Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Herényi: Törvényt sért a három párt

Az MDF bejut a parlamentbe, de nem szívesen kötne koalíciót egyik párttal sem – mondta Szegeden Herényi Károly. A kampányfőnök kijelentette: a Fidesz, az MSZP és az SZDSZ törvényt sért, amikor a megengedett összegnél többet költ a kampányra.
Fotó: MTI
– A törvénysértés kategóriájába tartozik, hogy a Fidesz, az MSZP és az SZDSZ jelentősen többet költött kampányra, mint amennyit a jogszabály engedélyez – jelentette ki szombaton Szegeden Herényi Károly. Az MDF kampányfőnöke szerint a választási csalás lehetőségének felvetése arra szolgált, hogy elterelje a figyelmet arról: a Fidesz 950, az MSZP 650, az SZDSZ pedig 460 millió forintot fordított eddig a kampányra, miközben a felhasználható összeg 386 millió forint. A hétvégi kampányesemények további tízmilliós költségeket jelentenek – tette hozzá a politikus. Hangsúlyozta: az MDF eddig 250 millió forintot költött. Egyrészt mert törvénytisztelők, másrészt nincs is több pénzük, hiszen „a pártok zömében az adófizetők pénzéből kampányolnak".

A választások után a legfontosabb feladat a konvergenciaprogram elfogadtatása – mondta Herényi, majd hangsúlyozta a piac védelmének fontosságát is. Hivatkozott a kínai kereskedelmi mérlegre, mely szerint az előző évben Kínából 550 milliárd forint értékű áru érkezett Magyarországra, de tőlünk a távol-keleti országba csak 50 milliárdnyi. „Ha az 550 milliárd 30 százalékát tekintjük munkabérnek, akkor ez 160-170 ezer munkahelyet jelent."

A kampányfőnök pártja várható szerepléséről így nyilatkozott :a múlt héten napvilágra került közvélemény-kutatások szerint az MDF eléri az 5 százalékos küszöböt. A kétpárti parlamentben egyébként a demokrata fórum nagy veszélyt lát. Szerintük ha csak az MSZP és a Fidesz jutna be, akkor „a demokrácia háttérbe szorulna, és csak a pénz dominálna."

Arra a kérdésre, hogy amennyiben bekerülnek, kivel kötnének koalíciót, a politikus elmondta: az SZDSZ-szel semmiképp, de „nem nagyon sürgetik a koalíciót" a szocialistákkal és a Fidesszel sem. „Ma nincs a magyar politikai palettán olyan, akivel az MDF szívesen lépne koalícióra. Vannak olyan politológiai technológiák, amikor egy kisebbségben lévő kormányt kívülről lehet támogatni."

A sajtótájékoztató után Herényi Károly a Kárász utcán találkozott a szegediekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anikó lett a Bárka új tulajdonosa

Egy budapesti cég vásárolta meg a több mint négy éve üresen álló Bárkát. Szeged egykor volt… Tovább olvasom