Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Háztulajdonosok lettek a repülőtéri romák

Huszonkilencmillió forintot áldozott arra Szeged önkormányzata, hogy a repülőtér melletti életveszélyes épületben hajléktalanként élő roma családokat kiköltöztesse a városból és másutt ingatlanhoz juttassa. A megoldást sikertörténetnek nevezi az alpolgármester, az érintett cigány családok is elégedettek, a roma jogvédők viszont kitelepítésről beszélnek.
A felnőttek cuccoltak, a gyerekek örültek az utazásnak. A lepusztult épület péntek reggel kiürült. Fotó: Schmidt Andrea
Konvojban hagyták el pénteken délelőtt Szeged határát azok a teherautók, amelyek a repülőtér melletti életveszélyes épületben évek óta tengődő roma családokat költöztették el a városból. Az egykor jól felszerelt hajléktalanszálló mára lepusztult romhalmazában ragadt cigányok örömmel csomagolták cókmókjukat, mert Szegedtől 15-100 kilométerre ugyan, de saját házban, vagy tanyában kezdhetik újra az életet.

– Imába foglalom a cigányok jótevőinek nevét! – jelentette ki Petrovics Edit, aki Jánoshalmára három gyerekkel és egy élettárssal háromszobás kertes házba költözik. – Úgy tudom, 1 millió 700 ezer forintért vásárolta meg nekünk a házat valami alapítvány.

– Góré és disznóól is van a portán – teszi hozzá a fia, akinek a szegedi Kolozsvári téri iskolája még bútorokat is gyűjtött, hogy segítsen lakályossá tenni azt a szobát, ahonnan a srác a jánoshalmi szakiskolába jár majd tanulni.

– Nagyjából minden repülőtéri romának elrendeződött a sorsa az elmúlt négy hónapban – mondja Kovács Antal, akit egyfajta vajdaként tisztelt a szegedi közösség. Velük együtt hat család költözik el 80 kilométerre, Kunszentmártonba, ahol Kovács Antalnak a vasútnál, fiának egy kőművesnél, feleségének pedig az iskolai konyhán ígértek munkát. Úgy tudja, hogy Jánoshalmára hat, Öcsödre két család indul szerencsét próbálni.

Pénteken reggel elvitték a romákat, délelőtt bontani kezdték a kiürített repülőtéri épületet. Fotó: Gyenes Kálmán
Sikertörténetnek minősíti a tizennyolc roma család elköltöztetését a két éve bontásra ítélt épületből Solymos László. A városüzemeltetési alpolgármester elmondta: a repülőtér melletti ház lakói és a város 90-es évek óta érlelődő konfliktusának megoldásához Botka László polgármester az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium segítségét kérte. A közgyűlés júniusban úgy határozott: 29 millió forintot szán arra, hogy az életveszélyes épületből elköltöztesse a szegedi romákat. A képviselők arról is döntöttek, hogy a város értékesíti az ingatlant, miután eldózeroltatja az ottani romhalmazt.

Nem segítette a repülőtéri hajléktalanok hajlékhoz jutását, ezért kárhoztatják is a romák a Szegedi Cigány Kisebbségi Önkormányzatot. Az elnök, Jakab József szerdán is csak annyit tudott, hogy szeptember 30-án kiürítik a Bajai úti házat. A cigány vezető nem válaszolt az Igazságügyi Minisztérium Roma Antidiszkriminációs és Ügyfélszolgálati Hálózata szegedi ügyvédje többszöri levélbeli érdeklődésére sem. Dr. Szirtesi Zsuzsanna ugyanis a romák mendemondájából úgy értesült, ami a repülőtér melletti épületben lakókkal történik, az kitelepítés és jogsértő is lehet, hiszen Szegedről eltávolították a cigányokat például Jánoshalmára, vagyis nagyjából 80 kilométerre, vagy Öcsödre, azaz több mint 100 kilométerre. Az ügyvédnő a mai napig sem tudja, hogy ki szervezte a szegedi romáknak Csongrád megyén kívülre költöztetését, ott történt-e diszkrimináció, melyben a hálózat jogi segítséget nyújthat.


Konfliktuskezelők közreműködését javasolta a tárca, így jutott szegedi feladathoz Geskó Sándor és a Konszenzus Alapítvány, illetve a helyi, Szollár Zsuzsanna nevéhez köthető Intermezzo Egyesület. A két civil szervezet szerepét nem sikerült tisztáznunk, ugyanis szakmája etikai kódexére hivatkozva Geskó úr elzárkózott a tájékoztatástól. Azt viszont kérdés nélkül is hangsúlyozta, hogy alapítványának nem származott haszna az akcióból. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Papagájkóros beteg a deszki kórházban

Egy 43 éves szentesi férfit kezelnek papagájkór-fertőzés gyanújával a deszki kórházban. A… Tovább olvasom