Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Helytelenkedések buszon, villamoson

Szeged - „Sok fiatal nem vesz tudomást arról, hogy át kellene adnia a helyét a tömegközlekedési eszközökön" – panaszolják olvasóink. Utánajártunk. A szegedi közlekedők véleménye megoszlik a „helytelenkedés" kérdésében.
Az ifjak megvédik magukat, mondván: „ha lefárasztottak a suliban, le kell huppannom".

A középiskolás fiú csütörtök délután felszállt a szegedi 4-es villamosra, leült. Fülében zenelejátszó, térdei a másik ülésen. A Vám térnél megtelt a szerelvény, sok idős is felszállt. Egy néni pont emberünk elé keveredett, a közeli bevásárlóközpont két nagy szatyrát fogta. Szabad hely nem lévén megállt a fiú mellett – ő azonban tüntetőleg továbbra is kifelé nézett.

A néni kisvártatva leszállt, mi viszont nem bírtuk ki, megkopogtattuk a fiú vállát. – Miért nem adtad át a helyed?

A válasz: megsemmisítő pillantás, majd szavak. – Na koccolj innen, öreg! – mondta, a diákszlengben a melegebb éghajlatra küldés egyik formuláját használva.

Van, aki átadja, van, aki nem. Fotó: Miskolczi Róbert
Van, aki átadja, van, aki nem.
Fotó: Miskolczi Róbert

Mivel lapunk Csörög rovatában is gyakori vitatéma, hogy mindig át kell-e adni a helyet, s hogy a fiatalok hajlandók-e erre, magunk is faggattunk néhány közlekedőt.

– Én még 58 évesen is átadom a helyem kismamáknak, akár sérült fiataloknak is. Sajnos az ifjak jó része nem vesz tudomást arról, ha az idősek szívesen leülnének – fogalmazott Tombácz Ferenc. A szegedi füvészkert vezetője, Pulics Julianna is álldogálni volt kénytelen vasárnap délután egy zsúfolt szerelvényen. – Nem zavar, szerencsére még nem feltétlenül muszáj leülnöm. Vegyes tapasztalataim vannak: átlagban 10-ből 5 fiatal adja át a helyét. Ha látom, hogy valaki elfordítja a fejét, nem forszírozom. Szerintem ez neveltetés kérdése, sokan szó nélkül felpattannak, ha meglátnak – mondta tapasztalatait.

A délutáni csúcsban jutott viszont ülőhely Zsoldi Lászlónak és feleségének. – Nekünk csak pozitív tapasztalataink vannak, szinte az összes fiatal kérés nélkül átadja a helyét. Persze mindig megköszönjük, ezt így illik – fogalmazott az idős férfi.

A 12 éves Ábrahám Nikolett megvédte korosztályát. – Van, hogy nagyon kivagyok, például lefárasztottak a suliban. Ilyenkor le kell huppannom, hiszen hazáig hat megállót utazom. De olyan is van, hogy beteg az ember. Nővéremet egyszer nagyon leszólta egy néni, pedig azért maradt ülve, mert iszonyatosan fájt a hasa – árnyalja a képet a fiatal lány.

