Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

''Helyzet lesz'' a nemzeti ünnepen

Nem akarják megzavarni a szegedi március 15-i ünnepséget, sőt részt is vennének rajta a helyi jobbikosok. A Fidelitas 14-én estére ígéri egyelőre titkos rendezvényét. Toroczkai szerint „helyzet lesz" Magyarországon.
– Helyzet lesz Magyarországon. Erre egy kicsit plakátokkal, szórólapokkal is rásegítünk – mondta Toroczkai László, amikor arról érdeklődtünk: mire számíthatunk március 15-én. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke konkrétumokat nem akart mondani, állítása szerint minden megmozdulásukat a lehető legkésőbb, tehát kezdés előtt 72 órával jelentik be. A rendezvények március 12-én kezdődnek, a cél – mint Toroczkai már korábban is mondta – a rendőri erők megosztása. A megmozdulásokat magánszemélyek és szervezetek – például a Jobbik, a Hatvannégy Vármegye, a Magyar Önvédelmi Mozgalom – jelentik be.

A március 15-i szegedi hivatalos ünnepséget nem akarják megzavarni, vagy a koszorúzókat kifütyülni – mondta Toroczkai, aki egyébként arra számít: a nemzeti ünnepen milliók tüntetnek majd a kormány ellen az országban. A reménybeli demonstrálókat plakátokon és szórólapokon biztatják. A hirdetmények néhány napon belül Szegeden is olvashatók lesznek, egyelőre azonban csak a Mi Magunk honlapján láthatók. A MÚK (Márciusban Újra Kezdjük) jelmondattal kezdődő plakát általános sztrájkra, útblokádra és passzív ellenállásra szólít fel.

A hatalmat kívánja átvenni

„A Mi Magunk a történelem első egységes, a határokat figyelmen kívül hagyó Kárpát-medencei politikai mozgalma, amely kimondottan a hatalmat kívánja átvenni a jelenlegi politikai erőktől, azzal a céllal, hogy a történelmi harmóniát helyreállítsa a Kárpátok koszorúja között" – olvasható a Toroczkaihoz és Budaházy Györgyhöz kötődő honlapon. A Mi Magunk, vagyis Sinn Féin Írországban egy létező párt, melyet gyakran neveznek az IRA politikai szárnyának. Céljuk az ír sziget egyesítése.

A városi ünnepséget a szegedi Jobbik sem akarja megzavarni, sőt részt vennének és koszorúznának a megemlékezésen. Közösen ünnepelnének 14-én a Fidelitasszal is, de a szerda estére tervezett, az ígéretek szerint nagyszabású összejövetelről részleteket egyelőre sem Rocskár György a szegedi Jobbik, sem Farkas László, a Fidelitas helyi elnöke nem árult el. Rocskárék egyébként nem vettek részt azon a tanácskozáson, melyet szombaton rendeztek a kormány ellen tiltakozó szervezetek Visegrádon.

A Wass Albert Baráti Társaság a Piétánál tartja március 15-i megemlékezését. Péter Árpád, a társaság elnöke – aki korbábban a kormány ellenes tüntetések, majd performance-ok szervezője volt – elmondta: továbbra is fenntartja, hogy a jelenlegi kormánykoalíció alkalmatlan az ország irányítására, az utcai megmozdulásokban azonban ő már nem vesz részt. „Nem szeretem a konkrétumok nélküli vagdalkozást, az öncélúságot, amikor valaki a saját hasznára szeretné fordítani a dolgokat." Szerinte Magyarország megosztott, az emberek apatikusak. A polgári engedetlenséggel mint módszerrel egyetért, mert alkalmas a figyelemfelkeltésre, de nem erőszakos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SZKT-nál évente több száz elveszett tárgy keresi gazdáját

Az önkormányzat Huszár utcai raktárában elhagyott biciklik és mikrohullámú sütő, az SZKT… Tovább olvasom