állítja egy felmérés.
A kutatók szerint a házimunka elvégzése közben több mint 35 kilométert sétálunk: ez majdnem egy maratoni futás távolságának felel meg. Ennél azonban sokkal jobb hír a fitneszhívőknek, hogy a házimunkával évente annyi kalóriát lehet elégetni, ami 603 pohár bornak, 192 tábla csokoládénak, 369 doboz szénsavas üdítőitalnak, 146 sajtburgernek vagy 394 csomag csipsznek felel meg.

Otthoni feladatok

Egy év alatt elégetett kalória
Mosás: 9464
Porszívózás: 6800
Vasalás: 6794
Mosogatás, edények szárazra törlése: 6781
Padló felsúrolása és felmosása: 5117
Rendrakás a házban/lakásban: 4541
Padló felsöprése: 2896
Fürdőszoba-takarítás: 2891
Ágyneműhúzás: 2728
Portörlés és polírozás: 2288

A kutatók háromezer britet kérdeztek meg a háztartási munkáról. Kiderült: a házimunka annyit ér, mintha hetente egyszer konditerembe járnánk!

A házimunka megfelel 57 órányi futásnak vagy 600 kilométernyi kerékpározásnak. A megkérdezettek 44 százaléka adta azt a meglepő választ, hogy takarítás közben táncol.

Dr. Gary O’Donovan sportorvos szerint, ha nem akarunk elhízni, akkor naponta 400 kalóriát kell égetnünk fizikai aktivitással. Ez pedig megfelel például 82 percnyi porszívózásnak. A felmérésben megkérdezettek között a legtöbben – 35 százalék – porszívózni szeretnek, a második helyezett a mosás, a harmadik a mosogatás volt.

Talán nem meglepő, hogy az esetek nagy többségében a nők takarítanak, és nem a férfiak. Az átlagos britek hetente hat órát – évente két hetet – foglalkoznak háztartási munkával.

A brit reggeli tévétorna guruja, Derrick Evans szerint mindenféle háztartási munka kiváló mozgásforma. Tehát takarítsunk, mosogassunk, porszívózzunk annyit, amennyit csak lehet! És közben hallgassuk kedvenc zenénket! – ajánlja.

Fordította: Nyemcsok Éva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rögtönzött Megashow a szegedi Szeretetsátorban

Szeged - A város, lapunk, a Rádió 88 és Szeged meghatározó cégei jószolgálati eseménysorozatot szerveztek az idei téli ünnepekre. Tovább olvasom