Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Heccelni próbálták a tüntetőket

Nemzetiszínű, Árpád-sávos és jobbikos zászlók alatt mintegy kétszázan tüntettek tegnap este Szegeden a kormány ellen. A szeged–csanádi püspök vasárnapra szóló meghívóját is fölolvasták.
Fotó: Karnok Csaba
A szegedi városháza előtt közel 150-en voltak tegnap este a tüntetők, nemzeti színű, Árpád-sávos és jobbikos zászlókat emeltek a magasba. Eredeti 56-os zászlónak mondta a maga lobogóját egy férfi, aki Dániában él, évente háromszor jönnek haza a feleségével – most csatlakozott a tüntetőkhöz. A Vár utcán át „Demokráciát!" és „Ébresztő!" jelszavakkal a múzeumhoz mentek a demonstrálók. A megszokott, a miniszterelnököt táncra invitáló rigmus mellett újnak hatottak a „Nektek is hazudtak!" felkiáltások.

Péter Árpád főszervező azt mondta, arra ítélik Gyurcsányt, esténként legyen ott a tüntetők között, hallgassa és nézze meg őket, gyerekeket és nyugdíjasokat, hogy lássa, kikből áll a „csőcselék". Fölolvasták a szeged–csanádi püspök meghívóját, és megbeszélték, hogy vasárnap a könyvtár és a dóm között találkoznak, majd imaórára, ünnepi szentmisére és szoboravatásra mennek, „nem mint tüntetők, hanem mint erkölcsös állampolgárok". Tóth Péter a Jobbik szegedi szervezete nevében október 16-ára a MEFESZ megalakulásának 50. évfordulója alkalmából hívta nagygyűlésre a tüntetőket, minden pártot és minden szegedit – a Dugonics térre. Ezután bejelentette, hogy a szegedi Gonda Istvánt (aki ott volt a pesti tévészékház ostrománál – a szerk.) tegnap a munkahelyén őrizetbe vették. „Diktatúra!", „Engedjék ki!" – zúgták a tüntetők.

A budapesti Kossuth téri tüntetésre utazók technikai jellegű „eligazítása" után még sokan beszéltek, szociológus, lelkész, filozófus, építész, költő szólt a tömeghez. Éppen a filozófus szavai közben a Belvárosi hídról hallatszott néhány „Éljen Gyurcsány!" kiáltás, de a tüntetőket, ahogy mondták, nem lehetett provokálni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az érdekvédők nem tüntetnek

Nem vesznek részt a pénteki tüntetésen szervezett formában sem a gyógyszerészek, sem a diákok, sem a… Tovább olvasom