Olvasóink írták

71 hozzászólás
 • 71. Buha Istvánné 2008. április 18. 19:17
  „Én is nyugdijas vagyok és átadom a hejem,de a mai fiatalok nem tanulják az illemet.Sok a tvében bünügyi filmek,nameg az a rémes játékok a számitogépeken,szülöknek kellene oda figyelni,többet beszélgetni az esti vacsoránál.”
 • 70. anonym 2008. április 16. 20:21
  „Elég egyhangúan gyalázzátok az időseket, mintha a fiatal hibátlan lenne ! Azért van olyan idős is aki átadja a helyét a kismamának, segít leadni a csomagot ,én már láttam ilyet, gondolom ti is .
  Nem kell minden idősben a gonoszt látni.
  A járműre való felszállást, lehetne tanulni, Széna téren ,Budán, ahol libasorban, érkezési sorrendben szállnak a járműre.Ehhez is egy kis kultúra kell, nem egymást taposva kell tolakodni.
  Még az idősekről :Ti sem tudjátok ,mire megvénültök ,milyenek lesztek. Remélem megéritek.”
 • 69. ShadowX 2008. április 15. 15:32
  „Átadom én a helyet, ha nem egy hörgést kapok cserébe. Amíg nem mondják az idősebbek, hogy köszönöm, addig nem adom át a helyet. Sajnos a 10-ből 5-ös arány itt is igaz. 10-ből 5 idősebb ember, vagy rászoruló köszöni meg a helyet. A gyerekekről meg ne is beszéljünk, akik egész nap a 15 kg-os iskolatáskát cipelik. Nekik is jár a hely, annak ellenére, hogy fiatalok. Meg különben is, a néniknek sem mondta senki, hogy 26 bevásárlótáskányi tartósélelmiszert kell egyszerre megvenni...Ha egy ilyennek átadom a helyemet, mit csinál??? Felrakja a z ülésre a táskáit, ő meg áll tovább. Hát ezért nem érdemes...”
 • 68. klhw4t 2008. április 15. 02:10
  „Általános morális vállság kezd kialakulni Magyarországon...Ebbe beletartoznak a nyugdíjasok is, akik nem érzik magukat biztonságban, és ezért idegesek-agresszívak a villamoson és a közértben, valamint 30 forintért és két jó szóért bármilyen kormányt megszavaznak.”
 • 67. burzsuányugdíjasok 2008. április 15. 01:55
  „A hozzászólásokat látva újra nyilvánvalóvá vállt: a nyugdíjasok továbbra sem interneteznek, így itt sem hallatták a hangjukat. :)
  Pedig, ha látták volna, hogy van aki megkérdőjelezi az elsőbbségüket bármiben is, biztos ment volna a szentségelés.”
 • 66. ancsi79 2008. április 15. 00:01
  „Az én 83 éves nagymamám azt mondta, hogy nehogy át merjem adni az időseknek a helyet, akik reggel, amikor dolgozni megyek, felszállnak hatalmas szatyrokkal a piacnál:) Mert hogy menjenek később, nyugdíjasok , ráérnek:))”
 • 65. vVv 2008. április 14. 22:09
  „Bezzeg arról senki sem szól, hogy mi van akkor mikor a nagyi a trolibuszon vagy a buszon a 4es ülőhelyet a szatyraival foglalja...Arról nem is szólva, hogy a felnőttek nem sűrűn ülnek egymás mellé, reggelente, egyessével ülnek, a legtöbben pedig állhatnak.”
 • 64. sly7 2008. április 14. 22:08
  „Amúgy ilyet is csak Szegeden mernek megtenni.. Próbáljanak Pesten beszólni vkinek a villamoson, hogy adják át a helyet! Asszem ott nem csak gondolatban repülnének kapanyelek!:)”
 • 63. Á.Á. 2008. április 14. 21:51
  „A minap jöttem haza a 4es villamossal. A mögöttem lévő ülés mellet állt egy , hát ,hogy is fogalmazzak... idősebb, igénytelen, már majdhogynem hajléktalan kinézetű férfi. Persze hátul nincsen szemem, tehát nem láttam őt. Mikor odaállt mellém, rá néztem, és erre ő bunkó modorral a következőket szólta: adjad máááár ááát!
  a kapanyél majdnem ... na mindegy.
  Hát kb. így. Én úgy meglepődtem, hogy szóhoz sem jutottam. Felálltam és átadtam.
  Na most, nyilván ha látom, hogy ott van ,akkor átadom. Vagy ellehetett volna intézni egy egyszerű : legyen szíves..., stb-val.
  De hát mi fiatalok nem érdemlünk meg tiszteletet, vagy egy kedves szót sem. Ez van”
 • 62. keiov 2008. április 14. 21:51
  „Az a "legszebb", hogy ezt nem csak a buszokon játszák el az öregek: Kb. 2 hónapos állapotos voltam, és valami probléma volt a szívemmel. Átküldtek a kardiológiai járóbeteg rendelésre. Persze tömeg volt, én meg az utolsó előtti voltam. Ülőhely nuku, hányinger, rosszullét, szédülés rendesen. Egyszer csak, mikor már órák óta vártam, leguggolva az egyik sarokba, hogy ne essek össze, bejött egy öregasszony. Mikor végre rám került volna a sor, elém pofátlankodott, mondván, hogy én tudok várni (igaz, hogy a munkahelyemről jöttem el, de az nem gond, neki biztos sietnie kellett megfőzni a vacsorát, meg kilátogatni a temetőbe). Amikor meg mondtam neki, hogy rosszul érzem magam, szeretnék végre bemenni, meg különben is én hamarabb itt voltam, akkor meg jött "a terhesség nem betegség" duma. Persze jól összekaptunk, de végül ő győzött. Persze odabent a dokinak is elpanaszolta, hogy milyen neveletlen a mai fiatalság, de aztán a dokival jót röhögtünk rajta. :P”
