Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Hétfőn a dómban emlékeznek a lengyel áldozatokra

Szeged - Csongrád megye döbbenten áll a lengyel tragédia előtt. A Csongrád Megyei Önkormányzat közleménye.
Hetven esztendővel ezelőtt e napokban ezerszámra ölték meg a lengyel polgárokat a katyni erdőben. A mindmáig felfoghatatlan tömegmészárlás áldozataira kívánt emlékezni a Lech Kaczynski elnök vezette lengyel delegáció a kegyetlen gyilkosságok helyszínén. A lengyel megemlékezők azonban soha nem érkeztek meg; az elnöki gépen lelte halálát 97 lengyel hazafi.

Az elhunytak között van Andrzej Przewoźnik miniszter, a lengyel Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács vezetője, Csongrád megye régi barátja is, aki tavaly megnyitotta a Csongrád Megyei Lengyel Év keretében szervezett katyni emlékkiállítást a szegedi Fekete házban. Andrzej Przewoźnik a megyei múzeum meghívására néhány héten belül ismét a vendégünk lett volna - halálával pótolhatatlan veszteség érte Csongrád megyét.

Hiszem és vallom, az ezeréves lengyel-magyar barátsághoz hasonló érzés, kapcsolat nincs több a világon. Mi, magyarok ismerjük, érezzük lengyel testvéreink gondolatait. E nehéz órákban is szeretnénk kifejezni szeretetünket a lengyel nép iránt.

Katyn, ez az elátkozott, borzasztó, kegyetlen hely, mától Kaczynski elnök és sorstársai szörnyű halálára is emlékezteti a világot. Csongrád megye is osztozik Lengyelország gyászában.

Itt élő lengyelajkú polgártársainkkal együtt április 12-én, hétfőn a szegedi Dómban emlékezünk a légikatasztrófa áldozataira. A székesegyházban 18 órakor dr. Kiss-Rigó László megyés püspök mond gyászmisét.

A méltóságteljes főhajtásra várjuk az emlékezni kívánó honfitársainkat!

Magyar Anna
a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke

Dr. Kovalcsik Andrea
megyei főjegyző

Olvasóink írták

 • 3. seawasp 2010. április 12. 13:36
  „Az oroszoknak nem lehet hinni, ahogy sok évtizedekig is a németekre kenték a mocskos gyilkosságot!

  Emlékszem, a Tisza parton is állt egy Lidice emlékmű, amit akkor látva, nem láttam bizonyítottan német cselekedetnek! A ruszkák sok mindent eltagadtak a történelem során! Az auschwitzi áldozatokat is ők nyomták fel 4 millióra, és közben nálunk voltak az eredeti német dokumentumok!
  Amit évekkel ezelőtt adtak vissza, és redukálódott a 4 millió, 1.2 millióra! Ez most miért holokauszti tagadás?

  Kitudja, biztos műszaki gond volt a mostani eset?”
 • 2. varadipal 2010. április 12. 10:54
  „Sajnos én csak a teljes együttérzésemet és részvétemet tudom odaküldeni, mert nem leszek Szegeden, csak a gondolataimmal.”
 • 1. .suhym. 2010. április 12. 09:53
  „Ott leszünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intenzív a forgalom Röszkénél

Ezen a hétvégén a Röszkei Határátkelőhelyen befelé irányban intenzív a forgalom. Tegnap estére a… Tovább olvasom