Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Hektárszám terem a pollen

Parlagfűtengerekre csapott le tegnap a megyei hatóságok gyomkommandója. Elkísértük őket, hogy megnézzük, hogyan derítik fel a terepet, és ki hogyan kényszerkaszál. Idén eddig 129 esetben bírságoltak, összesen 3,38 millió forint értékben. Kényszerkaszálásért 1,2 millió forintot számláztak. A pázsitfűfélék virágporát 80-100 kilométerre is elsodorja a szél.
Fotó: Segesvári Csaba
Parlagfűrazziára kísértük el a megyei hatóságok alkotta „vegyes bizottságot". A mikrobuszban hatan ültünk, a gyors közvélemény-kutatásból kiderült: többségében allergiások, tehát duplán elkötelezett parlagfűirtók vagyunk. Az is világossá vált, hogy bármerre indulunk is, parlagfű terem. A domaszéki felüljáróról lekanyarodva a szervizút mentén ember nagyságú a gyomerdő. Rögtön innen kezdhette volna a földhivatal munkatársa a műholdas bemérést.

A földhivatali munkatárs levegőszűrő maszkot húz az orrára-szájára. Fejét rázva jelzi: nem allergiás – még. „Felderítőnk" begyalogol a táblába, telis tele van az allergén gyomnövénnyel. Mi, az allergiás „kommandósok" már légköbméterenként 30 pollenszemcsétől prüszkölünk, itt meg egyetlen szál gazról 9 milliárd szóródik szét. Bandukolunk körbe, a felderítő bejelöli a számítógépén a szélső pontokat. Eredmény: 2,3 hektár parlagfüvet rögzít jegyzőkönyvbe. Kifelé elmeséli, hogy már nem egyszer segített neki a szerkentyű kitalálni a gazból. Nem csoda, Domaszéknél 1,8 és Zsombón 2,4 méter parlagfűből kellett visszatalálnia az útra.

Milliós büntetések

A második legnagyobb bírság tavaly egy magánszemélynél jött össze, több mint egymillió forintot fizetett. A legnagyobb összeget egy állami cégre szabták ki, de az bíróságon támadta meg a határozatot. Idén eddig 129 esetben bírságoltak, összesen 3,38 millió forint értékben. Kényszerkaszálásért 1,2 millió forintot számláztak.

– A jegyzőkönyvet és műholdas térképeket átadjuk a növény- és talajvédelmi szolgálatnak – mondja Nánási Endre, a megyei földhivatal osztályvezetője. A szolgálat bírságol, elrendeli a közérdekű védekezést, és kifizetteti a területek gazdáival. Megfordulunk, visszakanyarodunk a szervizúton. Viszket a szemem, könnyezik, érzem az allergiámat. A növény- és talajvédelmi szolgálat igazgatója új úti célt javasol. A közeli ásotthalmi földeken tegnap rendelt el kényszerkaszálást. Kiérünk a faluból, a bekötőútnál lassítunk, látni a növényvédelmi felügyelő autóját. Bent dolgozik a két traktor, serényen aprítja a gazt.

– Kétnapos határidővel elvégzi a hatósági gyomirtást a helyben szerződött kényszerkaszás – magyarázza Papp Ferenc felügyelő. Itt 3,9 hektárnyi a parlagfű az öt táblán. Az ötből a bírságolás hatására a gazdája ma reggelre már kettőt lekaszált. Gavallér József, a növény- és talajvédelmi szolgálat igazgatója megjegyzi, olcsóbb lett volna, ha előbb gyomtalanítanak. A bírság így fejenként – 2 hektár alatt – 20 ezer forint. Ahol kényszerkaszás csépeli le, ott még plusz 15 ezer forint a munkadíj, a postaköltség és a miegyéb. Ha késik a befizetés, 15 nap után átadják az adatokat az adóhivatalnak.

 
Mórahalom és Szentes beteg

Tévedés azt hinni, hogy csak a közelünkben növő gyomok fertőznek. A pázsitfűfélék virágporát 80-100 kilométerre is elsodorja a szél – tudtuk meg Fazekas Mártától. A megyei tisztiorvosi szolgálat parlagfű-koordinátora elmondta, Mórahalmon és Szentesen 30-szorosára emelkedett az allergiás megbetegedések száma, Szegeden 10-szeresére nőtt az elmúlt néhány évben. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bontanak: eltűnt a Heavytex

Kereskedelmi központot építenek majd Újszegeden, a kenderfonó és szövőipari vállalat helyén. A több… Tovább olvasom