Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Hét László a közgyűlésben

Szeged - László-uralom van a szegedi közgyűlésben: nemcsak ezt a keresztnevet viselik a legtöbben a politikusok közül, de ők kerültek a két legnagyobb párt legelőkelőbb pozícióiba is.
Akár önálló frakciót is alapíthatnának a szegedi közgyűlés László keresztnevű politikusai. Ketten az MSZP (Botka László polgármester és Solymos László alpolgármester), négyen a Fidesz (Gyimesi László szegedi elnök, Hüvös László frakcióvezető, Balogh László és Szabó László), Mécs László pedig a nemrég alakult Lokálpatrióta frakció színeiben politizál a városházán.

A László név szláv eredetű, a Vladiszláv keresztnévből származik, amelynek jelentése hatalom és dicsőség – talán nem véletlenül hívják így Szeged polgármesterét és a legnagyobb ellenzéki párt városi elnökét. – Tényleg ez a nevem jelentése? Nem tudtam. Tök jó! – mondta Solymos László. Az alpolgármester ugyanakkor nem hiszi, hogy az ember neve bármilyen hatással is lenne sorsára. – Tehetség és tudás. Csak ez segítheti az előbbre jutást – magyarázta Solymos, majd megjegyezte: Lászlónak hívták a Fidesz korábbi polgármesterét és annak alpolgármesterét is (Bartha László és Tímár László, a szerk.). – Névtársaim közül legjobban a polgármesterrel jövök ki. Az ellenzékiek közül Mécs Lászlóval lehet a legkevésbé indulatmentes vitát lefolytatni. Az összes Lászlóval azért nem szívesen alakítanék külön frakciót – mondta.

Öt László a hétből, egymás közt: Hüvös, Gyimesi, Solymos, Szabó és Mécs a szegedi közgyűlésben. (A képről hiányzik Botka László és Balog László). Fotó: Frank Yvette
Öt László a hétből, egymás közt: Hüvös, Gyimesi, Solymos, Szabó és Mécs a szegedi közgyűlésben. (A képről hiányzik Botka László és Balog László). Fotó: Frank Yvette

A Lászlók csapatának doyenje a Lokálpatrióta Mécs, Benjáminja a Fidesz 29 éves szegedi elnöke. – A Fidesz szegedi tagozatához képest a közgyűlésben szinte elhanyagolható a Lászlók száma. A pártban, ha valaki elkiáltja magát, hogy Laci, legalább hárman fordulnak vissza. Hüvös Laci László-napon mindig rendez egy baráti összejövetelt, amelyen általában 40–50 ismerősünk, köztük tucatnyinál több László szokott részt venni – mesélte Gyimesi László. A szegedi elnök tudta nevének jelentését, de az alpolgármesterhez hasonlóan ő is úgy vélekedett, hogy a névnek nincs köze a karrierhez. – Gábor lettem volna – egyébként ez a második nevem –, de végül anyai nagyapám után mégis a László nevet kaptam – magyarázta Gyimesi.

A 18. legnépszerűbb név

Az 1960-as években született fiúgyerek közül a legtöbbnek a László keresztnevet adták hazánkban. A név népszerűsége a 70-es években sem csökkent, amikor a Zoltán után a második leggyakoribb fiúnév volt. A 90-es évek elejére lecsúszott az ötödik helyre, míg tavaly a 18. leggyakoribb férfinév volt Magyarországon. A szegedi közgyűlés 39 férfitagja közül heten viselik ezt a nevet, azaz minden hatodik politikus.

Olvasóink írták

 • 7. Parttalan 2010. február 26. 17:27
  „Ez mind semmi.
  A Köztársaság elnöke pedig nem más, mint Sólyom LÁSZLÓ !!!!!!!!!!!!!!”
 • 6. SP 2010. február 26. 11:42
  „Karikatúra képek, vagy csak nekem van elvonási tüneteim?
  Ritka torz felvétel!
  Büntetni kéne a fotóval történő megcsúfolást?”
 • 5. amata 2010. február 26. 10:47
  „Isten éltesse mind a hét Lászlót.
  Kívánom, hogy sokat tehessenek továbbra is városunkért, és lakosainak biztonságáért, jobb életlehetőségeiért. Akkor nevük jelentéséhez méltóak maradnak.
  amata”
 • 4. favágó 2010. február 26. 10:07
  „Engem még mindig a svédországi lamantin kisebbség sorsa érdekelne!!:-))”
 • 3. Sandman 2010. február 26. 09:02
  „Gratulálok a cikk írójának, Kiss Gábor Gergőnek! Micsoda érdekfeszítő cikk, és aktualitása is van, mert itt van ugye László névnap mindjárt júniusban! Főleg, hogy ilyen ritka névből talált hetet a közgyűlésben! Biztos óriási háttérmunka kellett hozzá. Javaslom, hogy írjon cikket arról, hogy városunkban mennyi cég nevében szerepel a "szegedi" szó!! Legalább ekkora feladat lesz, mint ez a semmitmondó cikk! Köszönöm Délmagyar!”
 • 2. szatyi 2010. február 26. 09:01
  „Micsoda komoly hír! Februárban is van már "uborkaszezon"?”
 • 1. gróf 2010. február 26. 08:52
  „De nagy az egyetértés a képen!
  Heten mint a gonoszok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeomlik az ortopédiai ellátás?

Harmadannyi ortopédiai műtétet végeztek az utóbbi hónapokban hazánkban, mint korábban. Szegeden átlagban 113, Szentesen 300 napot kell várni egy csípőprotézisre. Tovább olvasom