Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Helycsere a Szeged Táncegyüttes élén

Szeged - Lemondott a Szeged Táncegyüttes eddigi vezetője, Nagy Albert. Művészeti vezetőként dolgozik tovább. A lépés előzménye, hogy a neves együttes nem vállalt szerepet sem az idei nemzetközi néptáncfesztiválon, sem az annak gálaműsorát jelentő Benyovszky-produkcióban.
Az együttes fenntartójának, a Területi Művelődési Intézmények Egyesületének (TEMI) elnöke tegnap Szegedre érkezett. Ő a vezetőváltást a város és az együttes kapcsolatának javításával magyarázza.

Tegnap délután egyesületi közgyűlésre Szegedre érkezett a Területi Művelődési Intézmények Egyesületének (TEMI) vezetősége. E civilszervezet a fenntartója a TEMI Szeged Táncegyüttesnek és a hozzá kapcsolódó alapfokú művészeti iskolának. Többek közt azért jöttek, hogy bejelentsék: Nagy Albert együttesvezető feladatait ezután Gombos András veszi át. Gombos művészeti vezetői feladatkörét pedig ezentúl Nagy Albert látja el.

– Nem kérdőjelezzük meg Berci bácsi művészeti kvalitásait, sőt nagyon sokat köszönhetünk eddigi munkájának. Viszont bizonyos szervezeti problémákat rendezni kellett. Emellett kaptunk olyan jelzéseket, amelyek alapján változtatni kell az együttesnek a várossal fennálló viszonyán – magyarázta a vezetőváltást Molnár Géza. A TEMI elnöke szerint javítani kell a Szeged és a nevét viselő táncegyüttes kapcsolatán, ennek biztosítékát pedig Gombos Andrásban látják.

Molnár Géza megköszöni Nagy Albert eddigi munkáját. Fotó: Karnok Csaba
Molnár Géza megköszöni Nagy Albert eddigi munkáját.
Fotó: Karnok Csaba

Kérdésünkre elmondta: döntésükhöz hozzájárult a tény, hogy a Szeged Táncegyüttes nem vállalt szerepet sem az idei nemzetközi néptáncfesztiválon, sem annak gálaműsorában, a Benyovszky című táncjátékban. Lapunkban augusztus elején megírtuk: a nívós produkcióiról ismert, számtalan szakmai díjjal kitüntetett táncegyüttes húsz, népviseletbe öltözött pár fellépéséért 800 ezer forintot kért, de a fesztivál szervezői ingyen akarták őket megnyerni a feladatra. Ezután 200 ezer forintot ajánlottak a részvételért, de ezt a Szeged Táncegyüttes vezetője kevésnek minősítette, ezért elzárkózott e szegedi fellépésektől.

Harminchat éve együttesvezető

– A vezetőváltás az együttes szakmai munkájában semmiféle változást nem hoz. Gombos András személyében már hat éve megtaláltam az utódomat – mondta el Nagy Albert. A Harangozó Gyula-díjjal elismert, neves szakember 1972 óta vezette a Szeged Táncegyüttest.

