Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Hétfőtől Rókusra szállít a pókos autó

Szeged - Hétfőtől nem a Bakay Nándor utca végére szállítják a rossz helyen parkoló autókat Szegeden. Ezentúl a járművet a Tescóval szemben, a Körtöltés utca végén található trolitelepen lehet kiváltani.
Hat év után megszűnik a Szegedi Közlekedési Társaság Külső Pulz utcai – közismert nevén Bakay Nándor utca végi – gépkocsitárolója. A közlekedésfejlesztési nagyprojekt érinti a Vásárhelyi Pál utcának ezt a részét is: ahová a pókos autók beszállították a tilosban parkoló járműveket, ott vágányok és épületek lesznek.

Mikuláskor félpénzen

Mikulásra a cég akcióval készül: aki december 6-án a Mérey utcai ügyfélszolgálatra beviszi parkolási büntetése „Mikulás-csomagját" – és még nem kapott felszólító levelet –, fél áron befizetheti a büntetést.

Emiatt az úgynevezett pókos autók hétfőtől az SZKT másik telepére viszik a tilosban talált kocsikat: a Tescóval szemben, a Körtöltés utca végén található trolitelepre – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Dózsa Gábor, a társaság ügyvezető igazgatója. A telep a 8-as trolipótló busz végállomásánál található, és a Rókusi körúton közlekedő buszokkal érhető el. Ma még a régi helyre kell menni az autókért, de hétfőtől minden eddig ki nem váltott járművet, illetve az újonnan elszállítottakat a trolitepen kell kiváltani.

Naponta egyébként tíz és harminc között mozog Szegeden az elszállított autók száma. Forrai Gábor forgalmi és parkolási üzletág-igazgató elmondta, hogy az új helyen nagyobb, kulturáltabb, zárt parkolót alakítottak ki.

A trolitelepre kell majd menni a tilosban hagyott járműért. Fotó: Karnok Csaba

A helyváltozás a nyitva tartást és a bírságokat nem befolyásolja. Az SZKT új tárolója is hétköznapokon reggel 7-től este 10-ig tart nyitva, éjszaka és hétvégeken pedig a 30/626-6579-es számon lehet az ügyeletes diszpécsert hívni, aki fél órán belül kiadja az autót. Személyautókért változatlanul 10 ezer forint plusz áfát, a nagyobb járművekért 24 ezer forint plusz áfát kell fizetni.

Olvasóink írták

 • 5. mz/x 2007. november 30. 10:41
  „Valamit félre érthettél! A szepark pénzlenyúló szolgáltató cég! A közterület f. és a rendőrök vitetik el az autót..tehát a szepark csak bezsebel és nem lehet hibás semmiért jogilag, felelősség a jogszerűtlen elszállításért nem terheli!!!
  Ha futóverseny, csőtörés, útfelbontás miatt(nem szabálysértés, csak útban van) elszállítják az autót és a szepark vigyorog, hogy ingyenes szállítás volt...azt is keményen fizeti a rendőrség és az önkormányzat nekik...az adófizetők pénzéből!Akkor is ha 5 métert kellett arrébb rakni az autót!”
 • 4. Hné 2007. november 30. 10:24
  „Ezek szerint a szepark-nak bizonyítania kell, hogy megkísérelte az üzembentartót értesíteni. Értelemszerűen ez nem lehet mondjuk negyed órán belül, mert kb. annyi idő, mire kideríti, hogy ki az üzembentartó. Így az eddigi intézkedéseik is jogszerűtlenek voltak????”
 • 3. mz/x 2007. november 30. 10:02
  „A járművek eltávolítása

