Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Hétfőn egész nap sztrájk?

A tegnap reggeli SZKT-s figyelmeztető sztrájk nem okozott fennakadást a szegedi tömegközlekedésben. A felek a tárgyalásokat vasárnap folytatják, hétfőre egész napos sztrájkot hirdetett a munkástanács.
Tegnap menetrend szerint jártak a villamosok. Fotó: Frank Yvette
Az SZKT munkástanácsának elnöke, Kiss Gábor szerint 17 járművezető és további, mintegy nyolcvan dolgozó csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz, a villamosok vezetői viszont dolgoztak tegnap. Az elnök összesen több mint száz dolgozó ideiglenes munkabeszüntetéséről számolt be. Dózsa Gábor, az SZKT ügyvezető igazgatója viszont azt mondta: az 560 dolgozó közül összesen 33-an vettek részt a tegnapi figyelmeztető sztrájkban.

Holnap még egy megbeszélés lesz

Ha a vasárnapi tárgyalás sem vezet eredményre, a munkástanács hétfőn egész napos sztrájkot hirdet. A társaság igazgatója kijelentette: a sztrájk nem gátolhatja az elégséges szolgáltatást, ez esetben a járatok 50–70 százalékos mértékű közlekedtetése szükséges.

Vasárnap folytatódnak a tárgyalások. – Továbbra is kitartunk amellett, hogy az alapbért 5,5 százalékkal emeljük és további, 2,5 százalékos béren kívüli juttatásemelést is ajánlunk. A kért, összesen 18 százaléknyi emelést nem teljesíthetjük – közölte az ügyvezető igazgató. Elmondta: a dolgozók 95 százaléka kiállt a vezetés mellett és nem hagyták magukat befolyásolni; felelősségteljes magatartásukat megköszöni.
Szerettünk volna beszélni a tegnap sztrájkolókkal, de kiderült hogy az elégséges szolgáltatásokról még csütörtökön kiadott igazgatói utasítás szerint a figyelmeztető sztrájk ideje alatt kizárólag a vállalat és az érdekképviseleti szervek vezetői adhatnak azzal kapcsolatos információkat.

Az igazgató szerint egyelőre nem számottevő a társaság kára. A munkástanács elnöke viszont kiszámolta: az egy napig tartó sztrájk 3,6 millió forint többlet kiadást jelentene a SZKT-nak.


Mennyi az annyi?

A szegedi tömegközlekedési dolgozók szakszervezetének titkára, Szúnyogh Péter is számolt: az SZKT vezetése által ajánlott bér- és juttatásemelés nettó 7 ezer 900 és 9 ezer forint közötti jövedelememelkedést jelentene március 1-jétől a társaság dolgozóinak – ezt utasítja el a munkástanács.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keserű pirula az ajándék

Az általános gyakorlatot követve a gyógyszertárak között is megindult a harc a vevőkért. A kamara… Tovább olvasom