Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Hét végére megtelik Szeged

A szegedi szállodák – még a belvároson kívül, a periférián elhelyezkedők is – jól érzékelik a szabadtéri előadások vonzását, az éttermekben, kávézókban azonban más a helyzet. A vendégek szerint egyébként Szeged: sziget az alvó alföldi tengerben.
Szállodákban, panziókban, éttermekben, kávézókban kérdezősködtünk: mennyi a vendég a hétvégi szabadtéri előadásnapokon?
– Mi kicsit más helyzetben vagyunk, mint a többi szálloda – mondta a Forrás recepciósa tegnap. Szerinte a város túlpartakát tölt itt a szabadtéri szezonban, de náluk a hosszú hétvégések, vagy i, vagyis nem újszegedi szállodáiban a vendégek többsége egyetlen éjszaz öt-hat napot is itt töltő vendégek vannak többen. Nyolcvan százalékban félpanziós szolgáltatást vesznek igénybe – ez jó. Viszont a szabadtéri „egynapos vendégei" nem kelnek át a Tiszán, mert vacsorázni szeretnének a Forrásban...
Fölhívtunk tegnap délelőtt további nyolc-tíz szállodát és panziót, kettőben mondták, hogy vasárnapra még van egy-két helyük, az összes többi mindhárom hétvégi előadásnapra már tele volt. Annak ellenére, hogy sokak szerint a szabadtérire Pestről érkezők közül sokkal többen mennek haza előadás után, mint amikor még nem volt sztráda.

Itt élet van

Legutóbb a neves színész, Straub Dezső mondta el a szegedi tévében – talán okulásul a sokat fanyalgó helyieknek –, hogy ez a város az ő szemében csodálatosan szép, nem egyszerűen esztétikai értelemben. Hanem mert itt valóságos zsongást tapasztal. A művészeti, kulturális események telt házasak – ilyen volt a várjátékokon múlt héten bemutatott Egy szoknya, egy nadrág, amelyben főszerepet játszott –, a vendéglátóhelyeken tömegelnek, a sétálóutcán dettó. Itt élet van, szemben néhány más, nagyobb alföldi várossal – mondta.

Egy tavalyi felmérés adatainak ismeretében nincs csodálkoznivaló a telt házakon: az előadások látogatóinak 61 százaléka nem szegedi lakos. Ha leszámítjuk azokat, akik rokonoknál, barátoknál szállnak meg, a hétvégi három napon ez akkor is több mint hétezer vendéget jelent.

Az Alfa Hotel, annak ellenére, hogy a Teréz utca nem a belváros, ugyancsak megtelt a hét végére, de éttermének forgalmát nem dobja meg a szabadtéri szezon. Étkezni, kávét inni, fagyit nyalni kifejezetten a szűk belvárosban szeretnek a vendégek. – Mi a belváros, ha nem a Széchenyi tér? – kérdezett vissza a Centrál Kávézó ügyvezetője. Azt találtuk neki mondani, azért lehet kevesebb a nappali vendégük – éjszaka diszkóként üzemelnek, ez a Retro –, mert a hely kiesik az idegenek látóköréből. A közelében, az ugyancsak telt házas Tisza Szálló épületének Deák Ferenc utcai részén üzemel a Zápor József; ezt is, és az éjszakai helyként ismert Gin Tonicot is ajánlják a szállóvendégeknek a Tiszában – mégsem éreznek nagyobb forgalomnövekedést előadásnapokon.

Szabadtéri, halászlé, sétahajó

Nem lehetett nem észrevenni tegnap délután a Dugonics téren hatalmas Szeged-térképpel sétálgató Fekete családot. – Székesfehérvárról érkeztünk a hétvégére. A fiunk ide jár egyetemre, sok szépet hallottunk tőle – mesélte Fekete Attila, a családfő, hozzátéve: estére jegyük van a szabadtérire, a hétvége további programjai között pedig biztos szerepel majd egy sétahajókázás és egy csípős szegedi halászlé.

Telt házas a Novotel Szeged is. Szabó István igazgató szerint bár náluk nő a két-három napot is itt töltők aránya, a legtöbben egyéjszakás vendégek, a szabadtérire jönnek. A hotel éttermének is nagyobb a forgalma, de ez a szállodavendégeknek köszönhető. – Mindenki más a sétálóutcában étkezik – mondta a vezető, belenyugvás volt a hangjában.

A Móra utcában működeti immár két évtizede a családi panziót Joó Ete tanár, karmester és zeneszerző, akit három évvel ezelőtti emlékezetes szabadtéri „kalandja" sem távolított el a csillagtetős színháztól. A Szegedi Kortárs Balett előadása előtt lett rosszul a nézőtéren, megmentették, a szíve újraindult – senki sem akadt, aki méltatlankodott volna, hogy ötvenperces késéssel indult az az előadás. Nos, a Joó panzió most a könyvtáros konferencia résztvevőivel van ugyan tele, de a Marica grófnő hívei érkeznek majd két hét múlva... A tanár úr a Kálvária sugárúti pizzériát, a Szél utcai Szélkakast és a Petőfi sugárúti Gringo's-t ajánlja étkezőhelyül a vendégeinek, meg is fogadják a tanácsát.

Olvasóink írták

  • 1. Papp Flóra 2007. november 20. 22:57
    „Nos van néhány helyesírási hiba,de a cikk magában nagyon jó!(Én is szegedi vagyok)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiller átadott két egyetemi épületet Szegeden

Hiller István oktatási és kulturális miniszter adta át tegnap a gazdaságtudományi kar és a biológiai… Tovább olvasom