Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Hét év börtön a hajléktalant agyonverő fiúnak

Szeged – Hét, illetve négy év börtönnel sújtotta a Szegedi Törvényszék nem jogerősen azt a fiatal férfit és nőt, akiknek közük volt egy hajléktalan tavalyelőtti nyáron való halálához a szegedi Kemes utcában.
Halált okozó testi sértés, társtettességben elkövetett kifosztás és egyéb bűncselekmények miatt nem jogerősen hét év börtönnel sújtotta O. Norbertet a Szegedi Ítélőtábla kedden.

2012 júliusában – ahogy megírtuk – a szegedi Kemes utcában az akkor 21 éves fiatal és 24 éves barátnője hajnalban megláttak egy alkoholos befolyásoltság alatt levő padon alvó hajléktalant, majd elhatározták, hogy elveszik értéktárgyait. D. Erzsébet kutakodni kezdett a zsebeiben, míg O. Norbert a helyszínt biztosította. Amikor a sértett felébredt, a fiú bántalmazni kezdte, tizennégyszer a fején és felsőtestén megütötte, megrugdosta. Az ütleggel akkor hagyott fel, amikor a férfi magatehetetlen állapotba került, és a nő rászólt: „Hagyd már abba! Ennyi elég"! A vádlottak a helyszínt a sértett kritikus állapota ellenére elhagyták, aki belehalt sérüléseibe.

A két éve húzódó tárgyalás-sorozatban a két fiatal tagadta, hogy miattuk halt meg a 47 éves férfi, mindössze négy ütést ismertek be, amit a férfi adott a hajléktalan arcára. Több, a bűncselekmény időpontjában a környéken levő hajléktalan és az ottani dinnyeárus is azt vallotta, hogy a magatehetetlen férfi megtalálása előtt több hajléktalan veszekedett egymással, a páron pedig senki nem vett észre akkor semmi különöset.

Az előzetesbe kerülő O. Norbertre végül zárkatársa és egy olyan férfi vallott, aki a bűneset napján fuvarozta a párt. A zárkatársnak mondott el mindent O. Norbert a verekedésről, s a bíróság az ügyészséggel egyezően orvos szakértői vizsgálatok tanulmányozása után szavahihető tanúnak vélte a két nem makulátlan előélettel rendelkező tanút.

A Szegedi Törvényszék ítéletében megállapította: a nőről nem sikerült minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy részt vett a bántalmazásban, pedig a vádirat ezt is tartalmazta. Azt sem látták bizonyítottnak, hogy D. Erzsébet kifosztotta volna az áldozatot, ám jelenléte a férfira szándékerősítő volt, és minden kétséget kizáróan ő is azért ment a hajléktalanhoz oda, hogy kifossza. A Szegedi Törvényszék ezért őt bűnsegédként elkövetett testi sértés és társtettesként elkövetett kifosztás kísérlete miatt négy év börtönnel sújtotta. Az ügyész az esetleges fellebbezés benyújtására három nap gondolkodási időt kért, míg a vádlottak és védőik elsősorban felmentés, másodsorban enyhítésért fellebbeztek, így a döntés nem jogerős. Döntött a bíróság az előzetes letartóztatásban levő vádlottak másodfokú tárgyalásig levő sorsáról: a férfi előzetes letartóztatását fenntartották, míg D. Erzsébetet a jogerős ítéletig szabadlábra helyezték. Az indok: a nő már előzetesben leült egy évet, mindketten büntetésük kétharmadának letöltése után kerülhetnek feltételesen szabadságra, így a nőnek már nem kell olyan sokat töltenie a rácsok mögött, hogy tartani lehessen szökésétől.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahogy jött, úgy el is ˝száguldott˝ a vihar

Egy óra alatt hatalmas eső zúdult Szegedre, kocsit nem kell mostanában mosni, az biztos... Zsombón tubát láttak. Tovább olvasom