Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Hegyi növények a sándorfalvi erdőben

Hegyvidéki növényekre bukkant egy szegedi kutató a Sándorfalva határában lévő tölgyesben. Legalább tízféle olyan növény díszlik itt, az Alföld közepén, amely – hozzánk legközelebb – csak az Északi- vagy a Dunántúli-középhegységben fordulhatna elő.
– Jó tizenöt éve fedeztem föl a hegyvidéki növényeket a sándorfalvi tölgyerdőben. Azóta évről évre visszajárok, a növények virulnak, és láthatóan kitűnően érzik magukat. Hivatalosan nem létezhetnének – mondja Margóczi Katalin botanikus, a Szegedi Tudományegyetem Ökológiai Tanszékének docense. Legelőször a pirosló hunyort pillantotta meg. Nem hitt a szemének: ez a növény hozzánk legközelebb az Északi-középhegységben lelhető fel. Jobban körülnézett, és látta, a kisvirágú hunyor is virít a területen – amely pedig legközelebb a Bakonyban fordul elő. És innentől a szakember már mindenre föl volt készülve. Lehetett is, mert megtalálta a kis télizöldmeténg nevű hegyi örökzöldet is – legközelebbi előfordulási helye: a Zempléni-hegység, a Bükk...

Másutt a szártalan kankalin bukkant elő, mely a Dunántúli-középhegységben honos. Rokona is előkerült, a tavaszi kankalin . És folytathatjuk a sort a kétlevelű csillagvirággal, a medvehagymával, a szagos mügével, a sárga árvacsalánnal, a fodros gólyaorral – egytől egyig hegyvidékiek.

– Kizárt dolog, hogy őshonosak lennének Sándorfalván, az Alföld közepén. Kizárólag mesterséges úton kerülhettek ide – mondja Margóczi Katalin. Hogy miként – rejtély. A kutató megnézte a területtel kapcsolatos legelső térképet, mely még II. József korában készült, 1782–1783-ban mocsarat jelzett. Volt aztán itt szántó is, de már sok évtizede mesterségesen ültetett erdő borítja. Tehát csak az erdősítés óta kerülhettek ide a növények. Telepítésük szakértőre vall: többéves, több évtizedes munkát igényelhetett; azt, hogy valaki folyamatosan ingázzon az Északi-, s a Dunántúli-középhegység, illetve Sándorfalva között.

Bármikor is kerültek ide a növények, nagyon jól érzik magukat, tehát honosításuk is szakszerűen történt. Vannak, akik egy már elhunyt, nagy tekintélyű botanikus-várostörténész munkáját sejtik a hegyvidéki növények sándorfalvi meghonosításában – de ez csak föltételezés. Lehet: aki meghonosította itt a hegyvidéki növényeket, rejtvényt akart föladni a leendő korok növénytudósainak?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden szúnyogirtó csak a vérszívóknak árt

Az elmúlt hét végén is irtották Szegeden a szúnyogokat. Házi gyérítéshez ingyentablettát ad a… Tovább olvasom