Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Hétfőn a Belvárosi híd alatt szenteli a hallét Kondé atya - Fotók

Reggel öt órakor kezdték a munkát, és kifulladásig várták a halászlére vágyókat az Algyői Halászcsárdában vasárnap. Aki erről lemaradt, hétfőn a Roosevelt téri Halászcsárdánál, a Belvárosi híd alatt szentelt halászlét is hazavihet, ha kivárja a sorát.
Az ünnepi időszak másról sem szól, csak a folyamatos sorban állásról. Várakoztunk már bejglire, halra, most pedig halászlére. A vasárnap jött hirtelen tavaszi napon az Algyői Halászcsárdába indultunk, ahol már egy nappal december 24-e előtt kiosztják a megrendelt halászléket. Kora reggel, már öt órakor megérkezett a személyzet, hogy felkészüljenek és kiszolgálják az estig érkező vendégsereget.

– Egy kisebb falunyi tömeget szolgálunk ki idén is, mint korábban – mondta Barta László csárdagazda, aki évek óta ezzel a mondattal fogad minket. Itt a vendég külön viszi haza az alaplét és külön a filézett halat, hogy aztán majd otthon azt mondhassa, maga készítette az ünnepi ételt.
 
Az Algyői Halászcsárdában már vasárnap kiosztották a kisebb falunak elegendő mennyiségű halászlét. Fotó: Török János - GALÉRIA

Pedig nem, mert mint Barta László megmutatta, a konyhában készül a nemes leves, de ellentétben más vendéglátóipari egységekkel, itt nem hatalmas üstökben, hanem külön-külön kis adagokban főzik az ünnepi ételt.
Barta László azt is elárulta, hogy más halászcsárdáról eltérően hétfőn már nem nyitnak ki.

– Mi 24-én megnézzük, a többi halászcsárdánál mennyien állnak sorba – fogalmazott nevetve a csárdagazda.
A vendégek, azaz a sorban állók egymás után nyújtották át a lábasaikat, vödreiket a folyton elfoglalt személyzetnek.

Katona Tibor fiával, Rolanddal érkezett. A családfő azt mondta, idén öt adaggal visznek az ételből.
– Otthon ezt a minőséget és ízvilágot nem tudjuk eltalálni, ezért jövünk ide minden évben – árulta el.

Aki vasárnap lemaradt az Algyői Halászcsárda halászléjéről, az ne csüggedjen, hétfőn is lehet sorban állni, akkor a Roosevelt téri Halászcsárdában osztják ki a megrendelt halászlét. Ennek különlegessége, hogy az ételt reggel 9 órakor Kondé Lajos katolikus pap, Csongrád megye díszpolgára, pasztorális helynöke, a dóm plébánosa szenteli majd meg.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rozé vagy kadarka illik a mi halászlénkhez - mutatjuk, mit válasszon a karácsonyi menü mellé!

Rozé vagy kadarka illik a mi halászlénkhez - mutatjuk, mit válasszon a karácsonyi menü mellé!
A mi halászlénkhez rozé, kadarka való, a töltött káposztához savasabb fehér vagy vörös, ez attól is függ, milyen a hús, és mennyi benne a paprika - mondják a Csongrád megyei borászok. Tovább olvasom