  59. § (1) A rendőrhatóság - az üzemben tartó értesítése mellett és költségére - elszállítással eltávolíthatja azt a járművet, amely
  a) a 15. § (9) bekezdés 63/b. ábra szerinti kiegészítő táblával ellátott megállást vagy várakozást tiltó jelzőtábla hatálya alá eső területen szabálytalanul várakozik,
  b) a 37. § (4) bekezdésében, továbbá a 40. § (1)-(3) és (5), valamint a (8) bekezdésének b), illetőleg c) pontjában meghatározott megállási tilalom megszegésével, illetőleg a rendelkezésekben meghatározott megállási feltételek figyelmen kívül hagyásával szabálytalanul várakozik,
  c) kijelölt rakodóhelyen szabálytalanul tartózkodik,
  d) a mozgáskorlátozottak gépkocsijai részére fenntartott jelzőtáblával (115. és 115/a. ábra) vagy útburkolati jellel megjelölt várakozóhelyen jogosulatlanul várakozik,
  e) kerékpárúton várakozik.
  A jármű elszállítására - a rendőrhatóság értesítése mellett - a közlekedési hatóság, illetőleg az út kezelője is jogosult.
  (2) Közveszély vagy elemi csapás elhárítása, illetőleg az ebből származó kár csökkentése érdekében, valamint a közút különleges igénybevétele esetében a rendőrhatóság felhívhatja az üzemben tartót a jármű eltávolítására. Ha az üzemben tartó a kellő időben közölt felhívásnak nem tesz eleget, a rendőrhatóság a járművet az üzemben tartó költségére eltávolíttathatja. Ha az üzemben tartó a jármű eltávolítására előzetesen nem hívható fel, a rendőrhatóság a járművet saját költségére távolíttathatja el; az üzemben tartót a jármű eltávolításáról ilyen esetben is értesíteni kell. A járművet a tűzoltóság is eltávolíthatja; erről azonban a rendőrhatóságot is értesítenie kell. E bekezdés rendelkezéseit kell alkalmazni a baleset folytán megsérült és elhagyott járművek eltávolítására is.
  (3) Hatósági jelzéssel nem rendelkező azt a járművet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, főútvonalon egyáltalán nem, mellékútvonalon pedig - közterület-használati engedély nélkül - legfeljebb 30 napig szabad tárolni. Az úton e rendelkezések megszegésével tárolt járművet a rendőrhatóság vagy a közút kezelője - a tulajdonos költségére - eltávolíthatja.


  Szívassuk meg a szeparkot!!! nem lesz bevételük, csak ezt kell betartani! Aki nem tartja be az, pénzeli a szeparkot!!!”
 • 2. mz/x 2007. november 30. 09:52
  „Miért kell mindig védeni a szabálysértő mással nem törődő embereket?!
  Ha rossz az autó akkor el lehet szállítani, ha nem, csak úgy álldogál úri kedvében a tilosban, akkor nem lehet?
  Én azt hallottam, hogy a kutyakakit csak akkor kell összeszedni a gazdinak ha bizonyíthatóan büdös és tájidegen! A csikket pedig csak akkor nem szabad elpöckölni a járdán ha nincs elszívva szűrőig! a többi csak belemagyarázás!!!
  Ha tényleg szabélysértő a szállítás akkor jelentsétek fel őket és hátha meg lesz szüntetve...és végre mindenki ott parkolhat ahol akar!”
 • 1. papi 2007. november 30. 09:25
  „Értem, hogy el kell szállítani a kocsikat, de a meglévő jogszabályok, legalább is amire a Szepark hivatkozik nem teszik lehetővé a "pókos" autók használatát minden esetben.
  Ugyan is a jogszabály csak elromlott gépjárművek vontatását említi. Minden más ugyan olyan belemagyarázás, mint a "közüzemi" meghatározás, amire hivatkozva felrúgják a KRESZ szabályait a "pókosok".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két szemeszterre büntették az EHÖK-elnököt, aki fellebbez

Szeged - Hallgatói kötelezettségeinek hétrendbeli megsértése miatt két félévre eltiltotta tanulmányai folytatásától Török Márk EHÖK-elnököt az első fokon eljáró fegyelmi bizottság tegnap. Tovább olvasom