Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Helikopterleszálló épül a szegedi új klinikánál

Kivilágított, beton helikopterleszálló épül tavaszra a szegedi új klinika mellett. Az egyetem orvoscentruma kormányzati pályázaton nyert hétmillió forintot erre a célra.
Tavaszra kibetonozott mentőhelikopter-leszállója lesz Szegednek. Az ország nyolc pontján – köztük a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvos- és Egészségtudományi Centrumban is – kormányzati támogatásból valósíthatják meg a beruházást, melynek köszönhetően a jövőben a helikopter leszállóhelyről a betegellátó intézmény közvetlenül, mentőautó igénybevétele nélkül elérhetővé válhat.

Helikopter nincs

Tavasztól tehát nem lesz akadálya, hogy a mentőhelikopterek ideális körülmények között leszállhassanak azúÚj klinikánál, egyelőre azonban nincs, ami leszálljon. 2004 augusztusa óta ugyanis a dél-alföldi régióban nincs légi mentés, a Mentés a Jövőért Alapítvány ugyanis, amely a helikopter működtetéséért volt felelős, öt év után nem kapott több pénzt erre a célra az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. És bár akkoriban az illetékesek azt mondták: nem fordulhat elő, hogy a régió ellátatlanul maradjon, a légi mentés újbóli beindításáról azóta sem esett szó.

Az új klinika mögötti füves területen eddig is leszállhattak a mentőhelikopterek, ám ez csak ideiglenes megoldásként volt jó, ráadásul a leszállótól autóval kellett tovább vinni a súlyos beteget. Kovács Iván, a centrumelnöki hivatal irodavezetője elmondta: a most elnyert 7 millió forintból, 2 milliós önrésszel kiegészítve el tudják végezni a terület betonozását, kivilágítását, valamint kiépíthetnek egy védett útvonalat a leszállótól a klinika alagsorán keresztül egészen a szintén pályázati pénzből kialakítandó sürgősségi centrumig.

Magyarországon jelenleg mindössze 10 helikopter-leszállópálya működik kórházban, vagy kórház közvetlen közelében, ezért a légi mentések körülbelül 90 százalékában szükség van arra, hogy a helikopter landolása után mentő vigye be a beteget a kórházba. A nyolc új leszállópálya építésével tavaszra csaknem a duplájára nő majd azoknak az intézményeknek a száma, ahol sürgős esetekben a mentőhelikopterek a kórház területén, vagy annak közvetlen közelében landolhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka ma Gyurcsánnyal tárgyal

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel tárgyal ma Botka László polgármester három, Szeged és a… Tovább olvasom