Olvasóink írták

 • 12. ERDÉLY 2009. június 20. 13:49
  „Nagy Albert=NÉPTÁNC=SZEGED”
 • 11. táncos 2008. október 19. 03:04
  „Szomórú hogy ilyen cikkek jelennek meg. Ezek a "hírek"...arról bezzeg egyik újságíró sem tud hogy az együttes 1 hete ért vissza egy dél-koreai fesztiválról.....ezt írjátok meg címoldalon...”
 • 10. felháborodott 2008. szeptember 25. 19:06
  „... most akkor lemondott vagy lemondatták Nagy Albertet?
  Elévülhetetlen érdemei vannak, de tény, hogy már régen megért ez a váltás. Mindkettőjüknek jó egészséget és Andrásnak nagyon sok sikert kívánok!”
 • 9. Lyoola 2008. szeptember 25. 13:23
  „Sok erőt kívánok Andrásnak, hogy az általa kitűzőtt célokat az Együttessel elérje.
  A szakmai színvonal tovább erősítése mellett az Együttes népszerűsítését, és kapcsolatmenedzsmentjét is fontos feladatnak tartom a megfelelő fórumokon.”
 • 8. Sokadik táncos... :) 2008. szeptember 25. 13:11
  „Köszönjük Berci bá!
  Sok sikert András!”
 • 7. Erik_bc-nek 2008. szeptember 25. 12:37
  „Légy szíves indokold meg, hogy miért kellett volna 18 évvel ezelőtt meglépni a váltást! Gondolom konkrét jelölted is lett volna akkor a vezetői posztra...???
  Hogy nem viseli el a többi amatőr csoportot/együttest??? Dehogynem, sőt örül(ünk) is neki, mert az azt jelenti, hogy igenis van jövője a néptáncnak...(a minőség és az elvégzett szakmai munka pedig már kérdés)”
 • 6. Erik_bc 2008. szeptember 25. 12:28
  „Hát tényleg sokat tett azért, hogy a népi kultúrából csak a "népitánc" maradjon. Ez a lépés már 18 éve meg kellett volna történjék. És lehet, hogy már nem viseli el, hogy Szegeden bizony már nem csak az "édosz" van, hanem sok-sok "amatőr" csapat is, akik bizony nemcsak letáncolják a koreográfiát, hanem ki-ki a lelkét is beleviszi a tehetségén túl a hagyomány ápolásába.”
 • 5. Plantard 2008. szeptember 25. 11:30
  „Nagy Albertnek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a Szeged Táncegyüttes ma is létezik, hogy van egy komoly értéket képező ruhatára, hogy felépült a saját szabadtéri színpadunk (szintén zenész vagyok:-))) Táncosok generációit oktatta, nevelte, komoly gyűjtőmunkát végzett, az ország egyik legkiválóbb kinetográfusa...Harangozó díjas!! Díjait megérdemelte, a fent említett dolgok miatt csak KÖSZÖNET jár neki!
  DE!
  A legvidámabb barakkból azonban Országunk Pannon Pumává vált!!?!!:-)
  Ránkköszöntött a XXI. század! Újítani, megújulni, revitalizálódni kell...kellett volna! Ebben volt Bercibá gyönge!!! Van egy olyan együttesünk, ami a régi Tolbuhin sugárúton kívül nem nagyon ismert! Sajnos! Nem veszünk részt hazai fesztiválokon és külföldre is kevesebbet jár a csapat, mint amennyit kellene, lehetne...
  Az Öreg nem a kompromisszumok embere...NAGY KÉRDÉS, HOGY A VÁLTÁSSAL VÁLTOZIK E VALAMIT A HELYZET!!!! HISZEN BERCIBÁ TOVÁBBRA IS OTT LESZ! MOSTANTÓL KÉT ELSŐ EMBERE LESZ AZ EGÜTTESNEK, DEHÁT KÉT DUDÁS EGY IRODÁBAN...
  Ha már annyit elérünk, hogy ezentúl András fog először tárgyalóasztalhoz ülni és ezáltal a tárgyalások zömét lebonyolítani, akkor már előrébb vagyunk!!
  Szerintem Gombos András megfelel a III.évezred minden kihívásának!!!
  Sok szerencsét neki ehhez a nagy kihívást jelentő szép feladalthoz!!!

  Tisztelettel...”
 • 4. egy régi táncos 2008. szeptember 25. 09:43
  „Berci bának élete a tánc, az együttes, a székház...Biztosan "időszerű" volt a váltás és abban is biztos vagyok, hogy András méltó utódja lesz erre a feladatra. Mégis összeugrott a gyomrom amikor ezt a cikket elolvastam....
  Igen Táncos, nélküle nem lenne Szeged Táncegyüttes! Nagyon remélem, hogy még sokáig fogja továbbadni azt a tudást, zene és táncszeretetet amit eddig tett! Személy szerint én is nagyon sokat köszönhetek neki! További jó munkát és egészséget kívánok Beri bá...!”
 • 3. szintén táncos 2008. szeptember 25. 09:24
  „Akik Bercibá kezei alatt nőttek fel, tényleg komoly értékrendet mondhatnak magukénak. Meghatározó szerepe volt az életemben/életünkben és hálával, köszönettel tartozunk érte.
  Örök szerelemmé tette számunkra a táncot és a népzenét!
  A váltás viszont már nagyon aktuális volt, hiszen ennek az együttesnek sokkal többet kellene szerepelnie mint az utóbbi években! Vissza kell hozni a Szeged Táncegyüttes egykori fényét, és nem szabad mindent a pénz nyelvére lefordítani. A kevesebb néha több. Többen is hiányoltuk a szabadtériről az együttesünket.
  Bercibá! Köszönünk mindent és további jó egészséget kívánok/kívánunk!”
 • 2. puff 2008. szeptember 25. 09:23
  „kedves Táncos! Ne haragudj, de azt hiszem, nagyon naiv vagy! Vagy inkább tiszteletreméltóan tiszta szívű.
  Sztem a nyári cikk óta csak idő kérdése volt a leváltás (ami persze, jó magyar módra, szó szerint vezetőváltás, vagyis egyszerű helycsere). A cikk célja Nagy Albert vezetői státuszának minimum megkérdőjelezése volt, és a kommentelők nagy része "vette is a lapot". Holott épp a hivatkozott cikk kapcsán néhány Szabadtérivel kapcsolatos kérdés is felmerült, felmerülhetett volna (az is milyen érdekes, hogy ebben a cikkben a Szabadtéri neve le sincs írva, pedig a Benyovszky az ő produkciójuk...és talán a velük való kapcsolat nem volt megfelelő...)”
 • 1. Táncos 2008. szeptember 25. 08:47
  „Mit is mondhatnék....megdöbbentem...ez egy váratlan fordulat...
  Mindenesetre továbbra is csak ez az együttes létezik számomra és akármi is lesz a továbbiakban Bercibá titulusa köszönjük neki az eddigi vezetői munkát, mert nélküle nem lenne Szeged Táncegyüttes!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: parkolópályán az autósok

Szeged - Noha a demográfusok folyamatosan figyelmeztetnek: csökken hazánk népessége, e tendenciából… Tovább olvasom