 • 61. egy fiatal 2008. április 14. 21:49
  „Láttam már olyat hogy a nénike fölkapta a járókeretet és futott a villamosra... ennyit erről!”
 • 60. personal 2008. április 14. 21:37
  „Én mindennap tömegközlekedek, így saját tapasztalatom az, hogy több a pofátlan idős, mint a fiatal. Fent a villamoson már a halálán van, de amint leszáll, már fut, mint a nyúl..:-)”
 • 59. Sly7 2008. április 14. 21:37
  „Néhány mami viselkedése egyszerűen borzasztó... Volt, hogy adtam volna át a helyemet, de nyomták le a vállamat, hogy nem kell, én csak erősködtem, de erre ő is erősködött, hogy nem.. Aztán meg a másik olyan fejjel néz rá az emberre, hogy "felpofozlak, ha nem adod át a helyet!"... Ilyenek után mindig megfogadom, hogy soha többé nem adom át a helyemet, de nem tudom betartani, amikor meglátok egy jóravaló nénit, aki alig tud fel is szállni.
  Aztán meg a másik, hogy borzasztóan dúródnak fel a buszra. Ha eléjük állnék tutira átmennének rajtam, mint az úthenger. Ja, és nem mindegy, hogy hova ülnek a buszon, menetiránnyal háttal ugyanis nem tetszik egyeseknek, meg az se, ha nem az ablak mellett ülnek! Persze a többség nem ilyen, de sok ilyennel találkoztam már, főleg a "Cora mamik" között...
  Hát némelyik fiatalról is lehetne mit mondani, de engem az előbbiek vhogy jobban mérgesítenek.”
 • 58. Barikád 2008. április 14. 21:18
  „Én nekem erről az jut az eszembe, amikor engem megműtöttek és mankóval jártam és jól esett leülni a villamoson. Az öregasszony pedig addig toporzékolt, amíg át nem adtam a helyem, mert hogy ő nem volt hajlandó háttal ülni a menetiránynak. Majd hozzátette, hogy nem kellene összetörnöm magam, meg ugratni a biciklivel, és akkor nem lenne ilyen bajom. Hozzáteszem, én soha nem csináltam ilyet, engem egyéb dolog miatt műtöttek, ami nem az én hibám miatt volt. Én ezt a magatartást felháborítónak tartom, még akkor is, ha mind ez Debrecenben történt. Ettől függetlenül a mai napig átadom a helyem olyannak, akin látom, hogy tényleg megviseli az állás. De az, aki gyorsabban száll fel, vagy félrelök és majdnem miatta előttem csukják be az ajtót, az olyat nem hagyom szó nélkül és igencsak mondom a magamét.”
 • 57. L.M. 2008. április 14. 21:04
  „Nem értem. Milyen szabályzat írja elő, hogy csak idősebb korosztály ÜLHET tömegközlekedési eszközön?!
  Legközelebb már fel sem szállhat, aki nem ér el egy bizonyos kort?!
  A fiatal dolgozó ember nem lehet fáradt, beteg, egyebek...?!
  Meg kell indokolni, miért foglal el egy ülőhelyet?!
  Jegyet vett, bérletet vett, ugyanannyi joga van 10-12 óra meló után leülni, mint egy idősebb embernek.
  Már ezt a jogot is elveszik az állampolgártól?
  Csak kötelessége van: dolgozni, fizetni...”
 • 56. Cc 2008. április 14. 20:41
  „Nem kell bevenni a vén disznók dumáját, tolakodnak, lökdösődnek, kötöszködnek. A jelenlegi jegyárak mellett, nem várható el, hogy valaki átadja a helyét, én 56 évesen sem várom el. Ha valaki átadja, én megköszönöm és nem ugatok, mint sok vén szemétláda. Tessék akkor utazni, amikor nincsenek sokan.”
 • 55. Cc 2008. április 14. 20:41
  „Nem kell bevenni a vén disznók dumáját, tolakodnak, lökdösődnek, kötöszködnek. A jelenlegi jegyárak mellett, nem várható el, hogy valaki átadja a helyét, én 56 évesen sem várom el. Ha valaki átadja, én megköszönöm és nem ugatok, mint sok vén szemétláda. Tessék akkor utazni, amikor nincsenek sokan.”
 • 54. Cc 2008. április 14. 20:41
  „Nem kell bevenni a vén disznók dumáját, tolakodnak, lökdösődnek, kötöszködnek. A jelenlegi jegyárak mellett, nem várható el, hogy valaki átadja a helyét, én 56 évesen sem várom el. Ha valaki átadja, én megköszönöm és nem ugatok, mint sok vén szemétláda. Tessék akkor utazni, amikor nincsenek sokan.”
 • 53. Cc 2008. április 14. 20:41
  „Nem kell bevenni a vén disznók dumáját, tolakodnak, lökdösődnek, kötöszködnek. A jelenlegi jegyárak mellett, nem várható el, hogy valaki átadja a helyét, én 56 évesen sem várom el. Ha valaki átadja, én megköszönöm és nem ugatok, mint sok vén szemétláda. Tessék akkor utazni, amikor nincsenek sokan.”
 • 52. Cc 2008. április 14. 20:41
  „Nem kell bevenni a vén disznók dumáját, tolakodnak, lökdösődnek, kötöszködnek. A jelenlegi jegyárak mellett, nem várható el, hogy valaki átadja a helyét, én 56 évesen sem várom el. Ha valaki átadja, én megköszönöm és nem ugatok, mint sok vén szemétláda. Tessék akkor utazni, amikor nincsenek sokan.”
71 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem alkonyult be a százforintos boltoknak

Szeged - A százforintos boltok is vevőket veszítettek az általános elszegényedés közepette – derül ki a GfK Hungária piackutató adataiból. Tovább olvasom