Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Hétfőn kezdődik az országos mezőgazdasági összeírás

Szeged - A Központi Statisztikai Hivatal 2007. november 12. és 30. között mezőgazdasági, gazdaságszerkezeti összeírást végez. Ezt a munkát Szegedről irányítják, hiszen a dél-alföldi régió az egész ország „agrárfelelőse".
Az összeírás célja – tudtuk meg Szűcs Anna tájékoztatási osztályvezetőtől –, hogy nyomonkövesse az előző (2005. évi) gazdaságszerkezeti összeírás óta a magyar agráriumban bekövetkezett változásokat, valamint pontos és hiteles képet adjon a hazai gazdaságirányítás, az Európai Unió és a gazdálkodók részére. Az EU valamennyi tagországa számára kötelező összeírást a rendelet írja elő. Az adatfelvételt – az ország egész területére kiterjedő illetékességgel – a Központi Statisztikai Hivatal Szegedi Igazgatósága irányítja.

A KSH összeírói rákérdeznek a földhasználatra és az agrotechnikára is. Illusztráció: Tésik Attila

Az összeírás reprezentatív, a kijelölt mintakörzetek az ország 1220 települését érintik, ahol a körzetben házról házra járva valamennyi ott található címet felkeresnek a KSH által kiadott igazolvánnyal ellátott számlálóbiztosok. A gazdálkodók körében kitöltendő kérdőívben rákérdeznek a mezőgazdasági munkavégzésre, a mezőgazdasági földhasználatra, termésmennyiségekre, az agrotechnikára, az állatállományra, az állatitermék-termelésre és az egyéb tevékenységekre. A szolgáltatott adatok a törvény rendelkezése szerint kizárólag statisztikai célra használhatók, és csak összesített formában közölhetők.

A hivatal kéri, hogy a lakosság fogadja bizalommal az összeírókat, legyenek segítségükre a munkában. A 06-80-200-224 ingyenesen hívható zöldszámon bármilyen kérdéssel kapcsolatban készséggel állnak rendelkezésre a KSH munkatársai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mélyülő lövészárkok a szegedi Móra-múzeum körül

Szeged - Eddig Szalontai Csaba régésznek és Vörös Gabriella korábbi múzeumigazgatónak kellett védenie magát az M5-ös ásatások kapcsán elrendelt revizori vizsgálatok, a nyomozások során. Tovább olvasom