Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Hét ablaka világít a zsombói iskolának

Elődeink szépen „bebútorozták" tanyai iskolákkal az Alföldet, hogy három-négy kilométerrel messzebbről ne kelljen hóban-sárban caplatniuk a gyerekeknek oda és vissza.
Maderspach Katalin olajképén a világító ablakok jelzik a szellemi tevékenységet. Fotó: DM/DV
Elődeink szépen „bebútorozták" tanyai iskolákkal az Alföldet, hogy három-négy kilométerrel messzebbről ne kelljen hóban-sárban caplatniuk a gyerekeknek oda és vissza. A mi vidékünkön az elsők az 1850-es évek közepén épültek, de az igazi nagy gyarapodást Klebelsberg Kunó minisztersége hozta. Ahogy a futóhomokot gyümölcsfákkal, szőlővel sikerült megkötni, a „fejekben lévő futóhomok" megkötésére teremtődtek az iskolák. Aztán úgy hozta a dicséretre egyáltalán nem méltó történelem, hogy egyetlen szélfuvallat szinte egyszerre söpörte le valamennyit a térképről.

A zsombói Wesselényi-iskola szerencsés kivételként még ma is a művelődést szolgálja. Huszonnégy esztendeje népfőiskola működik benne a téli estéken. Nem tudunk róla, hogy ennyi ideig bármelyik hazai népfőiskola létezett volna. A zsombói évtizedeire az egyik magyarázat, hogy kezdetektől fogva él ott a legegyszerűbb jelszó: tanyára mindenből a legjobbat! Akadémikusok, professzorok, híres kutatók viszik veretes tudományukat, és az egykori diákok képezik a hallgatóságot.

A Szegeden élő Maderspach Katalin férjével látogatott el először ide, később a Mihálka-kórus tagjaként is megfordult benne, és egyedül is szerepelt előadóként is. Festeni is szeret, többek között megfestette az iskolát is. Olajképén a hét világító ablak jelzi az épületben folyó szellemi tevékenységet. Miután több kiállításon is sikerrel szerepelt vele, az idei évzárón a népfőiskolának ajándékozta. Az iskola képe az iskoláé lett. A helyére érkezett. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúszásban a reptérépítés

A csapadékos időjárás és a magas talajvíz miatt nem készül el határidőre, április 20-ára a szegedi… Tovább olvasom