Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Hazugságvizsgálat – akár házassági évfordulóra

Hűtlenség gyanúja, lopások a cégnél – jellemzően ezekben az esetekben keresik ügyfelek azt a céget, amely mozgó laborral hazugságvizsgálatot végez. A vállalat budapesti, de az ország bármely területén elvégzi a tesztet. Volt már, hogy megmentettek egy házasságot, és előfordult, hogy valaki az őt igazoló eredményt ajándékba adta párjának.
Illusztráció: Miskolczi Róbert
Poligráfos mozgólaborral és szakértő pszichológussal áll rendelkezésére mindazoknak egy budapesti cég, akik főnöküknek, házastársuknak szeretnék bebizonyítani: igazat mondanak. A mozgó hazugságvizsgálót ez év áprilisától bárki megrendelheti otthonába vagy munkahelyére az ország egész területén. A cég internetes honlapján ez áll: a mérés teljesen fájdalommentes, eldöntendő kérdésekre épül és általában nem tart tovább hatvan percnél.

– A hétköznapi életben gyakran adódik olyan szituáció, amikor valaki bizalmatlanná válik partnerével, munkatársával szemben, vagy éppen az ő szavát kérdőjelezik meg. Ilyenkor sokszor elhangzik: „ha kell, vállalom a hazugságvizsgálatot is". Ez sokáig nem volt egyszerű, hiszen kevés a poligráfos készülékkel rendelkező cég, ráadásul nincs szabad kapacitásuk a magánéleti ügyekre – idézte fel Fila László marketingigazgató az ötlet megszületésének körülményeit.

A szolgáltatásra – az eddigi tapasztalatok szerint – van igény, jellemzően két témakörben. Az egyik a munkahelyi lopások, a másik a hűtlenség. De előfordul az is, hogy egy befektető kíván megbizonyosodni arról: nem egy csalónak adja a pénzét, vagy éppen egy önéletrajz hitelességét szeretné bizonyítva látni egy vállalat.

A teszt

A vizsgálat zárt helyiségben történik, ahol csak az ügyfél és a szakember van jelen – ő előzetesen tájékozódott arról, hogy miért kérték a tesztet. Az ügyfélre vérnyomásmérőt, pulzusmérőt, légzésmérőt, különféle bőrfelületi szenzorokat helyez, majd bevezető kérdéseket tesz fel, és fokozatosan tér a tárgyra. A vizsgálat során bizonyos kérdések többször, azonosan vagy eltérő megfogalmazásban is előkerülnek, olykor rövid szünetet is tart a vizsgáló. A tesztet követően a szakértő azonnal értékeli az eredményt, és megosztja azt az ügyféllel. Ezt követően – adatvédelmi és személyiségi jogi előírások miatt – a hazugságvizsgálat minden adatát megsemmisítik.

Fila László legkedvesebb estei között említette: hosszú ideje házasságban élő ügyfelüket párja azzal gyanúsította, hogy évekkel ezelőtt megcsalta. A gyanúba keveredett fél elvégeztette a vizsgálatot, és az őt igazoló eredményt ajándékba adta házassági évfordulójukra. Egy másik házaspár kölcsönösen hűtlenséggel gyanúsította egymást, és már a válást fontolgatták. A pár elvégeztette a vizsgálatot, és kiderült: mindketten ártatlanok. A marketing igazgató szerint a gép használatára jelentkező párok már rengeteg beszélgetésen, síráson, esküdözésen és veszekedésen vannak túl, ezért a hazugságvizsgálat nem megaláztatás, hanem tisztázási lehetőség számukra.

Egy vállalatnál nagy értékű lopások történtek, és a nagy létszámú dolgozói csoport minden tagja gyanússá vált – mond példát céges vizsgálatra is Fila László. A munkatársak ferde szemmel néztek egymásra, a légkör megromlott, ráadásul a bérekből levonták az eltűnt tárgyak értékét. A vizsgálat kiderítette, hogy minden dolgozó ártatlan, a lopásokat egy minden gyanú felett álló külső cégnek dolgozó biztonsági őr követte el.

A vizsgálatokkal kapcsolatban Fila László hangsúlyozta: bár az eredmény hiteles, peres ügyek esetén a bíró döntésén múlik, hogy figyelembe veszi-e.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedély nélkül szállították az utasokat

A Szegedi Közlekedési Társaság egyik, utasokat szállító autóbusza úgy közlekedett a városban, hogy… Tovább olvasom