Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Hét végén cserélhetik a szívbeteg férfi készülékét

Megműthetik már e hét végén azt a dorozsmai férfit, akinek defibrillátoros szívritmus-szabályozója öt hete lemerült, de a finanszírozott készülék hiánya miatt várólistára került a szegedi klinikán. Az OEP nem érti a probléma forrását, mert március végén az intézmény éves keretének még több mint a fele megvolt.
A kiskundorozsmai Pataki Jánosnak közel két éve ültették be a mellkasába az életveszélyes szívritmuszavarok szabályozására alkalmas berendezést, ami öt hete lemerült – írtuk lapunk tegnapi számában. A pacemakerhez hasonló készülék „kiüti" a beteg szívét, ha az rendetlenkedik vagy leáll. Ha a készülék töltése elfogy, cserélni kell, mert nem tudja ellátni a feladatát, s a beteg meghalhat. A szegedi II. belgyógyászati klinika és kardiológiai központnak azonban elfogyott a negyedéves készülékkontingense, így a ICD-cserére váró tíz pácienst kénytelen volt várólistára tenni. Közben az OEP-től tanácsot kértek a probléma rendezése érdekében. A biztosító azt javasolta pár héttel később, hogy a klinika éves ICD-kerete terhére csoportosítson át pénzt a feladat ellátására.

Nem sürgősségi

Az ICD-csere nem minősül sürgősségi ellátásnak, mint például egy infarktus, amiben azonnal meghalhat valaki, ha nem látják el – magyarázza Gerendy Péter. De nem lehet előre látni, mikor következik be egy életveszélyes ritmuszavar, ezért mindig azt javasolják: amíg nincs mód az ICD-t cserélni, töltse kórházban az időt a beteg. Ott ugyanis ellátják, ha netán ritmuszavara lenne vagy leállna a szíve.

– A helyzet úgy rendeződött, hogy az átcsoportosítást elvégeztük, az új készülékeket azonnal megrendeltük, nyolcat már be is szereztünk – mondta Forster Tamás professzor, a klinika igazgatója. A maradékot is megkapják hamarosan, így Pataki János ICD-jét is kicserélhetik, leghamarabb e hét végén.

Nem érti a szegedi probléma okát Gerendy Péter, az OEP gyógyító-megelőző ellátási főosztályának vezetője. Azt mondja, az ICD-k az úgynevezett tételes elszámolási eszközök közé tartoznak, amikből éves keretet biztosítanak az egyes intézményeknek. E keretnek közel hatvan százaléka március végén még rendelkezésre állt a szegedi klinikán, s azon belül úgy gazdálkodhatnak, ahogyan azt a betegellátás indokolja.

Mivel a szükséges eszközök jelentős részét természetben biztosítja az OEP, olyan előfordulhat, hogy az ICD-k egyes típusaiból átmeneti hiány alakul ki – ilyenkor azonban azokat számlára megveheti az intézmény. Ha az átcsoportosítás miatt év végére netán kimerülne a szegedi klinika kerete, akkor intézmények közötti átcsoportosítással biztosítható a szükséges forrás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet múzeumigazgatót választani

Elhárult minden akadály: kilenc hónap után kiírhatja a megyei önkormányzat a Móra Ferenc Múzeum… Tovább olvasom